Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Zašto biste i zimi trebali trenirati na otvorenom

Kako su teretane i fitnes centri već neko vrijeme zatvoreni, mnogi vježbači, bilo redovni, bilo početnici, morali su se prilagoditi i pronaći dobru alternativu svom omiljenom obliku vježbanja. Tako su se neki odlučili za vježbanje kod kuće, a neki su pak odabrali vježbanje na otvorenom.

Vježbanje na otvorenom zimi popriličan je izazov, posebno za sve one koji žive za toplije vrijeme. Moram priznati da sam i ja jedna od tih „mrzitelja zime i hladnoće“. Rođena usred ljeta na samom jugu, budimo realni, nisam ni imala neke šanse za postati bilo što osim najveće ljubiteljice ljeta i toplog vremena ikad. Ipak, trenutna situacija navela me na nešto za što bih prije 2 mjeseca rekla da nema apsolutne nikakve šanse – vježbanje vani na temperaturama ispod 5°C.

Moram priznati, iako sam bila veoma skeptična, nije me trebalo dugo nagovarati. Vježbati sam mogla i kod kuće, ali jako mi je nedostajao segment u kojem se spremam za trening, odlazim na neku lokaciju i nakon dobro odrađenog treninga se vraćam kući pod topli tuš. Trebalo mi je neko (iznenađujuće kratko) vrijeme da pristanem isprobati trening u zimskim uvjetima. Iskreno, najviše sam se bojala hladnoće. Mislila sam da nema šanse da mi u ijednom trenutku bude toplo, točnije „ne hladno“. Stoga sam, osim dobre mentalne pripreme, pomno osmislila što ću sve i kojim redoslijedom navući na sebe. Veoma zgodno je bilo to što je moj prvi trening na otvorenom bio za vikend i to oko 12 sati kada je realno najtoplije. To se pokazalo kao dobra ideja jer sam ipak tijelu priredila manji šok nego da sam odmah krenula s večernjim treninzima, odnosno pri nešto nižim temperaturama.

Od tada treniram na otvorenom tri puta tjedno, dok ostale dane nastojim otići u neku dulju šetnju. Vrlo brzo sam se prilagodila ovom, za mene novom, obliku vježbanja. Na putu do treninga i dalje mrzim samu sebe što si to radim, ali nakon samo par minuta zagrijavanja budem toliko sretna i ponosna na samu sebe što sam se uspjela natjerati da me to samo dodatno motivira na maksimalno kvalitetno odrađivanje treninga.

Benefiti vježbanja na otvorenom

Osim svih benefita koje nam vježbanje donosi, ovdje bi voljela naglasiti one koje sam sama otkrila u zadnjih mjesec dana redovnog vježbanja na otvorenom.

1. Dodatan boravak na svježem zraku

Poznato je da zimi znatno više vremena provodimo u zatvorenom i zagrijanom prostoru u kojem je zrak često presuh. Koliko god se trudili što više vremena provesti na otvorenom, često je to vrlo teško izvedivo. Stoga je odlično „stvoriti si“ dodatno vrijeme za boravak na zraku i to prebacivanjem treninga van.

2. Bolji san

Općepoznato je da i redovna tjelesna aktivnost i boravak na svježem zraku pozitivno utječu na kvalitetu sna. Zamislite tek kako lako zaspete kombinacijom dva navedena faktora!

3. Fokus na neke druge pokrete i vrste vježbi

Trening na otvorenom uvelike se razlikuje od treninga u teretani i to primarno zbog nedostatka većih vanjskih opterećenja i sprava za vježbanje. Stoga će vas trening na otvorenom natjerati na implementaciju nekih vježbi i obrazaca kretanja koje inače nemate običaj izvoditi. Dobar primjer je trčanje. Osobno nikad nisam voljela trčati (nije ni da sad baš previše uživam u tome), ali situacija me natjerala da u gotovo svakom treningu otrčim bar koji krug na atletskoj stazi. Mom tijelu uistinu odgovara ta promjena i vrlo brzo sam osjetila napredak i u izdržljivosti i u brzini trčanja.

4. Bolje raspoloženje

Osim „klasičnog“ poboljšanja raspoloženja kao posljedice tjelesne aktivnosti, moram naglasiti i poboljšanje raspoloženja koje proizlazi iz ponosa na samog sebe zbog činjenice da se uspijemo natjerati i odraditi trening unatoč hladnoći.

5. Pozitivan utjecaj na zdravlje

Ako smo adekvatno obučeni i opremljeni, treningom u zimskim uvjetima jačamo naš imunološki i respiratorni sustav. Također, poboljšavamo i cirkulaciju i tako doprinosimo boljem funkcioniranju srčano-žilnog sustava.

 

I dalje se dvoumite? Evo još par savjeta koji će vam pomoći u odluci, ali i u tome da vaš trening na otvorenom prođe „bezbolno“ (čitaj: bez smrzavanja):

  • Dogovorite se s vašim najdražim partnerom za vježbanje, u paru/grupi je sve lakše!
  • Osmislite trening unaprijed! Tako ćete izbjeći bespotrebno pothlađivanje do kojeg može doći ako na licu mjesta morate osmisliti koja će biti vaša sljedeća vježba.
  • Obucite se slojevito! Možda će vam se činiti da se uvijek preslabo obučeni, bez obzira na to koliko slojeva imali na sebi, ali vjerujte mi, nakon zagrijavanja ćete se već osloboditi bar jednog sloja odjeće. Dodatni savjet: obucite termo čarape i ne zaboravite kapu i rukavice.
  • Nakon treninga požurite kući! Ne smijete se zadržati na hladnoći dok ste zagrijani ili oznojeni.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se