Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Trening i prehrana Arnolda Schwarzeneggera danas

Jedan od najpopularnijih glumaca akcijskog žanra i bivši guverner Kalifornije danas ima 72 godine. Arnold Schwarzenegger počeo je sa svojim treninzima od petnaeste godine života, a već s dvadeset godina je osvojio svoju prvu veliku bodybuilding titulu – Mr. Universe.

Arnoldova prehrana

Već kao mladić imao je ogroman apetit, a i sam kaže da je jeo sve što mu je došlo pod ruku te da nije pazio na svoju prehranu. Međutim, prije godinu dana Schwarzenegger je imao hitnu operaciju srca zbog čega je drastično morao promijeniti svoju prehranu i stil života. Zbog toga je odustao od konzumacije mesa i proteina životinjskog porijekla kada je god to moguće, iako si to ponekad priušti u posebnim prilikama. Isto tako tvrdi kako konzumacija ovih izvora proteina nije jedini način za dobivanje energije i snage te kako je počeo jesti hranu na biljnoj bazi koja mu može pružiti jednak učinak. Stoga se više fokusira na konzumaciju zobi, voća i povrća, ali na njegovom tanjuru se mogu naći i jaja.

Terminatorov trening

Naš Terminator i dalje trenira u istoj dvorani u kojoj je počeo kada je došao u SAD. Njegov prvi trening počinje u 7 ujutro svaki dan u spomenutoj teretani, dok se drugi trening odnosi na popodnevnu vožnju biciklom, a treći, večernji trening odrađuje kod kuće.

Iako tvrdi da zbog operacije srca ne trenira više intenzivno kao i prije, Schwarzenegger vježba s manje opterećenja, ali više ponavljanja, dok je prije dizao najteže utege s malim brojem ponavljanja. Nadalje, tvrdi da je prije nepažljivo i riskantno trenirao, a danas sve više pažnje posvećuje zagrijavanju prije treninga i istezanju nakon treninga kako bi se čim bolje i brže oporavio.

U mnogim intervjuima navodi da je odustao od čučnjeva i vježbi za noge zbog toga što su mu koljena znatno slabija nego prije, a štedi ih kako bi i dalje mogao skijati. Umjesto treninga nogu u teretani, Arnold svoj leg-day provodi vozeći se na biciklu.

Operacije i zdravlje

Osim operacije srca, Arnold Schwarzenegger operirao je rame, kuk i koljeno. Često spominje kako mu je krivo što u svojoj mladosti nije imao sprave za vježbanje u teretani koje danas postoje, već je svoj trening odrađivao s utezima. Isto tako tvrdi da ga ozljede nikada nisu spriječile i navele ga da odustane od treninga. Iako više ne može dizati utege, koristi se spravama koje ih mogu zamijeniti, a da pritom ne osjeća bol.

Nakon kobne operacije srca, Arnold je za CNN izjavio kako je morao koristiti hodalicu i raditi vježbe disanja pet puta dnevno kako bi vratio pluća u formu. Uz mnogo ljutnje i frustracije pomislio je kako neće vratiti kondiciju koju je imao prije, no nakon što je dobio ulogu u zadnjem filmu iz Terminator franšize, shvatio je da ne postoji slab Terminator. Uz potporu svog tima i voljenih osoba, Arnold se vratio u teretanu i nastavio je s manje intenzivnim, ali i dalje učinkovitim treninzima zbog kojih je odlučio nastaviti s fizičkom aktivnošću sa svoje 72 godine. Tada je shvatio da ne možemo odjednom odlučiti postati zdraviji, već da je to proces koji traje cijeli život. “Svi trebamo potporu – pa čak i Terminatori”, rekao je za CNN.

Ako želite saznati više o životu, treningu i prehrani Arnolda Schwarzeneggera, više informacije možete pronaći u ranije objavljenim člancima  na našem portalu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se