Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Koja je razlika između mišićne snage i izdržljivosti?

Ako ste početnik u fitnessu i ne znate odakle krenuti, prvo što trebate je upitati se: “Koji je moj cilj?” Bez jasno postavljenog cilja nemoguće je odrediti program treninga i plan prehrane. Za gotovo sve ciljeve postoji jedan temeljni princip pomoću kojeg se mogu ostvariti, ali i mnogo načina kako ga možete primijeniti. Kada vam izgled nije toliko bitan, već želite poboljšati formu, postoje dva različita aspekta mišićnih sposobnosti koje mnogi poistovjećuju – mišićna snaga i mišićna izdržljivost. Ako se pitate koji od ovih aspekata je važniji za vas, u nastavku smo ih usporedili i objasnili kako ih možete poboljšati.

Što je mišićna izdržljivost?

Mišićna izdržljivost je sposobnost mišića da izvode određenu radnju duže vrijeme. Primjerice, ako možete trčati maraton ili odraditi više od 50 bodyweight čučnjeva, to je pokazatelj dobre mišićne izdržljivosti. Isto tako, mišićna izdržljivost omogućuje vam da odradite neke svakodnevne aktivnosti poput hodanja po stepenicama, čišćenja kuće, vrtlarenja i sl.

Što je mišićna snaga?

Mišićna snaga je sposobnost mišića da proizvede silu protiv otpora. Primjerice, ako možete odraditi bench press s težinom od 90 kg u jednom ponavljanju, to je dokaz da imate snažne mišiće. Mišićna snaga je važna i u svakodnevnom životu, a posebno kada trebate dizati ili nositi teške predmete.

Anatomija mišića

Mišiće grade dva tipa mišićnih vlakana: spora i brza. Spora mišićna vlakna odgovorna su za mišićnu izdržljivost, odnosno za bolju izvedbu aktivnosti koje zahtijevaju veću izdržljivost (poput trčanja ili vožnje bicikla). Drugi tip, odnosno brza mišićna vlakna dijele se u dva podtipa: A i B. A tip važan je za snagu i izdržljivost, ali i za bolju izvedbu u dugom sprintu ili nošenju teškog predmeta na većoj udaljenosti. Tip B je važan za kratke eksplozivne pokrete poput skakanja ili treninga s utezima velikih težina.

Trening i mišićna vlakna

Omjer brzih i sporih mišićnih vlakana većinom ovisi o genetici. Ako imate veći broj sporih mišićnih vlakana, imat ćete i veću mišićnu izdržljivost zbog čega ćete moći dulje raditi kardio. No osoba s većim brojem brzih mišićnih vlakana će pokazati bolje rezultate u aktivnostima poput treninga s utezima velikih težina i malim brojem ponavljanja te intenzivnim treninzima u kratkim intervalima.

Iako na genetiku ne možete utjecati, možete ojačati mišićna vlakna, odnosno povećati snagu i izdržljivost treningom. Izdržljivost se obično trenira s utezima manjih težina i većim brojem ponavljanja, a ako se bavite trčanjem, izdržljivost možete povećati trčanjem duže vrijeme na veće udaljenosti. No ako želite ojačati brza mišićna vlakna, odnosno povećati snagu, trebali biste trenirati s utezima velikih težina i malo ponavljanja, a kod trčanja biste trebali trčati većim intenzitetom na kraće udaljenosti. Prosjek ponavljanja kod treninga za povećanje izdržljivosti je 12-15, dok je za povećanje snage 1-8.

Naravno, program treninga birate ovisno o tome što želite postići. Ako se bavite sportom poput tenisa, košarke ili borilačkih vještina, trebali biste se fokusirati i na izdržljivost i snagu, a posebno na tip A mišićnih vlakana. Ovakvi sportovi od vas zahtijevaju da imate snage, ali i dovoljno izdržljivosti da se stalno krećete nakon svakog eksplozivnog i kratkog pokreta. No ako se bavite veslanjem, maratonom ili triatlonom, spora mišićna vlakna su važnija jer je riječ o sportovima koji zahtijevaju izdržljivost.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se