Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

3 razloga zašto imamo grčeve u mišićima

Grčevi u mišićima su neugodni i mogu prilično negativno utjecati na kvalitetu treninga. Ta bolna stezanja u jednom ili više mišića ne možemo predvidjeti i mogu nas „zaskočiti“ doslovno bilo kad. Grčevi su potencijalno vrlo bolni i mogu trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. No te minute kao da traju vječno. Najčešće nastaju u području nogu, stopala, ruku i core-a te ih treba shvatiti vrlo ozbiljno jer ozbiljno narušavaju kvalitetu života.

Grčevi ne biraju i mogu pogoditi bilo koga bilo kada iako su ipak nešto češći kod pretilih osoba, aktivnijih sportaša, trudnica i osoba s poremećajem rada štitnjače ili živčanog sustava. Ova oštra i paralizirajuća bol zaista nas može spriječiti u namjeri da krenemo aktivnije živjeti stoga je dobro saznati što grčeve uzrokuje i kako ih efikasno spriječiti/ukloniti.

 

Razlog prvi – niska razina elektrolita

Kada naporno treniramo i pritom se znojimo tada i gubimo elektrolite. Radi se  primarno o trojci bitnoj za pavlinu mišićnu funkciju – natriju, magneziju i kaliju. Kada se u tijelu stvori neravnoteža spomenutih elektrolita nastaje pravi „nered“ i inače normalne funkcije postaju nemoguće. Elektroliti su oni koji omogućuju mišićnu kontrakciju (uključujući i srce) te „prenose poruke“ iz mišića, živčanih i ostalih stanica. Logično je stoga kako u slučajnu njihove niske koncentracije imamo problem i možemo očekivati nastanak bolnih grčeva. Smanjite rizik dovoljnim unosom tekućine, elektrolitskih soli, i ukusnih RTD napitaka s dodatkom elektrolita.

 

Razlog drugi – slab tonus mišića

Kako ne bismo za nastajanje grčeva okrivili samo trening treba jasno reći da je i loša forma krivac za ovu nepoželjnu i oštru bol. Ako njegujete pasivni životni stil i pritom ste skloni upitnim prehrambenim izborima ispunjavate sve kriterije za nastajanje bolnih grčeva i bez odlaska u teretanu. Bez mišića tijelo je slabo, manje pokretno i u većem riziku od ozljeda. Tim više što smo stariji. Stoga ako ste mislili kako ste se spasili od grčeva tako što štedite elektrolite i uopće se ne znojite, razmislite ponovno i pravac najbliža teretana.😊

 

Razlog treći – pretreniranost

Naravno, ničeg previše nikada nije dobro. Pa tako ako izvodite supersetove možete očekivati i reakciju svojeg tijela. Kada se pojačan gubitak tekućine iz tijela poklopi s nešto ekstremnijim umorom mišića grčevi su  vrlo izgledan rezultat. U tom slučaju trenutačno prestaje mogućnost izvođenja vježbe i sve što vam preostaje  je pričekati da vas ta nesnosna bol napusti. Kako ne biste trenirali u strahu od grčeva svakako se opskrbite elektrolitima te se dobro zagrijte i istegnite prije i poslije treninga.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se