Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Zašto je boks odličan izbor za trening?

Boks nisu samo razbijene arkade, karakteristični boksački nosevi, krv i nasilje. Iako profesionalni boksači u jednom trenutku svoje karijere moraju iskusiti i spomenuto, boks amaterima pruža jedinstvenu mogućnost razvoja cijelog tijela bez ikakvih ozljeda!

Boksačkim treningom u jednom dobivate snagu, definiciju, izdržljivost, rast mišića i sposobnost učinkovite samoobrane. Kvalitetan boksački trening traje otprilike sat vremena i obično kombinira:

  • shadowboxing (s utezima)
  • rad na vreći
  • rad na fokuserima
  • kružni trening
  • sparing (po izboru)

Detaljniji opis svake od ovih faza klasičnog boksačkog treninga možete pronaći ovdje, a mi ćemo vam objasniti što sve dobivate sa samo tri boksačka treninga tjedno. Sve što vam treba je želja za snažnijim tijelom, oštrijim umom i par boksačkih rukavica.

Snaga

Snaga udarca zahtijeva koordinaciju cijelog tijela. Kvalitetan direkt, kroše ili aperkat dolazi samo kada peta, kuk i ramena rade zajedno, a za to će vam trebati i snažan core te leđa i noge. Prema tome, boksačkim treningom aktivno razvijate snagu cijelog tijela što ćete, budete li uporni, uskoro itekako primijetiti. Tijelo će postati puno definiranije, a udarci brži, fokusiraniji i naprosto moćniji. Boksom zaista postajete puno snažniji.

Ravnoteža

Boks je intenzivna aktivnost koja ne podnosi statičnost ni u jednom obliku. Rad nogu i kretanje su ključni. Pravilno i vješto kretanje omoguće balans toliko dobro da se lagana forma boksačkog treninga preporučuje i osobama koje su pretrpjele moždani udar. Ravnoteža koju postižete boksačkim treninzima korisna je u svakodnevnom životu i sprječava niz ozljeda.

Definicija i mišićni rast

Shadowboxing s utezima, rad s vrećom ili fokuserima, a pogotovo kružni treninzi vrlo intenzivno aktiviraju sporo i brzo trzajuće mišićno tkivo. Boks kombinira njihovu aktivaciju jer zahtijeva brze reakcije, izmjene i izbjegavanje udaraca. Posljedica je snažna aktivacija mišića te njihov rast i ubrzano topljenje masnog tkiva i mišićna definicija. Boksom možemo sagorjeti čak 800 kalorija u sat vremena. To je više od bilo kojeg drugog sporta i predstavlja veliku prednost za one koji muku muče s dosadnim masnoća koje ih ne žele napustiti.

Izdržljivost i zdravlje srca

Boksački je trening visoko intenzivan trening koji zahtijeva puno zraka u plućima i snažno srce. Stoga 3 boksačka treninga tjedno predstavljaju jednu od najboljih cardio odluka koje možete donijeti. Medicinska istraživanja potvrđuju direktnu povezanost boksačkog treninga sa zdravljem srca i krvnih žila te smanjenim rizikom od visokog krvnog tlaka. Tijekom svog treninga posebnu pozornost poklonite preskakanju užeta kao neizbježnom dijelu zagrijavanja te kružnim treninzima.

Manje stresa

Boksački je trening zapravo vrlo katarzičan. Svi ti udarci koje izbacujete nakon treninga vas ostavljaju u stanju kojeg je teško opisati dok ga ne isprobate na svojoj koži, ali se radi o unutarnjem miru za koji se vrijedi oznojiti. Boksačkim treningom stres izbacujemo na najzdraviji način, oslobađamo tonu endorfina, osiguravamo bolji san, više energije i puno bolje raspoloženje!

 

Vjerujemo da su ovo dovoljno dobri razlozi da potražite boksačku dvoranu u blizini. 😉

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se