Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Kreatin monohidrat – mitovi i istina

Svima nam se dogodilo da u nedostatku nekih vidljivih rezultata nakon nekog kraćeg vremena želimo posegnuti za nekim magičnim suplementom, magičnom tabletom koja će riješiti sve naše probleme i ostvariti tijelo naših snova. Mislili smo da unatoč ne baš najboljim treninzima i prehrani postoji neka najnovija formula koju smo vidjeli na reklami i koja garantira brze rezultate.

Sve je to zvuči primamljivo, ali je predobro da bi bilo istinito. Obično je tako kad god se susretnete sa sličnim reklamiranjem nekog proizvoda. Znači da skratimo priču, takav proizvod ne postoji te ako vam trening i prehrana nisu baza na kojoj počiva vaš fitness program, onda ste pogriješili u kalkulaciji i potrebno je prioritizirati najbitnije.

Proizvod kao što je kreatin monohidrat je također jedan suplement u moru ostalih, i kao takav, ima neke karakteristike i benefite zbog kojih je jedan od najprodavanijih ali i najistraživanijih suplemenata na tržištu.

Kao što to obično i bude, ako je proizvod toliko popularan i prodavan jako često se događa da za njega bude vezano mnoštvo dezinformacija koje čak znaju prelaziti u apsurdnost, a takva je situacija upravo s kreatin monohidratom.

Pa što je onda kreatin monohidrat? To je neproteinska aminokiselina koje ima najviše u namirnicama kao što su crveno meso, morski plodovi i riba. Kao supstanca koja se prirodno nalazi u našim mišićima, pomaže tijelu da obnovi ATP koji je primarni donor energije za rad mišića. Ako želimo pomoć kod visokointenzivnih aktivnosti kreatin monohidrat je vjerojatno najbolja opcija. Uz to, hidratizira mišić, smanjuje razgradnju proteina te podiže razinu anaboličkih hormona. Korištenjem ovog proizvoda možemo osjetiti nešto više snage i eksplozivnosti nakon određenog vremena.

Sada ću se dotaknuti samo nekih od mitova koji kruže o kreatinu:

 

1. “Kreatin je štetan za zdravlje bubrega”

Ovo i nije toliko apsurdna teorija, iako nije istinita. Postoji nešto što se naziva punjenje kreatinom, a to je kad imamo fazu uzimanja kreatina 20-30 g dnevno pa smanjivanje doza kroz nadolazeće tjedne. Zbog takvog načina uzimanja kreatina došlo je do rasprave da je kreatin štetan za bubrege, pa se na tu temu vršilo podosta istraživanja. Danas imamo puno studija koje pokazuju da kod nekih koji koriste kreatin s fazom punjenja, moguće su neke gastrointestinalne smetnje, no osim toga bez većih šteta za bubrege. Uzimanje kreatina 5 g dnevno, svaki dan, nije štetno i nema utjecaja na rad bubrega.

 

2. “Punjenje kreatinom je bolje od uzimanja 5 g svaki dan”

Postoji teorija koja tvrdi da je faza punjenja kreatinom superiornija u odnosu na standardno uzimanje od 5 g dnevno.

Na ovaj način mi ćemo brže podići razinu kreatina u mišiću no to nije dokaz da je ovaj način u konačnici bolji jer isto tako, uzimanje samo 5 g dnevno rezultira istom razinom kreatina u mišiću nakon 30-ak dana. Može se zaključiti da je punjenje kreatinom zapravo bacanje novaca jer naš organizam ne može odjednom apsorbirati veće količine kreatina te ga se rješava kroz urin.

 

3. “Kreatin je najbolje piti prije treninga”

Još jedan mit koji nema previše veze s istinom jer se apsorpcija kreatina ipak ne dešava tako brzo da bi mogli odmah za pola sata imati njegove benefite. Potrebno je više tjedana uzimanja kreatina svaki dan da bi se razina u našim mišićima mogla dobro osjetiti u treninzima.

 

4. “Kreatin navlači vodu”

Većina ljudi koja se boji ovog problema često zamjenjuje vodu za masno tkivo te kod korištenja kreatina, svoju “vodenost” pripisuje kreatinu.

Istina je ipak malo drukčija. Iako se transporteri kreatina nalaze u manjoj mjeri i u potkožnom tkivu, to ipak nije dovoljno da se poremeti unutarstanična vs izvanstanična distribucija vode, kojoj je omjer 2:1 tj. dvije trećine vode se nalaze unutar stanice, a jedna trećina izvan.

Ovo su jedni od najpopularnijih mitova, kad bih trebao nabrojati sve, bilo bi mi potrebno nekoliko dana.

Zaključno, možete vjerovati ovom proizvodu, funkcionira i pomaže u treninzima snage i eksplozivnosti te ako vam treba nešto što će podići vaše performanse na treninzima počnite koristiti kreatin monohidrat.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se