Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

5 jednostavnih savjeta za bolje rezultate u treningu

Trenirate li već duže vrijeme, ali ne vidite nikakav napredak? Možda je vrijeme za promjene! Ako želite vidjeti svoje prve rezultate, trebali biste prije samog odlaska u teretanu stati na loptu i razmisliti o nekoliko stvari. Pobijedite nemotiviranost, nesigurnost i loše rezultate pomoću 5 savjeta koje smo pripremili u nastavku.

1. Osvijestite svoj cilj

Ako se odlučili krenuti u teretanu, ali nemate jasno definiran cilj, vjerojatno ćete uzalud potratiti vrijeme. Cilj vam je smršavjeti? Prije odlaska u teretanu odaberite program treninga i prehrane u skladu s tim ciljem. Isto vrijedi i za ostalo: povećanje mišićne mase, topljenje masnog tkiva, povećanje snage i izdržljivosti… Za svaki cilj potrebno je trenirati drugačije i sastaviti poseban plan prehrane. Tek kada odaberete svoj cilj, trenirat ćete s više volje i užitka jer znate što želite postići.

2. Pratite svoj napredak

Fizička aktivnost zapravo je oblik stresa na koji se tijelo mora prilagoditi. Ako trenirate snagu, trebali biste postepeno povećavati opterećenje svaki tjedan. Ako vam je cilj smršavjeti, trebali biste mjeriti opseg struka, fotografirati svoje tijelo svaki mjesec ili koristiti pametnu vagu. Isto tako, možete voditi i dnevnik treninga te zapisivati koliko ste ponavljanja odradili, s kojom ste težinom trenirali i druge faktore kako biste usporedili jeste li napredovali u odnosu na prošlih nekoliko tjedana. Važno je imati male tjedne ciljeve koji vode do ostvarenja glavnog cilja kako biste imali osjećaj uspjeha na svakodnevnoj razini.

3. Obratite pažnju i na život izvan teretane

Ako vaš životni stil uključuje česte kasnovečernje izlaske i koje pivo više, postoji mogućnost da nećete previše napredovati u teretani. Velik dio napretka leži i u periodu kada odmarate, a bez dovoljno odmora, sna i pravilne prehrane, vaše tijelo neće biti sposobno izgraditi i obnoviti mišićno tkivo oštećeno tijekom treninga. Isto vrijedi i za vježbače koji treniraju prečesto ili ne jedu dovoljno.

4. Češće mijenjajte rutinu

S obzirom na to da se tijelo prilagođava stresu uzrokovanim treningom, ako prečesto ponavljate istu trening rutinu, postoji šansa da će se tijelo u potpunosti prilagoditi tom stresu i zbog toga nećete ostvariti daljnji napredak. Svakih nekoliko tjedana trebali biste mijenjati svoju trening rutinu. Osim što trebate promijeniti vježbe za određenu mišićnu skupinu, trebali biste mijenjati i intenzitet, broj serija i ponavljanja te težinu s kojom trenirate. No to ne znači da biste trebali svaki tjedan promijeniti apsolutno svaki aspekt treninga od prošlog tjedna, već postupno uvodite promjene. Primjerice, umjesto šipke možete koristiti bučice za izvedbu istih vježbi ili promijeniti redoslijed vježbi u treningu.

5. Nemojte se žaliti!

Ako se stalno žalite na bol i neugodnosti tijekom treninga, takav pristup fizičkoj aktivnosti neće vam pomoći da ostvarite željene rezultate. Umjesto toga fokusirajte se na to da odradite trening sa što više energije i koncentrirajte se na posljednjih nekoliko ponavljanja s kojima se obično mučite kako biste ostvarili napredak u odnosu na prijašnje treninge. Naravno, bol u mišićima koja traje danima znak je da biste trebali odmoriti, ali kratkoročna bol nakon treninga je dobrodošla.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se