Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Legenda o ženskom testosteronu – mitovi i istina

Srednje do velike grudi, hlače niskog struka kojima se skriva slabo izražen trbuh, uski bokovi i mala stražnjica. Tipično holivudsko ležerno izdanje. Ne, nije riječ o Angelini Jolie, već o ženi testosteronskog tipa. Izuzetno atraktivna, najčešće bujne kose, vidljive mišićne građe, ali daleko od ideala Instagram zvijezde koja servira neproporcionalnu tjelesnu konstituciju. Razlika u spolu je na oko vidljiva, na uho čujna, na snazi izražena. Izuzev anatomske građe i spolnih obilježja, postoji endokrinološki faktor koji je odgovaran za razlike u spolu. Spol i hormonska obilježja su jedinstveni, što ne znači da ne postoje odstupanja i patologija. Jedna od hormonskih podjela je na spolne hormone. Kada vidimo ambicioznu ženu koja ruši sve prepreke ne možemo reći da je „testosteronski nabijena“ ili „muškobanjasta“, što poistovjećuje testosteron (“T”) muškim spolnim hormonom. U kojoj mjeri je T odgovoran za sliku žene Amazonke jednako je pitanju „Je li nastala prije kokoš ili jaje?“ (1)

1. Mit: Testosteron je muški hormon

Testosteron se naziva muškim spolnim hormonom i u znanstvenim publikacijama. Kod žena je najzastupljeniji steroid tijekom cijelog životnog vijeka i jednako je važan za psihičko i fizičko zdravlje. Žene u menopauzi osjećaju androgeni nedostatak koji se manifestira kao anksioznost, depresija, razdražljivost, fizički umor, bol u dojkama, reumatoidne bolesti, kognitivne promjene, nesanica, vrućica, inkontinencija. Tada se T koristi u liječenju simptoma menopauze. Također se testosteronom liječi PMS više od 60 godina. U prošlosti je korišten za liječenje mučnine u ranoj trudnoći i nije imao nuspojava.

2. Mit: Žena postaje muškarac

Već 65 godina poznata je teorija da su žene s niskom dozom testosterona privlačnije muškarcima. Kao uzrok privlačnosti se navodi sportsko atletska građa, odnosno mišići koji su jače izraženi. Iako testosteron može uzrokovati dlakavost (hirzutizam), istinska maskulinizacija nije moguća. Također je poznato da se žene testosteronskog tipa najčešće debljaju u području trbuha, što je slično debljanju muškaraca.

3. Mit: Žene imaju izraženi libido zbog testosterona

Unatoč mnogim publikacijama, uloga testosterona je opravdana u spolnoj funkciji i libidu. Testosteron potiče ovulaciju čime povećava plodnost.

4. Mit: „Are you talking to me“ u verziji dubokog glasa Arnolda Schwarzeneggera

Hrapavost glasa je uobičajena i pogađa gotovo 30% osoba u nekom trenutku njihovog života, a 6,6% odrasle populacije zahvaćeno je u bilo kojem trenutku. Promuklost je češća kod žena nego muškaraca. Najčešći uzroci promuklosti su upale uslijed alergija, laringitisa, refluksnog ezofagitisa, prekomjerne upotreba glasa pjevanjem i vikanjem. Nema dokaza da testosteron uzrokuje promuklost, naprotiv manjak testosterona naveden je kao “uzrok” promuklosti.

5. Mit: „Ćelava pjevačica“

Ne postoji dokaz da je povišen T uzrok gubitka kose kod muškarca ili žene. Naime, muškarci imaju veću količinu testosterona, a samim tim je i nerazumno pretpostaviti da anabolički hormon djeluje katabolički, odnosno da uzrokuje gubitak kose. Gubitak kose se povezuje s nasljednim osobinama, povećanim indeksom tjelesne mase, hipo/hipertireozom, izmijenjenim profilom željeza i sa starenjem, što je u skladu s činjenicom da se razina testosterona smanjuje s godinama. Često se dihidrotestosteron (DHT), koji je uzrok ćelavosti, zna zamijeniti s testosteronom. Inzulinska rezistencija, PCOS, starost, alkohol i sjedeći način života se povezuju s alopecijom. Najčešće žene s navedenim poremećajima imaju povećan T, što nije nužno. Terapija testosteronom povećava rast kose na vlasištu kod žena.

