Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Skater squat – najučinkovitija unilateralna vježba?

Zamislite  vježbu koja istovremeno potiče razvoj mišićnog tkiva, poboljšava izvedbu i daje ogromnu količinu snage, a usput je prijateljski nastrojena prema vašim zglobovima. Upravo je takva vježba skater squat, po nekima jedna od najboljih i najučinkovitijih unilateralnih vježbi.

Skater squat je zapravo jedan “mutant” od vježbe. Hibrid je ovo koji kombinira najbolje od klasičnog čučnja i deadlifta, stoga jako precizno i kvalitetno cilja mišiće kuka, iznimno bitne za stabilizaciju tijela tijekom kretanja, ali i kvadricepse koji će doslovno “eksplodirati“. U dobrom smislu, naravno.

Pri izvođenju ove vježbe važno je uspostaviti  ravnotežu, pa je preporuka koristiti dvije bučice koje isprva mogu biti prilično lagane.

 

 

Unilateralne vježbe, u ovom slučaju vježba u kojoj koristite samo jednu nogu, kriju brojne prednosti. Pritisak i opterećenje koje stavljate na mišiće kukova i nogu u takvim je vježbama 16% veće nego kada izvodite vježbu s obje noge istovremeno. Veći pritisak znači i kvalitetnije poticanje rasta i razvoja mišićnog tkiva. Osim snažnijeg opterećenja, vježbe poput ove dupliciraju i intenzitet samog treninga. Ishod? Ponovno puno učinkovitiji trening i brže te trajnije postizanja rezultata. I to ne samo u nogama, već i u ostatku tijela!

To bi zapravo mogla biti i vijest dana! Izvođenjem skater squata oslobađate dodatnu razinu kreatina, testosterona i bitnih metabolita koji potiču hipertrofiju, tj. rast mišića cijeloga tijela. Ova će vježba uz to snažnije potaknuti rad brzotrzajućih mišićnih vlakana, a rezultat će ponovno biti trganje i rast tih velikih mišića. Puno brže nego što se to događa kod klasičnog čučnja.

 

Kada izvodite skater squat držite se 5-12 ponavljanja. To je optimalan broj za najbolje rezultate. Nemojte pretjerivati jer ćete vjerojatno izgubiti pravilnu izvedbu, što smanjuje učinkovitost i riskira ozljede. Bučice koje koristite zaista ne moraju biti teške. Fokus neka ostane na pravilnoj izvedbi vježbe. Ako ga pravilno izvodite, skater squat će vam donijeti sve dobrobiti čučnja i deadlifta. Osim toga, riječ je o jako zdravom pokretu kad su zglobovi u pitanju. Možete ga koristiti kao vježbu za zagrijavanje prije težih serija čučnjeva ili deadlifta, a možete se i koncentrirati samo na njega te progresivnim opterećenjem upravo skater squat učiniti centrom svog treninga. Što god da izaberete možete biti sigurni da izvodite jednu od najboljih vježbi koja će potaknuti razvoj nogu i ostalih mišića, uz malo opterećenje na zglobove i leđa te povećanje snage, stabilnosti i naprosto tjelesne moći koju ćete osjetiti.

 

Vrste skater squata

Osam je osnovnih varijacija skater squat vježbe što ju čini dodatno zanimljivom i motivirat će vas da ju što prije isprobate:

 

Uživajte u jednoj od najučinkovitijih vježbi u povijesti fitnessa te si dopustite rast tjelesne snage koji ćete itekako osjetiti!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se