Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Masno tkivo nestalo u 30 sekundi

Što kada bi vam netko rekao kako je dovoljno svega 30 sekundi treninga za razbijanje masnoća u vašem tijelu na sitne komadiće? Doslovno 30 sekundi nakon kojih dolaze rezultat? Biste li vjerovali ovakvoj tvrdnji?

Tijelo je komplicirano i nije ga uvijek lagano dokučiti, stoga ne moramo sami dodatno komplicirati stvari oko gubitka masnog tkiva. Ovo zaista može biti logičan, učinkovit, brz i znanstveno utemeljen proces. Ključ gubitka masnog tkiva u 30 sekundi krije se u hormonima; točnije leptinu koji još zovu i „hormonom masti“. Leptin se izlučuje iz masnih stanica i dugoročno regulira tjelesnu masu. Razina leptina u krvi direktno je povezana s količinom tjelesne masnoće u tijelu. Uz to, regulira i apetit. Leptin zapravo našeg mozgu signalizira koliko je masnih stanica dostupno za izgaranje. Prilično bitna informacija za sve koji žele izgubiti masno tkivo, zar ne?

Najjednostavnije rečeno: više leptina u mozgu znači manju potrebu za hranom. Ovaj je hormon poput neke kočnice koju itekako trebamo kada se želimo riješiti dosadne masti.

 

Stimulacija leptina

Iz svega toga proizlazi samo jedno – ako se želimo dokopati definiranog tijela, moramo pronaći način da potaknemo ovaj čudotvoran hormon. Prema tome, treba nam trening koji to čini brzo i učinkovito.

Prema rezultatima istraživanja sprint trening je idealan odabir. Dakle, skočite na assault bike, sobni bicikl ili orbitrek  te uz visoko opterećenje pedale okrećite kao da vam život ovisi o tome. Ovakvi sprintevi će potaknuti leptin, a leptin će signalizirati mozgu kako je vrijeme da počne intenzivno sagorijevati mast. No tu nije kraj priče. Postoji još jedan detalj koji bi mogao postati ključan – u istraživanjima su ovakvi sprintevi bili djelotvorni samo kada su se izvodili na prazan želudac. Naime, samo u tom slučaju pokretao se proces najbržeg gubitka masnog tkiva. Kada se prije sprinta u organizam unijela glukoza, efekt je bio višestruko slabiji.

Cilj je okretati pedale najvećim mogućim intenzitetom, uz otpor i bez prethodnog konzumiranja hrane. Upravo zbog toga je ovaj trening najbolje odraditi ujutro.

Ako je znanost u pravu, nakon 30 sekundi bespoštednog biciklističkog sprinta tijelo će pokrenuti reakciju u kojoj hormon leptin signalizira mozgu kako:

  • nije potrebno „natrpavanje“ hranom
  • je vrijeme za spaljivanje masnih stanica

Svega jedan sprint na prazan želudac postavit će vas tako na put prema definiranijem tijelu kakvo ste oduvijek sanjali. U ostatku dana slobodno odradite svoj regularni trening snage, no neka jutro započne aktiviranjem leptina. Svidjet će vam se!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se