Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Kako alkohol sabotira mršavljenje?

Volite li tu i tamo popiti koje pivo s prijateljima? Ako vam je cilj smršavjeti, a već redovito trenirate i jedete zdravo, možda je faktor koji vas sprječava u postizanju tog cilja upravo alkohol.

Kada pokušavate smršavjeti, još uvijek se uglavnom primjenjuje standardni savjet “jedite manje kalorija nego što ih sagorijevate”, ali nisu sve kalorije jednake kad je riječ o učinku na vaše tijelo. Primjerice, 300 kalorija brokule imat će drugačiji učinak na šećer u krvi i reakciju metabolizma od 300 kalorija kolača.

No što je s 300 kalorija od piva, vina ili koktela? Ispostavilo se da alkohol također ima specifičan, jedinstven učinak na sustave vašeg tijela – a neki od tih učinaka mogu otežati gubitak kilograma, održavanje težine i bavljenje fizičkom aktivnošću. Ako je ostatak vaše prehrane i vježbanja na dobrom putu, a vi se i dalje osjećate izazovno na svom putu mršavljenja, možda je vrijeme da pogledate što – i koliko – pijete.

Učinak alkohola na tijelo

Koliko god vaše omiljeno pivo bilo ukusno – a često je dobrodošlo kao sredstvo za uklanjanje stresa i društvene prilike – alkohol vašem tijelu ne ide na ruku. Alkohol ima višestruke štetne učinke na različite tjelesne sustave. Primjerice, može utjecati na izvedbu u treningu jer alkohol inhibira apsorpciju kalcija u mišićnim stanicama, što može dovesti do grčeva.

Bez obzira na to koju vrstu pića pijete, alkohol je sam po sebi vazodilatator, što znači da privremeno širi krvne žile – zbog čega se većina ljudi osjeća toplije kad pije. Također, alkoholni diuretski učinci mogu povećati dehidraciju, situaciju koja utječe na sve vaše organe i sustave, uključujući probavu. No učinak koji je najviše povezan s tjelesnom težinom jest utjecaj alkohola na sposobnost jetre da prerađuje šećer, kao i na način na koji blokira ukupnu apsorpciju hranjivih tvari. Uz to, alkohol može smanjiti vašu sposobnost da učinkovito sagorijevate kalorije.

Alkohol i druge životne navike

Pored specifičnih fizičkih mehanizama koje uzrokuje alkohol, mogu postojati i sekundarni učinci. Svatko tko je prošao žudnju za brzom hranom nakon zatvaranja lokala to već zna jer ispijanje alkohola smanjuje vaše inhibicije, što može promijeniti način na koji normalno kontrolirate prehranu. Alkohol također može promijeniti vaš obrazac spavanja, posebno količinu dubokog, obnavljajućeg sna. To može biti posebno izraženo ako popijete piće u roku od nekoliko sati prije spavanja.

Kada je kvaliteta sna loša, to može utjecati na vašu izvedbu u treningu – pa čak i na to vježbate li uopće. Oni koji se ne osjećaju trijezno, čak i ako nisu mamurni, trebali bi preskočiti trening taj dan kako bi poboljšali kvalitetu sna. No, ako večer donese još jednu rundu u kafiću s prijateljima, zajedno s lošim izborom hrane i više nekvalitetnog sna, mogli biste biti uhvaćeni u ciklus koji vas sprječava u postizanju ciljeva.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se