Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Što se događa u organizmu kad ne jedete 16 sati?

Post na određeno vrijeme, kao primjerice metoda 16:8, postaje sve popularniji oblik prehrambene strategije u svijetu. Iako post može značiti različite stvari različitim ljudima, post na 16 sati obično se odnosi na ograničavanje unosa hrane na period od 8 sati, dok se preostalih 16 sati ne jede ništa osim vode ili drugih niskokaloričnih napitaka.

Povremeni post je dobar način da izbjegnete nepotrebno posezanje za grickalicama i slatkišima u večernjim satima, a upravo će vrijeme posta osigurati tijelu dovoljno vremena za sagorijevanje masnog tkiva i probavljanje hrane. Koje su ostale prednosti posta i što se događa u organizmu, pročitajte u nastavku.

Metoda 16:8

Postoji nekoliko načina na koji možete postiti, a tijekom ove metode ne jede se 16 sati. U preostalih 8 sati obično se konzumiraju dva obroka, ovisno o vašem vremenu i navikama. Sami možete odrediti kada jesti, a možete preskočiti doručak ili tijekom dana izbaciti jedan od obroka. Sami odredite što vam najbolje odgovara ovisno o tome kada se budite i idete spavati.

Zdravstvene prednosti posta

  • gubitak tjelesne mase i poboljšanje tjelesnog sastava
  • poboljšana osjetljivost na inzulin
  • smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti
  • smanjenje upale
  • poboljšanje kognitivne funkcije
  • jednostavnost prehrambene prakse

Što se točno događa u organizmu tijekom posta?

Probava i asimilacija hranjivih tvari

Tijelo nakon obroka razgrađuje hranu na jednostavnije spojeve kako bi ih moglo asimilirati i iskoristiti za pravilno funkcioniranje organizma. Kad ne jedete 16 sati, tijelo ima priliku potpuno obraditi i apsorbirati hranjive tvari iz prethodnog obroka. To može poboljšati učinkovitost probavnog sustava i pomoći u boljoj iskoristivosti hranjivih tvari.

Razina šećera u krvi

Post može imati značajan utjecaj na razinu šećera u krvi. Nakon obroka razina šećera u krvi raste, a inzulin osigurava da šećer bude iskorišten za energiju ili pohranjen u obliku glikogena. Tijekom posta, kada nema novog unosa hrane, tijelo postupno troši pohranjeni glikogen, što može dovesti do smanjenja razine šećera u krvi. To može biti korisno za osobe koje imaju problema s regulacijom šećera u krvi, poput dijabetičara.

Lipoliza i ketogeneza

Kad ne jedete dulje vrijeme, tijelo troši pohranjeni glikogen, no kad ga nestane, počinje koristiti masnoće kao izvor energije u procesu poznatom kao lipoliza. Tijekom lipolize masne kiseline oslobađaju se iz masnih stanica i koriste kao gorivo za tijelo. Također, kada razina inzulina padne, jetra počinje proizvoditi ketone koji su alternativni izvor energije za mozak i mišiće. Ovaj proces poznat je kao ketoza, a može biti koristan za gubljenje viška tjelesne masnoće i poboljšanje energetske razine.

Autofagija

Post je također povezan s fenomenom zvanim autofagija. Ovaj biološki proces uključuje razgradnju oštećenih i nepotrebnih stanica kako bi se stvorio prostor za nove i zdrave stanice. Autofagija igra važnu ulogu u obnovi tijela i može pomoći u smanjenju rizika od nekih bolesti, uključujući neurodegenerativne i srčane bolesti.

Mentalni fokus i koncentracija

Neki ljudi primjećuju poboljšanje mentalnog fokusa i koncentracije tijekom posta. To može biti posljedica promjena u hormonima i metabolizmu tijekom posta, koji potiču budnost i jasnoću uma.

Post nije za svakoga

Međutim, važno je napomenuti da post nije prikladan za sve. Osobe koje imaju problema s prethodnim poremećajima prehrane, trudnice, dojilje, djeca i osobe s određenim zdravstvenim stanjima trebaju izbjegavati ovakvu prehrambenu praksu. Prije nego što započnete post na duže vrijeme, savjetujte se s liječnikom ili stručnjakom za prehranu kako biste bili sigurni da je to sigurna opcija za vaše zdravstveno stanje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se