Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Treningom protiv raka dojke

Karcinom dojke najčešći je oblik karcinoma u Europu i uzrokuje najveću smrtnost među ženama. U 2020. godini rak dojke dijagnosticiran je kod više od pola milijuna žena diljem kontinenta, a umrlo je njih više od 150 tisuća.

Zaista zastrašujuća statistika! No, velik dio dijagnosticiranih ipak i preživi. Ključ je rano otkrivanje i pravovremeni početak liječenja. U ovom slučaju stopa preživljavanja premašuje 90%. Stoga je izrazito bitno u svakoj situaciji podizati svijet o važnosti testiranja i samoj važnosti zdravlja dojki kod žena.

Cijeli je listopad posvećen borbi protiv ove opake, ali itekako izlječive bolesti!

Jedan od bitnih načina prevencije raka dojke je upravo fizička aktivnost i redoviti trening. Aktivan životni stil dokazano smanjuje vjerojatnost samog oboljenja, a ako do njega svejedno i dođe povećava šanse za pozitivan ishod za više od 50%.

Regularan trening pomoći će mentalnom zdravlju, u prvom redu odstraniti tjeskobu, stres i depresiju te popraviti raspoloženje. Znamo da su fizička oboljenja često povezana s lošim mentalnim stanjem stoga je trening jedan od bitnih faktora prevencije i borbe protiv karcinoma.

Za žene koje prolaze terapiju trening može učinkovito smanjiti neke od nuspojava poput umora, debljanja i osteoporoze. Osim toga sigurno će smanjiti rizik od gubljenja tonusa mišića i uopće mišićne mase tijekom tretmana.

Dovoljno je 150-300 minuta treninga srednjeg intenziteta tjedno kako bi se značajno smanjio rizik oboljenja i povećala mogućnost uspješnog i trajnog preboljena ove bolesti.

Stručnjaci uglavnom izdvajaju kardio trening kao na poseban način povezan s borbom protiv raka dojke. Kardio trening podiže broj otkucaja srca te povećava razinu kisika kojeg se doprema u krvotok. Ova je reakcija izrazito bitna u situaciji u kojoj se tijelo bori protiv određene infekcije ili druge opake bolesti. Stoga trčite, vozite bicikl, veslajte, razvalite opasne sprave popu Assault bike-a ili jednostavno svaki dan prošetajte.

Osim kardio treninga rizik za nastajanje i ponovno vraćanje raka dojke u velikoj mjeri smanjuje i trening snage. Ovaj tip treninga direktno utječe na mišićnu funkciju, a poboljšana mišićna funkcija i stvaranje nove mišićne mase direktno utječu na biomarkere infekcije i učinkovito ih smanjuju Zaključak je jasan – više mišićne mase znači i manji rizik oboljenja od karcinoma dojke kao i veću šansu za sretan ishod i manje gubitke tijekom samog liječenja.

Recimo to stoga još jednom otvoreno i jasno u mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke – trening pomaže i uz pravilnu prehranu predstavlja ključan faktor zaštite žena diljem svijeta. Redovito trenirajte i izgradite nepobjedivi imunitet kojeg se ova grozna bolest neće ni usuditi napasti! A uz to i zapamtite kako su zdravo tijelo i zdrav duh povezani i zajedno čine dobitnu kombinaciju te prvu crtu obrane protiv raka dojke.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se