Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Maltodekstrin – energetska eksplozija za mišiće

Tražite li suplement koji će vas u kratkom vremenu opskrbiti s puno energije? Postoji puno teorija o tome što trebate konzumirati ako želite postići odlične rezultate u kratkom vremenu, ali jedno je sigurno – vrijeme je da krenete u potragu za suplementima koji sadrže ugljikohidrate i odličan su izvor energije za trening, ali ih karakterizira i njihova učinkovita post-workout uloga. Jedan od najboljih izbora u tom slučaju je maltodekstrin. U nastavku smo naveli nekoliko razloga zašto biste trebali uklopiti ugljikohidrate u svoj plan prehrane, a isto tako predstavit ćemo maltodekstrin kao suplement koji će vam uvelike pomoći u treningu.

Zašto su ugljikohidrati važni za trening?

Tijekom napornih treninga aktivno mišićno tkivo u velikoj se mjeri oslanja na zalihe šećera u obliku glikogena kako bi iz njih crpilo energiju. Ovisno o tipu mišića, intenzitetu i trajanju treninga, sposobnost glikogena da održava normalnu funkciju metabolizma smanjuje se s vremenom. Uzimanjem ugljikohidrata tijekom treninga opskrbljujete svoje tijelo energijom i pojačavate njegovu izdržljivost. Međutim, učinak ugljikohidrata ovisi o vrsti koju uzimate.

Glikemijski indeks

Glikemijski indeks je mjerna jedinica koja određuje kojom brzinom raste razina glukoze u krvi nakon konzumiranja hrane koja sadrži ugljikohidrate. Ako pojedina namirnica ima visok glikemijski indeks, to znači da se brže apsorbira u krvotok i ima brži učinak. To je vrlo važno spomenuti vezano uz trening jer namirnice koje imaju visok glikemijski indeks opskrbit će vas energijom u kraćem vremenu.

Maltodekstrin kao suplement za trening

Jedan od najučinkovitijih suplemenata koji će vas opskrbiti s puno energije je maltodekstrin. Ovaj kompleksni ugljikohidrat proizvodi se iz kukuruznog, krumpirovog i rižinog škroba ili tapioke. Ovisno o vrsti proizvodnje, u finalnom produktu maltodekstrina nalaze se i drugi sastojci. Rižin maltodekstrin može sadržavati 5-7% proteina, dok maltodekstrin iz krumpirova škroba sadrži više amilopektina i fosfata. Isto tako, različite vrste mogu imati i različiti okus.

Bez obzira na to što je kompleksni ugljikohidrat, ima visok glikemijski indeks. Maltodekstrin se jednostavno i brzo apsorbira u organizmu zbog čega brzo podiže razinu šećera u krvi. Time potiče izlučivanje inzulina, odnosno anaboličkog hormona koji je odgovoran za prijenos hranjivih tvari iz krvotoka u mišiće. Maltodekstrin tako pomaže u zaustavljanju kataboličkog efekta treninga i stvaranju idealnih uvjeta za rast i oporavak mišića. Učinak maltodekstrina je brz, a porast razine inzulina nastupa nakon nekoliko minuta. Ako uzimate ovaj suplement, osjećat ćete se energičnije i oporavak će biti kraći. Učinke konstantnog korištenja maltodekstrina uz odgovarajuću prehranu i režim treninga vidjet ćete već u prva dva tjedna.

Kako biste iskoristili njegove učinke, najbolje ga je uzeti neposredno nakon treninga. Preporučena doza je 0,5-1 gram po kilogramu tjelesne težine za većinu vježbača, a dobro ga je kombinirati s whey proteinom nakon treninga. Osim toga, odličan je u kombinaciji s kreatinom ako želite eksplozivan nalet energije zbog kojega će rezultati vašeg treninga biti izvanredni.

Ovaj se suplement preporučuje osobama koje teško dobivaju na mišićnoj masi, no izvrstan je i za ostale koji se pridržavaju uravnotežene i raznovrsne prehrane i aktivnog načina života.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se