Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Zašto smo nakon jela umorni i kako to izbjeći?

Svi smo to osjetili – onaj osjećaj pospanosti koji nam se prikrada nakon obroka. Siti ste i opušteni i borite se da držite oči otvorenima. Zašto obroke tako često prati iznenadna želja za spavanjem i biste li zbog toga trebali biti zabrinuti?

Općenito, malo pospanosti nakon jela potpuno je normalno i nema razloga za brigu. Nekoliko je faktora koji pridonose ovom fenomenu nakon obroka, a pojedine stvari možete i sami učiniti kako biste umanjili taj osjećaj.

Hrana kao uzrok pospanosti?

Vašem je tijelu potrebna energija da bi funkcioniralo – ne samo da biste trčali za psom ili trenirali u teretani – već da bi tijelo disalo i jednostavno postojalo. Ovu energiju dobivamo iz hrane.

Naš probavni sustav hranu razgrađuje na glukozu. Makronutrijenti poput proteina, masti i ugljikohidrata tada pružaju kalorije (energiju) našem tijelu. Više od pukog mijenjanja hrane u energiju, naš probavni ciklus pokreće sve vrste odgovora u našem tijelu.

Hormoni poput kolecistokinina (CCK), glukagona i amilina oslobađaju se kako bi povećali osjećaj sitosti, šećer u krvi raste, a inzulin se proizvodi kako bi taj šećer mogao ići iz krvi u stanice, gdje se koristi za energije. Ako jedete hranu bogatu šećerom, nagli rast i pad inzulina može uzrokovati umor.

Zanimljivo je da postoje i hormoni koji mogu dovesti do pospanosti ako se utvrdi povećana razina u mozgu. Jedan od takvih hormona je serotonin. Drugi hormon koji inducira san, melatonin, ne oslobađa se kao odgovor na jelo. Međutim, hrana može utjecati na proizvodnju melatonina.

Cirkadijalni ritam kao glavni krivac za umor

Pojedini istraživači misle da, iako hrana može utjecati na umor nakon obroka, cirkadijalni ritam i homeostatski pogon spavanja imaju ovdje glavnu ulogu.

Pogon spavanja posljedica je postupnog nakupljanja tvari u mozgu koja se naziva adenozin. To dostiže svoj vrhunac neposredno prije spavanja, ali je također veći i popodne u odnosu na jutro. Što dulje čovjek ostaje budan, to se više adenozina nakuplja, što dovodi do povećane želje za snom.

Cirkadijalni ritam zapravo je obrazac “signala za uzbunu”, a povećava se tijekom dana kako bi nas održao budnima i suzbio sve veće razine adenozina. U ovom obrascu postoji rast ili pad u rano poslijepodne, obično sedam do devet sati nakon buđenja. Kada signal upozorenja padne, javlja se umor.

O tome koliko hrana utječe na umor nakon obroka treba se provesti još istraživanja, ali utjecaj je kod ljudi svakako vidljiv – kod nekih u većoj, a kod nekih u manjoj mjeri.

Kako smanjiti umor nakon obroka?

1. Jedite manje, ali češće

Umjesto da jedete velike obroke, jedite manje obroke i grickalice svakih nekoliko sati kako biste održali razinu energije. Komad voća ili šaka orašastih plodova trebali bi biti dovoljni da izliječe pad energije.

2. Naspavajte se

Osoba koja se dovoljno naspava noću rjeđe će doživjeti značajan pad energije nakon obroka. Ciljajte na 7-8 sati sna svake noći kako biste održali zdravi cirkadijalni ritam.

3. Vježbajte

Lagano vježbanje tijekom dana, posebno nakon jela, može pomoći ljudima da se osjećaju manje umorno.

4. Drijemajte 10-20 minuta tijekom dana

Da biste se suprotstavili pospanosti koja se javlja u ranim poslijepodnevnim satima, možete pokušati čak kratko odspavati 10-20 minuta. Popodnevni “power nap” može smanjiti razinu adenozina koji doprinosi pospanosti.

5. Izbjegavajte alkohol

Konzumacija alkohola može izazvati pospanost jer pojačava učinke adenozina.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se