Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Utjecaj treninga na mentalno zdravlje

Svjetski je dan mentalnog zdravlja! I dok smo manje više svi „opsjednuti“ fizičkim izgledom i zdravljem, ono mentalno često zanemarujemo. A veza između mentalnog i fizičkog zdravlja ide u oba smjera i izrazito je snažna.

Bezbroj je puta potvrđeno kako redovito vježbanje i briga o tijelu obično znače i  bolje mentalno zdravlje pojedinca. Depresija, tjeskoba, promjene raspoloženja, kronični stres, sve su to itekako rješivi problemi uz dostatnu razinu fizičke aktivnosti. Svakako da je u slučaju težih mentalnih problema i više nego uputno potražiti stručnu profesionalnu pomoć, no umjereni simptomi možda se mogu sasvim pobijediti najobičnijim treningom.

Ojačati tijelo i smiriti um

Kada ljudi pate od mentalnih poteškoća vježbanje im se obično čini kao toliko daleka i neprovediva ideja da je teško mogu i zamisliti. No, to je upravo ono što bi trebali učiniti. Što prije to bolje!

Ako se pitate što to trening točno radi na mentalnom planu odgovor spremili smo vam i odgovor.

Vježbajući oslobađamo endorfine, hormone sreće i dobrog raspoloženja koje naš mozak zaista voli, a uz to trenutačno zaboravljamo na probleme koji nam ne daju mira. Mnogi od tih „problema“ i nemaju čvrsto uporište u stvarnosti. Baš ih zato možemo „otjerati“ setom utega i razbiti taj krug negativnih misli.

Redovito vježbanje ima itekakve učinke na naše tijelo. Ono ga naime transformira, a kad nakon nekog vremena primijetite kako se pod vašom kožom naziru veći i snažniji mišići obično slijede i sretne misli. Stoga redoviti trening daje onu dozu samopouzdanja koju trebamo kako bismo bili mentalno zdraviji.

Samo izabiranje treninga kao sredstva borbe protiv mentalnih izazova daje nam za pravo da se osjećamo dobro. Kada za sebe unatoč izazovima odaberemo učiniti nešto dobro, obično slijedi i poboljšanje, u ovom slučaju, manje stresa, tjeskobe ili depresivnih simptoma. Vježbanjem ćemo uz to bitno podići stupanj svoje energije i naprosto imati više volje za „obračun“ sa svim tim nepotrebnim frustracijama koje nam uništavaju svakodnevicu.

Kronično „stresiranje“ i mentalne zavrzlame dovode i do fizičkih posljedica pa vam tako mišići mogu postati strašno napeti. Trening, pogađate, tu napetost učinkovito opušta i vi se trenutačno osijecate puno bolje.

 

Koliko vježbati?

Kako biste bitno popravili svoju mentalnu sliku nije potrebno vježbati 6 dana u tjednu po 2 sata jer znamo da za to nemate vremena. Svega 30 minuta HIIT treninga nekoliko puta tjedno odličan je početak A izbora je zaista puno. Možete se tako odlučiti za trening snage, pump program, HIRT trening ili neku od hibridnih vježbi. Možete raditi bodyweight ili čak koristiti praznu šipku.

Bitno je samo da se pokrenete i odlučite biti bolje.

Kako biste ostali motivirani slijedite ove savjete:

  • ne razmišljajte o vježbanju kao o obvezi
  • postavite si razumne i ostvarive ciljeve
  • uživajte u treningu (i napretku)
  • budite spremni na prepreke i vrijeme potrebno za vidljivi napredak

 

Neka Dan mentalnog zdravlja bude i vaša prekretnica u životu!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se