Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

5 alternativa za osobe koje ne vole sklekove

Vjerujemo da ste pogledali prilično puno filmova u kojima je kao kazna vojnicima, sportašima ili učenicima na tjelesnom služilo izvođenje sklekova. Ova vježba pojedincima zaista i djeluje kao kazna jer ih prilično puno početnika u treningu ne može pravilno ili uopće izvesti. Iako mnogima predstavlja noćnu moru, ova vježba jača gotovo cijelo tijelo i olakšava svakodnevne pokrete, a pomoću njih možete spriječiti i rizik od ozljede određenih dijelova tijela te pozitivno utjecati na zdravlje. Ako ste i vi među vježbačima koji nikako ne mogu usavršiti tehniku skleka, a silno želite ostvariti benefite ove vježbe, umjesto sklekova možete isprobati neku od sljedećih vježbi.

1. Overhead press

Mišići koje jačate ovom vježbom su ramena, gornji dio prsa, triceps, core, gluteus, biceps i mišići leđa. Snaga kod ove vježbe dolazi iz pokreta ramena i ruku, a aktivirani su deltoidni mišići i triceps. Za izvedbu je potrebno stabilizirati noge i core kako biste održali ravnotežu i spriječili potencijalne ozljede.

2. Dumbbell bench press

Vježbači koji žele ojačati prsne mišiće uglavnom se odlučuju za jednu od najučinkovitijih vježbi za taj dio tijela, a to je bench press. Bez obzira na to jeste li početnik ili napredan vježbač, bench press aktivira nekoliko različitih mišićnih skupina. Primarni mišić koji se aktivira prilikom izvedbe je pectoralis major, odnosno mišić prsa koji je izvor snage za guranje šipke prema gore. Ostali mišići koje jačate su prednji deltoidni mišić (koji pomaže stabilizirati rame) i triceps (koji pomaže u produljenju laktova tijekom izvedbe).

 

3. TRX chest fly

Ovu vježbu izvodite pomoću TRX trake, a služi za jačanje gornjeg prsa, ramena i tricepsa. Ovaj rekvizit odličan je za total body trening jer služi za vježbe pomoću kojih možete ojačati više velikih mišićnih skupina odjednom.

 

4. Heavy med ball push

Drugi rekvizit koji je odličan za jačanje ramena i tricepsa je medicinka. Osim što može ojačati vaše mišiće, može povećati i izdržljivost. Kada je riječ o zamjeni za sklekove, ovom vježbom odgurujete tešku medicinku i bacate je u zid, dok u sklekovima težinu svog tijela odgurujete od poda.

 

5. Modified push-ups

Ako ne možete izvesti pravilan sklek, nemojte se sramiti započeti s modificiranom varijantom kod koje su vaša koljena spuštena na pod. Iako ovom varijacijom ne jačate core, možete ojačati gornji dio tijela i olakšati izvedbu klasičnog skleka.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se