Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Kako i zašto ojačati gornji dio tijela?

Za mnoge odrasle osobe, tipična rutina vježbanja usredotočena je na donji dio tijela ili core, bilo da uživate u trčanju, plesu, treningu s utezima ili sportu.

Ipak, nedostatak usredotočenosti na snagu gornjeg dijela tijela može rezultirati nepravilnim držanjem ili nemogućnošću podizanja i nošenja teških predmeta. Stoga je važno ne isključiti jačanje gornjeg dijela tijela iz svoje redovne fitness rutine.

 

Zašto trebamo ojačati gornji dio tijela?

Gornji dio tijela odnosi se na vaše ruke, podlaktice, ramena, prsa i šake. Jačanje ovih mišića može poboljšati držanje, sportske performanse, povjerenje u svakodnevne zadatke i smanjiti atrofiju povezanu s dobi. Mišići gornjeg dijela tijela pomažu vam da poboljšajte koliko čvrsto možete hvatati, stezati i držati predmete, doprinesite svojim motoričkim sposobnostima te da poboljšajte svoju sposobnost guranja, povlačenja i pritiskanja rukama, ramenima, leđima i prsima.

Također, ovi mišići pomažu vam da imate cijeli raspon pokreta, uključujući i kretanje rukama u svim smjerovima. Pomoći će vam i da ispružite i savijete ruke, zglob i podlakticu, pomičete ramena gore-dolje i povlačite lopatice prema sredini leđa.

Za sportske aktivnosti jači mišići leđa i ramena poboljšavaju vaše držanje, što može smanjiti ozljede povezane s lošom formom. Kad su u pitanju svakodnevni zadaci, jači mišići gornjeg dijela tijela pomažu vam da podignete teške predmete. Bez jačanja ovih područja, mišići donjeg dijela leđa često moraju nadoknaditi ruke i ramena, što može rezultirati naprezanjem, neobjašnjivom boli ili ozljedom.

Kako biste ojačali ove mišiće, isprobajte trening koji smo pripremili u nastavku.

 

Trening:

 

Odradite 12-15 ponavljanja i 3 serije svake vježbe.

 

*kliknite na naziv vježbe za video

 

Vježbe:

Bench dips

Dumbbell incline press

Seated dumbbell reverse fly

Lat pulldown

Standing dumbbell biceps curl

Front to lateral raise

Bodyweight push up

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se