Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

7 razloga zašto je dobro raditi sklekove

Ova jednostavna bodyweight vježba omogućit će vam da ojačate gotovo cijelo tijelo te mu olakšate pojedine svakodnevne pokrete. Isto tako, sklekovima možete spriječiti rizik od ozljede određenih dijelova tijela te pozitivno utjecati na zdravlje. U nastavku provjerite 7 velikih prednosti ove bodyweight vježbe i okušajte se u challengeu koji smo vam pripremili.

1. Aktiviraju mišiće cijelog tijela

Jedna od najvećih prednosti sklekova je aktivacija cijelog tijela, odnosno svaka velika mišićna skupina u vašem tijelu se aktivira kako biste mogli izvesti ovu vježbu. Primjerice, velike mišićne skupine poput bicepsa, corea, tricepsa, deltoida i mišića donjeg dijela tijela aktivirane su kako bi omogućile stabilnost tijela tijekom izvedbe skleka. Zbog toga ova vježba mnogim početnicima predstavlja problem, jer je u početku puno teže odraditi primjerice jedan sklek nego jedan potisak u bench pressu.

2. Istežu mišiće

Sklekovi također omogućuju istezanje bicepsa i mišića leđa. Kada se spuštate na pod tijekom izvedbe skleka, vaši leđni mišići se istežu, a kada se podižete isteže se vaš biceps. Osim što time poboljšavate fleksibilnost mišića i smanjujete rizik od ozljeda, pozitivno utječete i na izgled tijela.

3. Jačaju srce

S obzirom na to da sklekovi aktiviraju velik broj mišića, vaše srce mora raditi jače kako bi ih sve opskrbilo krvlju s kisikom. Zbog toga je sklek izvrsna vježba za jačanje srca i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.

4. Povećavaju izlučivanje hormona rasta i testosterona

Kako sklekovima jačate velik dio mišića, odnosno povećavate njihovu masu, potičete tijelo na izlučivanje hormona rasta. Ovaj hormon se izlučuje u velikim količinama u mlađoj dobi, dok se s vremenom njegovo izlučivanje smanjuje zbog čega je mnogima teže izgraditi mišićnu masu s godinama. Osim hormona rasta, sklekovima pojačavate i izlučivanje testosterona koji igra veliku ulogu u povećanju mišićne mase. Kako biste bolje potaknuli njihovo izlučivanje, a time i mišićnu hipertrofiju, uklopite sklekove u svoj trening program.

5. Sprječavaju ozljede

Ova vježba jača zglobove ramena, zbog čega može spriječiti ozljede u tom području. Osim toga, jača i mišiće donjeg dijela tijela te core, koji su zaslužni za gotovo sve svakodnevne pokrete. Time sprječavate ozljede donjeg dijela leđa i omogućujete lakše izvođenje nekih svakodnevnih radnji (poput nošenja tereta, okretanja, hodanja i sl.).

6. Poboljšavaju posturu tijela

S obzirom na sjedilački način života, vrlo je važno voditi brigu o posturi tijela. Nepravilna postura tijela može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, a posebno u kasnijoj životnoj dobi. Kako biste ju poboljšali, uvedite sklek u svoju dnevnu trening rutinu. Sklekovima učvršćujete core koji je zaslužan za držanje vaših ramena i leđa u pravilnom položaju.

7. Besplatni su!

Za ovu vježbu nisu potrebni rekviziti, a uz to je i odlična total body vježba koju možete odraditi bilo gdje. Isto tako, postoje brojne varijacije skleka pomoću kojih možete ciljati različite mišićne skupine na različite načine i tako potaknuti brži razvoj mišića i snage.

Okušajte se i u push up challengeu koji smo vam pripremili!

 1. dan: 5 sklekova
 2. dan: 5 sklekova
 3. dan: odmor
 4. dan: 5 sklekova
 5. dan: 10 sklekova
 6. dan: odmor
 7. dan: 10 sklekova
 8. dan: odmor
 9. dan: 12 sklekova
 10. dan: 12 sklekova
 11. dan: odmor
 12. dan: 15 sklekova
 13. dan: 15 sklekova
 14. dan: odmor
 15. dan: 20 sklekova
 16. dan: 24 sklekova
 17. dan: odmor
 18. dan: 25 sklekova
 19. dan: 30 sklekova
 20. dan: odmor
 21. dan: 32 sklekova
 22. dan: 35 sklekova
 23. dan: 35 sklekova
 24. dan: odmor
 25. dan: 38 sklekova
 26. dan: 40 sklekova
 27. dan: odmor
 28. dan: 42 sklekova
 29. dan: 45 sklekova
 30. dan: 50 sklekova

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se