Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

5 znakova dehidracije koji nisu žeđ

Kada vam netko spomene dehidraciju, prvo na što pomislite sigurno je žeđ. Iako suha usta i neodoljiva želja za vodom (kao da žudite za najukusnijom hranom u tom trenutku) obično jesu najpoznatiji simptomi dehidracije, postoje i drugi znakovi koji na nju upućuju. Neki od njih su:

1. Želja za slatkom hranom

Dehidracija aktivira i centre za glad i žeđ u mozgu. Zato možda mislite da ste gladni kad ste zapravo žedni. Ako ta potreba za hidratacijom nastupi nakon treninga, vjerojatno ste potrošili dio glikogena, odnosno ugljikohidrata pohranjenih u mišićima. Kada ste žedni, skloni ste ugljikohidratima, a to često znači brzo obnavljanje ugljikohidrata u obliku slatke hrane. Dehidracija također ometa razinu serotonina, hormona zbog kojega se osjećamo dobro i koji također može pokrenuti žudnju za šećerom.

2. Loš zadah

Kada ne pijete dovoljno vode ili drugih tekućina, vaše će slinovnice teže ostati učinkovite. To bi moglo dovesti u pitanje vaše oralno zdravlje jer što usta postaju suša, bakterijama se lakše razvijati i dah vam u najmanju ruku može postati neugodan.

Žlijezde slinovnice emitiraju konstantan tijek vlage u usta, što održava nepce mokrim i minimalizira rast bakterija na jeziku. Uz pravilnu hidrataciju te žlijezde mogu emitirati enzime i minerale koji izbacuju bakterije iz organizma.

3. Umor, loša koncentracija i raspoloženje

Jedno je istraživanje pokazalo da čak i blage razine dehidracije mogu promijeniti čovjekovo raspoloženje, razinu energije i mentalnu funkciju. Sudionici studije morali su napraviti niz kognitivnih testova kojima se mjerilo pamćenje, sposobnost učenja, zaključivanje i koncentracija. Oni koji su bili dehidrirani čak su se i malo mučili sa zadacima više od onih koji su bili dovoljno hidratizirani. Ta je dehidrirana skupina također prijavila veći umor i poteškoće s koncentracijom.

4. Bol u zglobovima

Dehidracija je često povezana s grčevima i bolovima u mišićima, ali također može biti faktor u problemima sa zglobovima. Zglobovi sadrže gustu tekućinu poput gela koja osigurava amortizaciju, podmazivanje i apsorpciju udara. Da bi taj proces mogao pravilno funkcionirati, zglobovi moraju dobiti odgovarajuću hidrataciju. To može biti posebno izazovno ako unosite veliku količinu tekućine koja je zapravo diuretik (kava, crni čaj ili alkohol) koji iz vašeg sustava izvlači tekućinu.

5. Tamna boja urina

Od svih potencijalnih znakova dehidracije, ovaj je možda najlakše uočiti. Ako ste pravilno hidratizirani, mokraća će biti blijeda i bistra ili svjetložuta. Kad je tamnožuta ili čak blago smećkasta, to je pokazatelj da nemate dovoljno tekućine koja protječe tijelom za pravilno izbacivanje toksina iz sustava. Također obratite pažnju na to koliko često mokrite jer mokrenje rjeđe nego inače može biti znak da trebate povećati unos tekućine.

Hidratacija bez vode – je li moguća?

Iako je voda najbolji napitak za hidrataciju, možete u svoju prehranu dodati i više hrane s elektrolitima i složenim ugljikohidratima, što pomaže vašem tijelu da bolje apsorbira tekućinu koju pijete. Odlučite se za hranu poput voća i povrća i grčkog jogurta.

Što se tiče hidratacije općenito, presudno je dobro započeti svoj dan. Ako vježbate ujutro, važno je hidratizirati se noć prije i nakon što se probudite; zatim ostanite hidrirani tijekom cijelog treninga i rehidrirajte se kad završi.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se