Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Pronađi svoj izvor motivacije za vježbanje

Zamislite samo koliko bi nam svima život bio lakši kad bismo lako mogli razumjeti i s lakoćom pronalaziti motivaciju za razne zadatke, obaveze ili ciljeve, bilo svakodnevne, bilo neke veće. Sigurno ste se bezbroj puta našli u situaciji da znate da biste nešto trebali napraviti, primjerice krenuti napokon redovito vježbati, ali nikako da napravite taj “prvi korak”. Ili da vam svaki put kad ponovno krenete stvarati neku rutinu vježbanja, nakon nekog vremena postane užasno teško zadržati se na dobrom putu kojim ste krenuli.

Ako vam ovo zvuči poznato – ne brinite. Većina ljudi se više ili manje puta našla u istom “problemu”, odnosno suočila se s izazovom nedostatka motivacije.

Što je uopće motivacija?

Motivacija je, vrlo jednostavno, sve  „ono što nas pokreće ka postizanju nekog cilja“. Ukratko, razlikujemo dvije vrste motivacije – ekstrinzičnu i intrinzičnu. Ekstrinzična ili vanjska, kako sam naziv kaže, ovisi o vanjskim podražajima dok intrinzična (ili unutarnja) proizlazi iz nas samih. Ovdje nećemo duljiti o ovoj temi jer smo o tome već pisali, a ako vas to zanima, cijeli članak možete pročitati ovdje.

Kako se motivirati?

E, kad bi postojao jedinstveni odgovor na ovo pitanje, mnogi stručnjaci bi morali pronaći novu karijeru :). Motivacija je u biti jedan neprestani proces kojeg nije lako razumjeti. Ipak, postoje mali “trikovi” i savjeti koji nam svima mogu pomoći da se, bar neko vrijeme, uspješno motiviramo.

Važno je osvijestiti što vas točno motivira 

Za početak je važno razumjeti da smo svi različiti i da će se motivacija svakog od nas poprilično razlikovati. Ako nekoga za vježbanje motivira gubitak kilograma to ne znači da će za vas to biti dovoljan izvor motivacije da biste započeli s vježbanjem. Možda će vas baš motivirati činjenica da vježbanjem možete značajno unaprijediti vlastito zdravlje i, primjerice, uspješnije regulirati krvni tlak. Zato morate pronaći za vas jedinstven izvor motivacije.

To ćete najlakše postići ako izlistate vlastite prioritete. Pri tome morate uistinu biti iskreni sami sa sobom. U redu je i ako vas motivira isključivo tjelesni izgled ili to što ćete na vježbanju sretati osobu koja vam se sviđa. Koji god bio izvor vaše motivacije, morate ga biti svjesni jer tek onda na njemu možete “raditi”, odnosno iskoristiti ga kako biste uistinu krenuli djelovati.

Postavljanje ciljeva

Nakon što sami sa sobom malo “porazgovarate” i postanete svjesni vlastitih prioriteta (a samim time i postanete svjesni što vas točno motivira), vrijeme je za postavljanje ciljeva. Upravo je postavljanje ciljeva jedan od najučinkovitijih načina ili alata kojima se možemo poslužiti kako bismo se motivirali.

O postavljanju ciljeva u fitnessu smo već pisali, ali prisjetimo se kako dobro postavljen cilj mora biti:

  1. Specifičan (specific) – izravan, jasan i smislen cilj
  2. Mjerljiv (measurable) – moraš moći procijeniti je li i u kojoj mjeri je cilj ostvaren
  3. Ostvariv/dostižan (achievable/attainable) – za njegovo ostvarenje moraš imati resurse
  4. Realan (realistic) – u svakom smislu te riječi
  5. U vremenu (time-related) – vrijeme postizanja/ostvarenja mora biti definirano

Svoj cilj si zapiši i “razlomi” ga na više manjih ciljeva po istom principu. Tako ćeš se, ostvarujući puno manjih ciljeva puno lakše približiti glavnom cilju, a svako postizanje manjeg cilja samo će te dodatno motivirati. Također, sve te ciljeve poželjno je i zapisati. Vidjet ćete, križanje postignutih ciljeva jedan je od boljih osjećaja i definitivno vrhunski motivator 😊.

Vizualizacija

I za kraj, tu nam je vrlo korisna tehnika koju možete koristiti kako biste se motivirali – vizualizacija. Pokušajte zamisliti kako izgleda ostvarenje vaših ciljeva – koji osjećaj se budi u vama, preplavljuje li vas ponos ili nešto drugo. Ovaj korak nije loše koristiti i u samom početku kad još tražite svoj izvor motivacije. Ako vas vizualizacija postizanja određene tjelesne forme obraduje, odnosno ako ne stvara “leptiriće” u trbuhu, onda to možda nije vaš jedinstveni izvor motivacije.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se