Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Magnezij citrat – saveznik svih aktivnih vježbača

Jeste li znali da se magnezij često naziva “zaboravljenim elektrolitom”? Kao i natrij, kalij i kalcij, magnezij postaje pozitivno nabijeni ion (kation) u tijelu, gdje je odgovoran za omogućavanje i regulaciju mišićne funkcije. Magnezij je četvrti po zastupljenosti kation u tijelu i nalazi se u svakom tjelesnom tkivu. No mnogi ovaj mineral nadoknađuju putem dodataka prehrani u razne svrhe – i to najčešće u obliku magnezij citrata. U nastavku otkrijte o kakvom se suplementu radi i zašto je koristan za vaše fitness ciljeve i cjelokupno zdravlje.

Što je magnezij citrat?

Magnezij citrat je oblik magnezija koji se često uzima u obliku dodatka prehrani. Ova tvar zapravo je sol, ionski spoj, koji sadrži pozitivne magnezijeve ione i negativne citratne ione – iste negativne ione koji tvore limunsku kiselinu u kombinaciji s pozitivnim ionima vodika. Magnezij citrat nastaje kombiniranjem magnezijevog oksida s limunskom kiselinom, reakcijom koja stvara magnezij citrat i vodu.

Ova se tvar lako otapa u vodi, pa se može koristiti u prahu, kapsuli ili tekućem obliku. To ga također čini izvrsnim izvorom magnezija u prehrani koji se lako upija u krvotok i tjelesna tkiva.

Zašto je ovaj suplement koristan za vaše ciljeve u fitnessu?

Magnezij citrat dobar je izvor iona magnezija koji su potrebni cijelom tijelu. Magnezij je potreban u svakom tkivu u tijelu jer surađuje s nukleinskim kiselinama za proizvodnju energije, a uključen je u više od 300 enzimskih sustava koji reguliraju proizvodnju proteina, prijenos signala u živcima i mišićima, krvni tlak, glukozu u krvi i druge funkcije. Zbog svog utjecaja na proizvodnju energije i proteina, ovaj je suplement odličan za sve koji su aktivni i žele poboljšati svoju izvedbu ili rezultate u povećanju mase.

Zdravstvene prednosti magnezij citrata

Regulacija probave

Ova tvar potiče crijeva da ispuštaju vodu u stolicu, čime ju omekšava i ublažava zatvor i nepravilnosti vezane uz probavni trakt. Magnezij citrat nježniji je od nekih drugih spojeva magnezija i nalazi se kao aktivni sastojak u mnogim komercijalno dostupnim laksativima.

Podrška za mišiće i živce

Magnezij je potreban za pravilno funkcioniranje mišića i živaca. Ioni magnezija, zajedno s ionima kalcija i kalija, osiguravaju električne naboje koji uzrokuju kontrakciju mišića i omogućuju živcima da šalju električne signale po cijelom tijelu.

Snaga kostiju

Magnezij citrat pomaže u regulaciji transporta kalcija kroz stanične membrane, igrajući ključnu ulogu u stvaranju kostiju. Kosti su također spremnik za skladištenje magnezija u tijelu – oko 60% ukupnog magnezija u tijelu nalazi se upravo u kostima.

Zdravlje srca

Magnezij pomaže u održavanju normalnog rada srca, regulirajući provođenje električnih signala koji kontroliraju rad srca. Magnezij citrat obično se koristi za sprječavanje aritmije. Ukočenost arterija faktor je rizika povezan s aterosklerozom koji može uzrokovati kardiovaskularne probleme. Magnezij citrat pomaže učiniti stijenke arterija fleksibilnijima, smanjujući taj rizik.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se