Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Kako se „natjerati“ na kardio trening?

Od svih vrsta treninga, kardio je nekako najmanje omiljen među svim vježbačima. Većinom je razlog to što mnogi odmah pomisle da kardio treba biti trčanje. Ako ste i vi među njima, vjerojatno vas je teško motivirati na bilo kakav oblik kardio aktivnosti, no evo kako se natjerati:

1. Započnite polagano

Ponekad ljudi imaju tendenciju da žele prerano učiniti previše. Preporučujemo da počnete polagano, odnosno da smanjite broj minuta u trčanju ili krugova koje plivate ili vozite. Nakon što počnete, bilo bi dobro da napredujete najviše 10 posto tjedno. Dakle, ako počnete trčati 20 minuta dnevno tri dana u tjednu, mogli biste probati trčati 22 minute sljedeći tjedan.

2. Postavite ciljeve

Postavljanje cilja može vam biti dobar motivator koji će vam pomoći da nastavite kada vaš početni entuzijazam počne slabiti. Naravno, prvo se trebate uvjeriti je li vaš cilj realan. Ako ste tek počeli trčati, radije ćete trenirati za utrku na 5 kilometara, a ne za maraton.

3. Trenirajte s prijateljem

Vježbanje s prijateljima može vam pomoći da ostanete uključeni u aktivnost čak i kada postane teška, a dodaje i razinu odgovornosti. Čak i ako radite nešto u čemu ne uživate u potpunosti, ako to radite s ljudima koji prave dobro društvo, to može napraviti veliku razliku.

4. Slušajte svoje tijelo

Morate slušati svoje tijelo kako biste izbjegli ozljede. To znači tjerati svoje tijelo na rad do granice koju može podnijeti i odmoriti se kada vam je potreban odmor. Sve što trebate je obratiti pažnju na to kako se osjećate i biti iskreni prema sebi. Tu vam može pomoći partner ili trener nudeći objektivne povratne informacije o onome što radite na treningu. Vježbe nisu uvijek ugodne, ali ne bi trebale biti bolne; što znači da morate pronaći odgovarajuću ravnotežu.

5. Pronađite aktivnost koju volite

Većina stručnjaka preporučuje da pronađete aktivnost u kojoj uživate kako biste se lakše držali kontinuiteta, ali problem je u tome kada nikako ne možete pronaći odgovarajuću aktivnost. Čak i ako možda ne pronađete nešto u čemu zaista uživate, pokušajte se sjetiti da je to važno za vaše zdravlje. Sigurni smo da većina vas ne voli brokulu, ali ponekad se natjerati pojesti ovaj obrok jer znate da je zdrav. Također, postoji mnogo drugih mogućnosti za kardio vježbanje koje ne uključuju trčanje – poput plivanja, vožnje biciklom, preskakanja vijače i sl.

6. Trenirajte ujutro

Svatko ima drugačiji raspored, ali ako ujutro možete izdvojiti vrijeme za vježbanje, to vam može pomoći da budete dosljedniji. Ujutro je općenito manje smetnji nego kasnije tijekom dana, a i vaša razina energije je na vrhuncu.

7. Posavjetujte se s fitness stručnjakom

Za ljude koji nemaju nikakvog iskustva preporučujemo barem savjetovanje s osobnim trenerom koji će vas upoznati s osnovama. Možda vam pomoć trenera neće trebati redovito, ali prvi posjet može vam pomoći da razumijete svoje tijelo i koje bi aktivnosti mogle najbolje djelovati, kao i koje od njih su sigurne, a koje nisu. Trener također može predložiti i intenzitet te broj ponavljanja ili kilometražu u treningu. Ako nemate sportsku podlogu ili niste svjesni svog tijela i svojih granica, ako prebrzo tjerate tijelo da postigne gotovo nemoguće, to može dovesti do ozljede.

8. Radite to zbog sebe

Budući da je fitness osobno putovanje, važno je zadržati fokus na sebi. Ako niste natjecateljski sportaš, nije korisno ni produktivno uspoređivati se s drugim ljudima – radije se uspoređujte sami sa sobom. 😊

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se