Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Vježbanje pri visokim temperaturama

Ljeto je već krenulo u svom punom jeku, a visoke, gotovo nepodnošljive temperature mnogima su “poremetile” planove. I koliko god nekad željeli obaviti sve što smo si za taj dan zacrtali, često smo preumorni i iscrpljeni da bismo najradije nakon posla samo ležali i spavali pod klimom ili uz more. Osim toga, ne smijemo ni zanemariti činjenicu da pri izrazito visokim temperaturama nije niti preporučljivo izlagati se bilo kakvim tjelesnim naporima, tako da u svakom slučaju treba dobro pripaziti kada i u kakvu aktivnost se upuštamo. Treninzi ljeti često nalikuju na treninge u ekstremnim uvjetima. Visoke temperature, vlaga, sparina i UV zračenje iznimno su rizični za pojavu različitih stanja poput nesvjestice, dehidracije, niskog tlaka, mučnine i sl. Zato moramo biti oprezni i zaštititi vlastito zdravlje, posebno za vrijeme treninga.

Za sve one koji odluče ostati tjelesno aktivni kao i tijekom ostatka godina, savjetujemo sljedeće:

Pomno birajte vrijeme za trening

Htjeli vi to ili ne, nije isto trenirati kad je vani temperatura 35°C, 15°C ili pak 0°C, bez obzira na to trenirate li u teretani, kod kuće ili na otvorenom. Zato je važno prilagoditi vrijeme treninga. Pokušajte se organizirati tako da na trening idete ili rano ujutro, dok još temperature ne dosegnu svoj maksimum, ili pak kasno navečer, kad padnu temperature i kad je ipak nešto podnošljive boraviti na otvorenom. Ovo vrijedi i kod treninga u klimatiziranom prostoru – koliko god nam bilo ugodno, kad-tad ćemo morati izaći na vrućinu i tako samo možemo previše šokirati organizam.

Prilagodite vrstu i intenzitet treninga

Ovaj dio uvelike ovisi o tome kako se osjećate i koliko teško, odnosno lako podnosite visoke temperature. Ipak, ako se općenito osjećate malo “slabije” ljeti nego inače, razmislite o kombiniranju nekih drugih, nešto statičnijih aktivnosti, umjesto nekog intenzivnog kardia ili funkcionalnog treninga. Ponekad odaberite neki trening fleksibilnosti ili pak izolacijski trening – svaki trening se računa! Isto vrijedi i za intenzitet treninga. Ne morate svaki put “ostaviti dušu” u teretani. Slušajte svoje tijelo, nekad će vas iznenaditi koliko ćete energije imati, a nekad ćete naprosto morati biti nježni prema samima sebi. Forsiranje u bilo koje doba godine, a posebno pri velikim vrućinama može imati ozbiljne posljedice na vaše zdravlje. Ako inače imate neke zdravstvene probleme, svakako se savjetujte sa svojim liječnikom o vrsti i intenzitetu treninga za vrijeme ekstremnih vrućina.

Pripazite na prehranu i unos tekućine

Ne moramo previše naglašavati koliko je važno unositi dovoljne količine tekućine općenito, a posebno ljeti. Naravno, trebali biste izbjegavati zaslađena i gazirana pića, a piti što više vode i nezaslađene tekućine te povremeno i prirodne cijeđene sokove. Neka vam je pri ruci uvijek bočica vode. Potrudite se konstantno piti po malo, ne samo kad osjetite žeđ. Što se tiče treninga, ponesite više tekućine nego inače. Kad vježbate za vrijeme velikih vrućina, uzimajte češće pauze u kojima ćete piti vodu. Osim unosa tekućine, važno je pametno odabrati i obrok, posebno onaj prije treninga. Čak i ako vam se ljeti smanji apetit, vodite računa da na trening ne idete gladni – treba vam energija. Birajte laganija, lako probavljiva jela bazirana na svježem povrću i voću. Izbjegavajte masnu i friganu hranu.

Prilagodite i odjeću u kojoj trenirate

Svi koji treniraju već neko vrijeme znaju koja odjeća im najviše odgovara za trening, u kojoj odjeći mogu izvesti pune pokrete i koji materijali najbolje “prianjaju” te utječu na kvalitetu pokreta. Ipak, ako trenirate na visokim temperaturama, a posebno ako trenirate na otvorenom, odnosno prostorima koji nisu klimatizirani, radije odaberite pamučnu i svijetlu, po mogućnosti nešto širu odjeću kako bi vaša koža mogla “disati”.

Slušajte svoje tijelo

Znamo da smo o ovome već pisali i da stalno to ponavljamo, ali ovo je možda najvažniji od svih savjeta, posebno za ove ljetne vrućine. Ako ste umorni, iscrpljeni, osjećate mučninu, vrtoglavicu ili vam se naprosto ne da izaći iz ohlađenog prostora kako biste došli na trening – pustite, odmorite i dođite malo sebi. Nemojte se forsirati jer time nećete puno toga postići.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se