Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Izlaganje suncu ljeti – zdravo ili opasno?

Iako mnogi izbjegavaju sunce tijekom ljetnih mjeseci, izlaganje sunčevoj svjetlosti u umjerenim dozama može biti od velike koristi za vaše zdravlje. No iako sunce može imati pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje, pretjerano i predugo izlaganje UV zrakama može štetno utjecati na vaše tijelo. Tijekom ljetnih mjeseci poželjno je zaštititi se od prejakog sunca i izbjegavati ga u popodnevnim satima pri velikim temperaturama, ali to ne znači da biste trebali cijelo ljeto provesti u hladu. Zbog toga smo u nastavku izdvojili pozitivne i negativne učinke sunca te objasnili kako ga iskoristiti na najbolji mogući način, ali i izbjeći u pojedinim situacijama.

Pozitivni učinci sunca

1. Poboljšava raspoloženje

Postoje brojne prednosti sunčeve svjetlosti, a jedna od njih je poboljšanje raspoloženja. Sunce vam može pomoći da se osjećate bolje i energičnije tijekom dana zbog toga što potiče izlučivanje serotonina. Zbog toga je razina serotonina u tijelu viša u ljetnim mjesecima nego zimi i tijekom prijelaznih razdoblja.

2. Ublažava depresiju

Manjak sunčeve svjetlosti zimi može biti uzrok tzv. sezonske depresije. Simptomi ove “moderne bolesti” su loše raspoloženje, teže sklapanje prijateljstava i poteškoće s društvenim odnosima, prejedanje, umor te pretjerana potreba za spavanjem.

3. Ublažava stres

Budući da živimo u dinamičnom okruženju, stres je neizostavan svakodnevni faktor. Bez obzira na to radi li se o obitelji, poslu ili drugim aspektima života, stres se može javiti kao nepoželjna posljedica mentalnog pritiska i loše utjecati na naše zdravlje. Ako trenirate, uvijek biste trebali uhvatiti priliku da tu aktivnost provedete u prirodi i izložite se suncu kako biste se riješili stresa i poboljšali raspoloženje.

4. Poboljšava kvalitetu sna

Izlaganje suncu utječe na proizvodnju melatonina u tijelu, odnosno tvari koja vam pomaže da zaspite. Vaše tijelo izlučuje melatonin kada ste u mraku zbog čega se u večernjim satima brzo umorite. No s puno sunčeve svjetlosti ljeti tijekom dana ćete se osjećati energičnije. Zbog moderne tehnologije poput TV-a, mobitela i računala koji odašilju tzv. plavu svjetlost usporava se izlučivanje melatonina i zbog toga mnogi imaju problema sa spavanjem, pa čak i pate od nesanice.

5. Potiče proizvodnju vitamina D

Jedan od načina kako možete opskrbiti svoje tijelo vitaminom D je izlaganje UV zrakama sunca. Ovaj vitamin važan je za održavanje zdravlja kostiju i kože. Međutim kako biste ostvarili maksimalan benefit i izbjegli negativne posljedice pretjeranog izlaganja, dovoljno je da provedete 15 minuta na suncu.

Štetne posljedice dugotrajnog izlaganja suncu

1. Oštećenje očiju

Dugotrajno izlaganje UV zrakama sunca može oštetiti mrežnicu oka, koja se nalazi s njegove stražnje strane. Isto tako, oštetiti se može i rožnica, a posljedica toga je trajno oštećenje vida.

2. Toplinska iscrpljenost i toplinski udar

Toplinska iscrpljenost je reakcija tijela na pretjerani gubitak vode i soli kroz znojenje. Često se javlja kod osoba koja rade ili treniraju na velikim vrućinama, a simptomi mogu biti glavobolja, vrtoglavica, slabost, velika žeđ, iziritiranost, povišena temperatura…

Ako ne spriječite toplinsku iscrpljenost na vrijeme, riskirate pojavu toplinskog udara. Toplinski udar nastaje kada vam se tijelo “pregrije”, odnosno tjelesna temperatura naraste preko 40˘C. Uzrok toplinskog udara može biti intenzivan trening u kombinaciji s visokom temperaturom i dehidracijom, a rizik od toplinskog udara povećava se ako niste navikli na trening tijekom velikih vrućina. Ovom pojavom možete ozbiljno oštetiti organe, a opasna je i po život.

3. Oštećenja kože

Opekline od sunca jedna su od najčešćih posljedica pretjeranog i predugog izlaganja suncu, a simptomi su crvenilo, bol i naticanje, a nakon dužeg vremena može se javiti vrtoglavica i glavobolja.

Isto tako, može se javiti i osip ispod kože koji izgleda kao nakupina mjehurića ili prištića. Toplinski osip razvija se u naborima kože, naborima na laktu, preponama ili na vratu i gornjem dijelu prsa.

4. Rak kože kao najgora posljedica

Budući da se oštećenje kože na suncu razvija tijekom godina, što ste stariji, veći je rizik od razvoja raka kože. Pretjerano izlaganje suncu godinama može dovesti do tri najčešća tipa raka: raka bazalnih stanica, raka pločastih stanica i melanoma.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se