Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Otkrivamo vam najbolje vježbe protiv celulita!

Celulit pogađa od 80 do 90% ljudi, a na posebnom udaru su žene. Jedan je od najvećih ženinih neprijatelja, ali ne zaobilazi ni muškarce. Praktički ga svi imamo, s time da je kod nekoga vidljiviji, a ponekad nam se čini da ga je nemoguće ukloniti.

Takozvana ‘naračnina kora’ može nastati na bilo kojem dijelu tijela, a najčešće zahvaća stražnjicu, bedra, i područje oko trbuha. Može se pojaviti u bilo kojem razdoblju života, a na stvaranje znatno utječe genetika, ali i životne navike. Sjedilački stil života, uska odjeća, nedovoljna hidratacija, pušenje, loša prehrana i manjak tjelesne aktivnosti, samo su neki od faktora koji utječu na stvaranje celulita.

Kako nastaje?

Potkožna masnoća vrši pritisak na vezivno tkivo pa koža dobiva izgled ‘narančine kore’, s vidljivim izbočinama koje nalikuju na male kvržice i udubine. Postoje različiti stupnjevi celulita, od jedva primjetnog do onog koji prekriva veće područje kože.

Iako je celulit prirodan proces, u kasnijim fazama može prerasti u bolest jer postaje bolan na dodir te ga je potrebno liječiti.

Celulitu su više izložene trudnice, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom i stariji ljudi, radi smanjene elastičnosti kože. Izlaganje stresu također potiče stvaranje neželjenih izbočina na koži, a uz redovito vježbanje i kvalitetnu prehranu može se spriječiti njihovo nastajanje. Ipak, treba naglasiti da celulit nije problem samo pretilih osoba. Mogu ga imati i osobe s normalnom tjelesnom težinom, a ni profesionalne sportašice nisu imune na njega.

Iako ne postoji magična vježba kojom ćemo se riješiti celulita, postoje određene vježbe koje nam mogu pomoći u borbi protiv neželjenih neravnina.

Goblet čučanj

Ova vježba odlična je za stražnjicu i noge, a za njezino izvođenje potrebna vam je girja. Stopala su postavljena malo šire od širine ramena, a prsti su blago usmjereni prema van. Girju objeručke primite i prislonite na prsa, a iz početnog položaja spuštate se u duboki čučanj. Laktovi moraju pratiti ravninu tijela, a leđa su tijekom cijelog pokreta ravna. Ako ste početnik, nemojte pretjerivati s težinom, a ako vam vježba postane lagana, slobodno uzmite težu girju. Pokušajte napraviti 10 do 12 ponavljanja u tri serije.

Čučanj-skok

Još jedna sjajna vježba za oblikovanje donjeg dijela tijela, a sve varijacije čučnjeva pomažu u rješavanju viška masnoće na stražnjici i bedrima. Stopala postavite u širini ramena, ruke stavite ispred prsa, leđa držite uspravno i podignite bradu. Napravite čučanj pritom pazeći da vam koljena ne prelaze liniju nožnih prstiju, skočite što je više moguće te zamahnite rukama kako biste se bolje odrazili. Ovom pliometrijskom verzijom čučnjeva poboljšat ćete ravnotežu i ojačati mišiće nogu i stražnjicu. S obzirom na to da se radi o kardio vježbi, pojačano ćete se znojiti zbog čega ćete iz tijela brže izbaciti štetne tvari.

Donkey kick

Ovu vježbu možete raditi s utezima na gležnjevima ili s elastičnom trakom kako biste pojačali otpor. Upor je na koljenima i dlanovima; dlanovi se nalaze točno ispod ramena, a koljena ispod kukova. Iz početnog položaja podignite koljeno prema gore kao da petom želite dotaknuti strop. Kut između potkoljenice i natkoljenice je pod 90 stupnjeva, a core držite čvrsto kako biste aktivirali trbušne mišiće i držali balans. Odradite 10 do 12 ponavljanja sa svakom nogom u 3 serije.

Abdukcija u bočnom ležanju

Legnite na bok, ispružite noge i stopala te se oslonite na podlakticu. Iz početnog položaja podižite lijevu nogu što je više moguće u zrak, odnosno prema gornjem dijelu tijela, a potom je vratite nazad. Ako ste prvo radili lijevu nogu, ponovite isto i s desnom. S obzirom na to da se radi o lakšoj vježbi, svakako stavite utege na gležnjeve kako biste osjetili mišiće stražnjice. Napravite 12-15 ponavljanja sa svakom nogom u 3 serije.

Jednonožni glute bridge

Odlična vježba koja pogađa gluteuse, a možete je raditi bilo gdje. Legnite na leđa i savijte koljena tako da su vam stopala čvrsto na podlozi i u širini kukova. Iz početnog položaja ispružite lijevu nogu i podignite kukove u zrak tako da su vam gornji dio tijela i natkoljenice u istoj ravnini. Isto tako, obratite pozornost da podvučete zdjelicu da vam se lumbalni dio kralježnice ne uvija. Polako se spuštajte prema dolje i potom ponovite pokret 10-12 puta. Nakon što se odradili lijevu nogu, isto napravite i s desnom te sve ponovite tri puta.

Vježbanje jača mišiće i topi masnoću, a važno je biti dosljedan i ne odustati. Osim navedenih vježbi, slobodno vrijeme uvijek iskoristite za brzo hodanje, trčanje ili plivanje koje će potaknuti cirkulaciju i pomoći vam u sagorijevanju masnoća koje su zarobljene ispod kože.

Važno je riješiti se loših životnih navika ili ih barem svesti na minimum, redovito vježbati, u prehranu uvrstiti voće i povrće i piti dovoljno tekućine kako bismo smanjili nastajanje potkožnog masnog tkiva. Celulit praktički svi imaju, stoga nemojte previše dramatizirati i prihvatite ga kao dio svog tijela.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se