6. Mit: Builderi umiru od infarkta

Jedna od apsurdnih teorija: “Muškarci češće obolijevaju od srčanih bolesti zbog veće razine testosterona.“ Ne postoje dokazi za to; naprotiv, T blagotvorno utječe na smanjenje masnog tkiva, metabolizam glukoze i poboljšanje profila kolesterola kod oba spola, čime se preveniraju i cerebralne, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Razlog nastanka ove teorije je posljedica debljanja u području trbuha, što se povezuje s poremećajima metabolizma i kardiovaskularnim bolestima. Smanjena razina testosterona povećava rizik od oboljenja srca. Testosteron je također diuretik. Ako je prisutan u žene, manja je mogućnost za nakupljanje tekućine i vidljivi celulit, koji je najčešći estetski problem. Međutim, T može aromatizirati na E2, što može imati štetne učinke; edeme, tjeskobu i debljanje.

7. Mit: Testosteron uzrokuje oštećenje jetre

Testosteron ne utječe štetno na jetru, ne povećava jetrene enzime i faktore zgrušavanja. Ne postoji rizik od duboke venske tromboze i plućne embolije, dok su upravo ta dva stanja moguća rizična pojava kod terapije oralnim kontraceptivima. Ova teorija se povezuje s visceralnim debljanjem, što uzrokuje moguću „upalu“ jetre i aterosklerozu kao posljedicu nakupljanja kolesterolskog plaka na stijenkama krvnih žila što je faktor nastanka infarkta miokarda ili cerebrovaskularnog inzulta.

8. Mit: „Divlje žene“

Žene testosteronskog tipa postižu bolje rezultate u poslu i nalaze se na višoj društvenoj ljestvici. Često su uspoređivane s Amazonkama, kaubojkama ili ratnicama. Krase ih karakteristike kao neustrašivost, spremnost za borbu i liderstvo. Svaka sedma elitna sportašica ima visoku razinu testosterona. Prema istraživanju British Journal of Sports Medicine, sportašice s višom razinom testosterona su ostvarile čak 3 posto bolji rezultat. Iako anabolički steroidi mogu povećati agresiju i bijes, kod farmakološke primjene (T) to se ne događa. Kod žena testosteronska terapija smanjuje agresiju, razdražljivost i anksioznost u više od 90% pacijenata liječenih zbog simptoma nedostatka androgena. (2, 3)

9. Mit: Testosteron može povećati rizik od raka dojke

Već 1937. prepoznato je da je karcinom dojke estrogenski osjetljiv i da mu je glavni borac u prevenciji testosteron zbog smanjenja proliferacije dojke. Također, T se primjenjuje kod bolova u dojkama, kroničnog mastitisa, endometrioze i nepravilnog krvarenja u maternici.

 

Testosteron je važan za fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje kod oba spola. Njegova uloga i utjecaj od iznimne su važnosti, u zdravlju i u sportu. Ako intenzivno trenirate i radite na definiciji te ste smanjili potkožno masno tkivo i primjećujete nepravilnosti u menstruacijskom ciklusu i dlakavost koja prije nije bila prisutna, obratite se svom ginekologu ili obiteljskom liječniku. Hormonski profil testosterona u krvi ili ultrazvučni pregled jajnika će pokazati nepravilnosti. S druge strane, ako ne postoje odstupanja u medicinskoj anamnezi, moguće da je riječ o osjetljivosti stanice na androgene i tada je riječ o fiziološkom testosteronu. Stoga, prihvati sebe kao Amazonku, ženu koja pomiče granice. (1, 2, 3)

 

  1. Glaser, Rebecca, and Constantine Dimitrakakis. “Testosterone Therapy in Women: Myths and Misconceptions.” Maturitas, Elsevier, 4 Feb. 2013, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378512213000121.
  2. University of Colorado u Boulderu. “Granice testosterona za sportašice na temelju ‘pogrešnog’ istraživanja.” ScienceDaily. ScienceDaily, 12. veljače 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190212160030.htm>.
  3. Pape, Detlef, et al. Hormonska Formula Kako žene Uistinu mršave. Mozaik Knjiga, 2010.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se