Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

5 najčešćih grešaka u fitnessu

Redovno vježbanje i pravilna, uravnotežena prehrana iznimno su važni za postizanje i održavanje zdravog životnog stila. Danas, kad većina ljudi pretežno vodi sjedilački život, često je za (za početak) najvažnije samo se pokrenuti i krenuti u bilo kakvu tjelesnu aktivnost, bar dok se ne stvori neka navika za vježbanjem. Ipak, ako krenete vježbati u teretani ili na grupnim fitness programima, važno je izbjeći najčešće greške koje se javljaju, pogotovo kod onih vježbača koji su tek krenuli s vježbanjem i baš jako “zagrizli” za određenu vrstu treninga.

Previše trenirate

Početnicima ovo može zvučati čudno i besmisleno jer možda misle da ne postoji nešto poput “previše treninga”, posebno ako žele “nadoknaditi” godine i godine nevježbanja, ali tzv. overtraining je definitivno jedna od najvećih pogrešaka koje možete napraviti.

Što uopće znači “previše trenirati”? “Previše” se odnosi na intenzitet treninga, bilo da trenirate svakodnevno (možda čak i više puta u danu), ako vaši treninzi traju jako dugo ili pak ako je trening naprosto preintenzivan u smislu kompleksnosti vježbi ili veličine opterećenja koje koristite. Vaši treninzi, odnosno vaš fitness put, treba biti progresivan. To znači da ćete polako i smisleno povećavati intenzitet treninga, a ne odmah krenuti trenirati poput profesionalca. Ako odmah krenete trenirati vrlo intenzivno, možete se vrlo brzo “zasititi”, ozlijediti se ili pak jednostavno u jednom trenu prestati napredovati jer se vaše tijelo neće stići odmoriti i regenerirati. Zato slušajte svoje tijelo (i trenere, odnosno relevantne profesionalce) i pronađite balans.

Radite stalno iste vježbe (ili isti program treninga)

Svi mi imamo omiljene vježbe ili setove vježbi. Isto tako, neke vježbe naprosto preziremo. I to je sve normalno, ali treba biti oprezan. Važno je raditi vježbe za cijelo tijelo, odnosno ne zapostaviti određenu mišićnu skupinu. Također, nije dobro niti konstantno raditi istu “vrstu” treninga. Primjerice, ako često radite trening snage, nemojte zapustiti kardio ili pak povremeno odaberite trening u kojem ćete se fokusirati na fleksibilnost.

Osim toga, ne morate uvijek odabrati trening u teretani ili određeni grupni trening na koji uvijek idete. Ponekad otiđite planinariti, biciklirati, igrati neki sport ili bilo što drugo, čisto da aktivirate neke “druge” mišiće za koje možda niste niti znali da postoje.

Ne izazivate se dovoljno

Volite svoju rutinu – malo trčanja ili statično razgibavanje na početku treninga, nekoliko setova s uvijek istim (ili sličnim) opterećenjem, poneka vježba za core i to je to? Super, ali nemojte zaboraviti da vašim mišićima svako nekoliko treba novi, jači podražaj. Hoće li to biti povećanje vanjskog opterećenja, modifikacija pojedine vježbe ili pak promjena vrste treninga – na vama je. Da biste napredovali i primijetili taj napredak potrebno je izaći iz svoje komfor zone. Naravno, to ne znači da ćete svaki put uzimati sve više i više opterećenja (vidi grešku broj 1), ali kad osjetite da vam je trening jednostavan, nemojte se bojati malo ga “začiniti”.

Vježbate bez plana

Je li vam se ikada dogodilo da idete u teretanu i nemate pojma što ćete taj dan raditi? I onda kažete sami sebi „ma smislit ću na licu mjesta“? Neki se uistinu mogu inspirirati kad stignu u teretanu i odraditi izvrstan trening bez prethodne pripreme. Ipak, do ove faze treba doći, odnosno ona zahtijeva dosta znanja i iskustva. Početnicima se vrlo lako može dogoditi da stignu u teretanu i krenu se samo „motati“ okolo i malo „zujati“ od jedne do druge sprave bez nekog smisla i logike. Nemojte da vam se to dogodi – isplanirajte si trening bar okvirno.

Ne hranite se adekvatno

Ovo je možda najčešća pogreška, ali ovdje nećemo ići u detalje jer je pravilna prehrana tema za sebe. Početnici, posebno oni koji žele smršaviti, vrlo često imaju potpuno nedovoljan i neprilagođen unos makronutrijenata te je upravo to razlog njihova slabijeg napretka, ali i, nerijetko, zdravstvenih problema i ozljeda. S druge pak strane, neki početnici se toliko opskrbe raznim suplementima koji im realno, za njihovu razinu tjelesne spreme i vrstu treninga, naprosto nisu potrebni. Konzultirajte se sa stručnjacima i prilagodite svoje obroke treningu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se