Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Utječe li trening na razvoj kreativnosti?

Postoje mnoge predrasude o polaznicima teretane. Osobe koje ne treniraju često smatraju da polaznici teretane pokušavaju zadiviti nekoga svojim izgledom ili snagom. Osim toga, česta predrasuda je i da mnogi od njih uzimaju steroide te stalno provode vrijeme ispred ogledala i “fleksaju” mišiće. No većina predrasuda veže se uz njihovu inteligenciju i ego. Osim što mnogi smatraju da su umišljeni zbog svog izgleda i fizičkih sposobnosti, mnogi tvrde da su polaznici teretane zapravo vrlo dosadne i nekreativne osobe jer ponavljaju gotovo istu “monotonu” radnju iz tjedna u tjedan na istom mjestu. Ako se i vi slažete s time, imajte na umu da je znanost dokazala upravo suprotno. Fizička aktivnost može utjecati na razvoj kreativnosti, zbog čega gotovo sve predrasude o dosadnom karakteru osoba koje treniraju padaju u vodu.

Što kaže istraživanje?

Istraživanje časopisa Frontiers in Human Neuroscience pokazalo je da osobe koje treniraju ostvaruju bolje rezultate u testovima kreativnosti od onih koji se ne bave fizičkom aktivnošću.

Istraživanje je pokazalo da je fizička aktivnost na regularnoj bazi povezana s divergentnim i konvergentnim razmišljanjem, odnosno dvije komponente kreativnog razmišljanja. Divergentno razmišljanje podrazumijeva razmišljanje o različitim načinima rješenja određenog problema, dok je konvergentno razmišljanje o samo jednom rješenju. Zbog toga je trening kognitivni pojačivač koji potiče kreativnost kod pojedinca na zdrav način.

Kako bi se potvrdila uspostavljena veza između fizičke aktivnosti i kreativnosti, istraživanje je uključilo 48 sportaša koji su vježbali barem 4 puta tjedno i 48 osoba koja se ne bave sportom, odnosno nikakvim oblikom fizičke aktivnosti. Tijekom prvog dijela testiranja ispitanici su trebali osmisliti alternativne načine upotrebe olovke i zapisati ih. Nakon toga, ispitanicima je dan niz od tri riječi, a njihova zadaća bila je pronaći njihovu poveznicu. Primjerice, riječ “dugo” bila bi rješenje za niz riječi “vrijeme”, “kosa” i “istezanje”. Istraživanje je pokazalo da su osobe koje treniraju ostvarile bolje rezultate na drugom zadatku od onih koji ne treniraju.

Neuobičajeni faktori koji utječu na razvoj kreativnosti

Mnoga istraživanja provedena prije pokazala su da su i neki ostali faktori vezani uz razvoj kreativnosti. Prema istraživanju časopisa Psychological Science, neurednost je povezana s inovacijama i voljom za isprobavanjem novih aktivnosti. Često dosađivanje na poslu može vam također potaknuti kreativnost time što vam omogućuje više vremena za maštanje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se