Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Povratak u trening rutinu nakon ozljede ili operacije

Povratak u trening rutinu nakon ozljede i/ili operacije vrlo je zeznut, bolan i dugotrajan proces. Teško se vratiti u dobar trening nakon dva tjedna godišnjeg odmora, pa kako ne bi bilo teško nakon višetjednog ili čak višemjesečnog izbivanja?! No, dobra vijest je ta da je moguće. Najvažniji korak u tom procesu jest dobiti zeleno svjetlo od liječnika za početak treninga.

Ako treniraš s utezima, ovisno o ozljedi, jako je bitno krenuti lagano, s bazičnim vježbama i postupno se vraćati u formu. Mnogima je to udarac na ego jer su težine u početku male. Realno, manje su od onog što možeš podići, ali sjeti se, tijelo je bilo ozlijeđeno i nema smisla preforsirati ga.

Slušaj svoje tijelo!

Osobno (a prošao sam ozljeda i operacija puno previše), najbolji savjet koji ti mogu dati jest da osluškuješ svoje tijelo. Ako ti pašu lagane duge šetnje – hodaj; ako možeš trčati i osjećaš se spremno – učini to. Opet, ovisno o tipu ozljede, kreni s težinskim treninzima. Sanirano mjesto u početku neka ima svojevrsnu poštedu kako se ozljeda ne bi vratila.

Ono što je mnogima problem za vrijeme samog oporavka jest – prehrana. Tijelo čovjeka u treningu naučeno je na puno hrane i tako treba biti. No, kad to tijelo, u ovom slučaju prisilno, završi u mirovanju, treba mu puno manje hrane; a dosada, ruku pod ruku s navikama, često navede na puno previše hrane. Sva ta hrana koja se pretvara u energiju nema se gdje potrošiti i bingo – nakupljaju se masne naslage, što je dodatna frustracija.

Dakle, svi vi ozlijeđeni ili tek oporavljeni, lokot na usta i lagano na trening. Izvrstan trening za ozljede zglobova, kostiju i mišića jest plivanje pri kojem rade sve mišićne skupine, a voda olakšava izvedbu. No, ako ste imali operacijski zahvat, voda neka pričeka da sve rane dobro zacijele. Stvarno nema smisla riskirati s ozljedom!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se