Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Što je NEAT i kako doprinosi održavanju tjelesne mase?

Dao bih se kladiti da poznajete barem jednu osobu za koju vam se čini da jede puno više od vas te je usprkos tome uvijek u dobroj formi i održava vitku figuru, dok smatrate da se vama „prima“ baš sve što pojedete. Naravno, postoji više objašnjenja zašto je to tako. Jedno od njih su vaše različite antropometrijske karakteristike, odnosno tjelesna masa, tjelesna visina te sastav tijela tj. količina bezmasnog i masnog tkiva koje sve utječu na potrošnju energije u mirovanju, nadalje različita energetska potrošnja na treningu koja doprinosi sveukupnoj dnevnoj potrošnji energije pa čak i mogućnost da konzumirate namirnice različite energetske gustoće. No postoji jedan faktor koji poprilično doprinosi cjelodnevnoj energetskoj potrošnji i daje prostor da konzumiramo više hrane bez da se to odrazi na našoj tjelesnoj masi koji često zanemarujemo, a to je upravo NEAT (eng. non exercise activity thermogenesis) ili svakodnevna tjelesna aktivnost koja se ne odnosi na planirano tjelesno vježbanje ili trening.

 

Što je NEAT?

NEAT prema tome uključuje sve što radimo tijekom dana što nije trening kao npr. hodanje, kuhanje, pospremanje, aktivnosti koje provodimo svaki dan na poslu, učenje, meškoljenje dok sjedimo ili ležimo te gledamo televiziju, neverbalne gestikulacije dok razgovaramo te još puno toga. Vjerovali ili ne NEAT može puno više doprinijeti cjelodnevnoj kalorijskoj potrošnji od samog treninga, a ovo potvrđuje sama činjenica da trošimo energiju za svakodnevnu tjelesnu aktivnost prosječno 16 sati svaki dan dok smo budni dok energiju na treningu trošimo svega 1-2 sata nekoliko puta tjedno ako se rekreativno bavimo nekim sportom ili dizanjem utega, iako druge pozitivne učinke planiranog tjelesnog vježbanja kao poboljšanje kardio fitnesa te očuvanje i izgradnju mišićne mase nikako ne bi smjeli zanemariti. Naravno postoji i dodatna potrošnja energije potrebna za oporavak od treninga no i ona zajedno s treningom svejedno ne može prekoračiti energetsku potrošnju koju može osigurati NEAT.

 

Niska razina NEAT-a

Nadalje, niska razina NEAT-a je povezna s povećanom incidencijom pretilosti, jednog od najznačajnijih faktora koji doprinosi razvoju kroničnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne, rak, dijabetes itd., a sveukupna situacija postaje još gora s obzirom da se sve više ljudi bavi poslom koji iziskuje sjedenje 7-8 sati skoro svaki dan. Razvoj tehnologije nam je dodatno olakšao život tako što sada na naš sjedilački posao možemo doći različitim automatiziranim prijevoznim sredstvima te nam osim toga sve što trebamo za svakodnevni život od hrane do drugih potrepština može biti dostavljeno pred kućna vrata nakon nekoliko lakih klikova na našem pametnom telefonu.

Sve ovo, kao i sveukupna situacija vezana uz COVID-19 zbog koje nismo u mogućnosti u fitness centrima raditi na sebi i svojem zdravlju, stavlja veliku važnost na ono što radimo svaki dan u pogledu tjelesne aktivnosti. Zato bi preporuka bila naći alternativne načine kako ostati aktivan sad i ubuduće, a samo neki od njih koje možete uključiti u svoj svakodnevni život su putovanje na posao biciklom ili pješice, zatim korištenje stepenica umjesto lifta, ako radite na računalu ili neku aktivnost sličnu tome radite ju barem neko vrijeme stojeći umjesto sjedeći, pauze iskoristite za šetnje u prirodi, kuhajte umjesto da naručujete ili konzumirate gotovu hranu, jer sve ove i druge nisko intenzivne svakodnevne tjelesne aktivnosti koje možete uvrstiti u svakodnevni život se ubrajaju u vaš NEAT i mogu značajno povećati cjelodnevnu energetsku potrošnju i do nekoliko stotina kilokalorija, a ako to primijenite svaki dan i potrošite dodatnih 300 kcal svaki dan tijekom godine dana (uz uvjet da konzumirate istu količinu hrane kao i do sada), gubitak na vašoj tjelesnoj masi na kraju godine može biti veći od 12 kg.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se