Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Što je važno uzeti u obzir prilikom odabira teretane?

Rujan nam je stigao, a to za mnoge znači započinjanje s novim, zdravim odlukama, uključujući i vježbanje. Tako je rujan (uz siječanj, naravno :)) mjesec u kojem teretane bilježe najviše novih članova i upita o svojim uslugama.

Ako ste i vi jedni od onih koji su u potrazi za (novom) teretanom, odnosno mjestom za vježbanje, onda je ovo pravi članak za vas. Danas ćemo vam malo sumirati na što sve trebate obratiti pozornost prilikom odabira teretane, što sve trebate pitati osoblje i kako procijeniti koji je za vas najbolji odabir.

Lokacija

Sigurni smo da je lokacija teretane jedan od glavnih kriterija koje će bilo tko uzeti u obzir prilikom odabira (nove) teretane. Neki preferiraju da im je teretana blizu stana/doma, neki da je blizu posla, a neki pak da je na određenom potezu koji im odgovara. Važno je dobro razmisliti što vam najviše odgovara, odnosno trebate biti svjesni svojih navika i obaveza. Primjerice, ako znate da niste jutarnji tip i da bi vam pravu muku predstavljalo vježbanje prije posla, radije odaberite teretanu do koje ćete jednostavno doći nakon posla. Isto tako, ako znate da trening morate odraditi odmah nakon posla, bez da prije toga dođete kući, odaberite teretanu koja je blizu vašem radnom mjestu kako biste što manje vremena trebali potrošiti na putu.

Opremljenost

Danas na tržištu uistinu možete pronaći svašta – od najluksuznije opremljenih teretana pa sve do onih koje izgledaju kao da su ispale iz ‘80-ih. I to je odlično jer ne treba svima ista oprema. Prilikom razmatranja razine opremljenosti teretane u obzir morate uzeti svoje preferencije i vježbe koje volite ili morate izvoditi. Neki vježbaju isključivo na spravama i naravno da će njima biti važno koje sve sprave (i koliko njih) pojedina teretana posjeduje. S druge pak strane, neki preferiraju treninge sa slobodnim opterećenjem, poput šipki ili girja. Ako ste jedan od takvih, bit će vam vrlo bitno koliko ima takvih rekvizita i odabrat ćete onu teretanu koja ima bogat izbor različitih veličina girja, bučica, šipki i utega. Osim toga, ovdje važnu ulogu igra i vaš “stil”. Može vam netko ponuditi najsuvremenije i najmodernije sprave, ali ako vi preferirate klasičnu “old school” opremu, teško da ćete odabrati neku “ušminkanu” teretanu, zar ne?

Čistoća

Svi ćete se složiti da je razina higijene koja se u teretani održava presudna u odabiru iste. Svlačionice, toaleti, tuševi, podovi, sprave i rekviziti moraju se redovito čistiti. Vrlo često nije dovoljan samo pogled na teretanu da bismo zaključili koju razinu čistoće ista održava. Srećom, čistoću teretane možete procijeniti već na prvom dolasku, tako da iskoristite probni trening kako biste se uvjerili da se u toj teretani poštuju bar minimalni higijenski uvjeti.

Ljubaznost osoblja

Nekima se ovo možda ne čini kao previše bitna stavka, ali dopustite da objasnimo. Prvo, ako vas osoblje teretane dočeka dobro raspoloženo i ljubazno, to će i vas potaknuti da se bolje i detaljnije raspitate o svemu što vas zanima. Dobit ćete sve potrebne informacije i teško da će nešto ostati nerazjašnjeno. Drugo, ako budete imali bilo kakve probleme s korištenjem pojedinih sprava ili izvođenjem nekih vježbi, ljubaznom osoblju ćete se zasigurno obratiti (za razliku od neljubaznog, koje ćete vjerojatno izbjegavati), oni će vam pomoći, a vi ćete izbjeći potencijalnu ozljedu. I posljednje, ali ne i najmanje važno – ljubazno osoblje može vas motivirati za redovan dolazak u teretanu. Zamislite da svaki put kad idete vježbati znate da će vas tamo dočekati netko namrgođen ili netko tko samo bulji u svoj mobitel. S vremenom će i vaš entuzijazam “splasnuti”.

Radno vrijeme

Mnoge teretane imaju slično radno vrijeme, ali neke rade do kasnih noćnih sati ili pak s radom započinju u najranijim jutarnjim satima. Ako znate da, iz ovog ili onog razloga, morate vježbati u neko manje uobičajeno vrijeme, onda ćete odabrati teretanu koja je otvorena u skladu s vašim potrebama. Ipak, ako znate da ćete vježbati nekad tijekom dana ili navečer, nema potrebe odabrati teretanu koja je otvorena cijelu noć samo zato da znate da imate tu mogućnost (koju, realno, nikad nećete iskoristiti).

Nadamo se da smo vam malo olakšali odabir teretane i da ćete s vježbanjem krenuti već danas. Ne zaboravite – ne treba čekati ponedjeljak 🙂

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se