Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

EZ vs. ravna šipka – koja je bolja za vas?

Zapeli ste u prometu na putu u teretanu ili ne možete naći parkirno mjesto u njenoj blizini? Osim što trebate plaćati članarinu, odlazak u teretanu može nam otežati nekoliko faktora, zbog čega se neki vježbači odlučuju na trening kod kuće. Za napredne vježbače to također znači da slijedi i nabava vlastitih rekvizita za trening. Obično to kreće s kupnjom bučica, elastične trake, girje ili nekih drugim manjih rekvizita. No kada želite začiniti trening i dovesti ga na razinu vaše omiljene teretane, vrijeme je da isprobate i šipku s utezima u kućnim uvjetima.

Šipka je jedan od najčešće korištenih rekvizita u teretani koji se koristi za trening snage. Oni koji žele isprobati ovaj rekvizit kod kuće, obično se dvoume oko dvije vrste: ravne šipke i EZ šipke. Glavne razlike između EZ i ravne šipke su težina, oblik i pozicioniranje ruku kod izvedbe vježbi u treningu. Ove šipke mogu se koristiti i naizmjenično u treningu, ovisno o tome koji su vaši ciljevi.

Razlika u težini

Ravne i EZ šipke dolaze u različitim veličinama i težinama. Kada birate šipku za trening, važno je znati njenu težinu jer opterećenje s kojim trenirate zapravo je zbroj težine šipke i uteg ploča koje stavljate na nju. Olimpijska ravna šipka obično teži oko 20 kilograma, no dolazi i u manjim verzijama koje teže oko 15 kg ili manje. EZ šipke su malo lakše, a obično teže 10-13 kg. Razlika u težini je zbog toga što je EZ šipka obično manja i kraća od ravne šipke.

Razlika u obliku

Kao što stoji u nazivu, ravna šipka cilindrična je šipka ravnog oblika. Na svakom kraju šipke nalaze se dvije pričvršćene cilindrične šipke koje su također ravne. Na njih se postavljaju uteg ploče koje joj daju dodatno opterećenje.

EZ šipka je manjih dimenzija, ali karakterizira ju oblik slova W. Ova šipka također je ravna na svakom kraju, odnosno na dijelovima na koje se pričvršćuju uteg ploče.

Pozicioniranje ruku

Jedna od najvećih razlika kod treninga sa šipkom je pozicioniranje ruku na šipci. Kada trenirate s ravnom šipkom, možete koristiti i nathvat i pothvat. Dok je zapešće obično u ravnini s ravnom šipkom, kod EZ šipke zapešće je iskrivljeno pod blagim kutem. Isto tako, kada uhvatite EZ šipku pothvatom, vaše zapešće može biti rotirano prema sredini šipke, ali i u stranu.

Kada je bolje koristiti EZ, a kada ravnu šipku?

EZ šipka obično se koristi za vježbe kojima jačate manje mišićne skupine poput bicepsa i tricepsa. Ovi mišići obično zahtijevaju manje težine od mišića koje trenirate ravnom šipkom, poput prsa i nogu. S obzirom na to da je EZ šipka lakša od ravne, lakše ćete regulirati težinu opterećenja za manje mišićne skupine. Osim toga, EZ šipka pogodnija je za vježbe prilikom kojih savijate ruke u laktovima, dok ravna šipka zahtijeva veći rad ručnog zgloba jer trebate aktivno držati zapešće u ravnini sa šipkom u trenucima kada se ono prirodno želi zaokrenuti. To može dovesti do ozljede zapešća ili ruke, posebno ako su vam ručni zglobovi oslabljeni. Zbog toga je ravna šipka puno bolja opcija kod čučnjeva s opterećenjem ili mrtvog dizanja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se