Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Prednosti cinka za vaše zdravlje i rezultate u fitnessu

Kada je riječ o suplementima za trening, vjerojatno ste popunili svoje police whey proteinima, vitaminom B-12, vitaminom C, omega-3 masnim kiselinama i drugim dodacima prehrani koji vam pomažu da ostvarite svoje ciljeve. No ako želite obogatiti svoj arsenal suplemenata, a posebno u doba kada dodatno trebate zaštititi svoj imunitet, uz vitamin C i omega-3 masne kiseline u pomoć vam pristiže i cink. Kako bismo vas bolje upoznali s cinkom koji je drugi najzastupljeniji mineral u našem tijelu, u nastavku smo izdvojili nekoliko učinaka cinka na vaše zdravlje i rezultate u fitnessu.

Zašto nam je potreban cink?

Cink je esencijalni mineral koji naše tijelo ne može proizvesti samo, zbog čega ga moramo unijeti putem prehrane ili suplemenata. Hrana koja sadrži cink je raznolika: od školjaka, ribe, mesa i mliječnih proizvoda do namirnica biljnog podrijetla poput mahunarki, orašastih plodova, integralnih žitarica, kelja, graška i sl. Također, cink se dodaje drugim namirnicama poput žitarica i pšeničnog brašna kako bi obogatio njihov sastav.

Ovaj je mineral odgovoran za brojne važne procese u tijelu, poput sinteze proteina i DNK, a potreban je za aktivnost preko 300 enzima koji utječu na metabolizam, probavu, rad živaca i druge procese. Cink je također potreban za osjetilo okusa i mirisa, a njegov nedostatak može uzrokovati smanjenu sposobnost njuha i neprepoznavanje okusa.

Nedostatak cinka

Nedostatak cinka rijetka je pojava, ali ako ga ne unosite dovoljno ovog minerala možete iskusiti neugodne simptome. To su primjerice usporen rast i razvoj, zaostala spolna zrelost, kožni osipi, učestali proljevi, oslabljeno zacjeljivanje rana i problemi s ponašanjem. Nedostatka cinka češće se javlja kod osoba čija prehrana tijekom djetinjstva nije sadržavala nutrijente ključne za rast i razvoj (poput cinka), a ostali uzroci mogu biti alkoholizam, genetske mutacije ili starost.

Prednosti cinka u fitnessu

1. Povećava vaš aerobni kapacitet

Vaš „VO2max“, ili aerobni kapacitet, mjeri s koliko kisika vaše tijelo može opskrbiti vaše mišiće – što može ograničiti vaše sportske performanse ako je količina preniska. Jedno istraživanje je pokazalo da odgovarajuća razina cinka poboljšava VO2 max.

2. Jača imunitet i smanjuje upale

Kada virus ili bakterija napadnu vaše tijelo, cink putuje do ključnih stanica koje pomažu u borbi protiv infekcije i osigurava da upala ne izmakne kontroli. Ako imate odgovarajuću razinu cinka, manje je vjerojatno da ćete biti bolesni i vjerojatno ćete se brzo oporaviti, tako da ćete imati više vremena za trening.

3. Jača kosti i štiti zdravlje kože

Sportaši koji imaju nisku razinu cinka imaju rizik od smanjenja mineralne gustoće kostiju, što može dovesti do prijeloma. Cink je tijelu potreban za stvaranje kolagena, sprječavanje prijeloma kostiju, zacjeljivanje rana i za sprečavanje osteoporoze.

4. Utječe na povećanje mase i ubrzava oporavak

Cink ubrzava oporavak nakon treninga tako da potiče izlučivanje testosterona koji ima katabolički učinak, odnosno pospješuje izgradnju i obnovu mišića. Zbog toga je cink idealan suplement ako želite povećati mišićnu masu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se