Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Jesu li bodybuilderi nužno snažni?

Sigurno ste puno puta čuli zlobne komentare poput: “Ma ovi bilderi su zapravo slabi, samo su napuhnuti” ili “To nisu mišići, to je samo voda.” No jesu li ovi komentari zapravo točni ili su samo rezultat ljubomore među onima koji nisu uspjeli postići iste rezultate na svom tijelu? Ako vas zanima jesu li bodybuilderi zapravo snažni ili je sve to “maska” dobrog izgleda, odgovor saznajte u nastavku članka.

Što zapravo znači biti snažan?

Jedan od faktora tjelesne snage je koliko mišićnih stanica posjedujete u svom tijelu. Mišićne stanice sadrže elemente koji se skraćuju na naredbu mozga. Skraćivanjem elemenata stvara se skraćivanje cijelog mišića, što stvara kretanje u zglobu. Ako zbog treninga imate veće mišiće, odnosno povećavate količinu svojih mišićnih stanica, to znači da imate više elemenata koji se mogu skratiti naredbom. Zbog više elemenata, na zglobove će se moći primijeniti veća sila, a stoga i, tehnički, više fizičke snage.

No mišićne stanice nisu jedini važan faktor koji utječe na tjelesnu snagu. Kao što je navedeno, mišićne stanice sadrže elemente koji se skraćuju na naredbu mozga, a ta naredba dolazi iz živčanih stanica. Općenito, neuroni (živčane stanice) brzo se prilagođavaju vašem treningu. Adaptacija vašeg živčanog sustava odgovorna je za većinu vašeg povećanja snage u prvih nekoliko mjeseci treninga, gdje vaš mozak jednostavno uči učinkovitije aktivirati vaše mišićne stanice. To znači da je snaga ograničena vašom neuronskom aktivacijom.

Treći faktor koji može ograničiti vašu tjelesnu snagu je vaša prehrana. Ako vaši mišići nemaju pravu energiju za stvaranje sile, neće se moći pravilno skratiti po naredbi.

Izgradnja mišića kao izgradnja kuće

Jednostavan način za razumijevanje odnosa mišićnih stanica sa snagom je analogija izgradnje kuće. Kada želite izgraditi kuću, angažirate tvrtku s građevinskim radnicima koja će raditi na vašem gradilištu puno radno vrijeme. Građevinski radnici u ovom su slučaju vaše mišićne stanice.

Očito je da želite završiti proces izgradnje kuće što je prije moguće. Proces izgradnje kuće je vaša snaga. Što brže sagradite kuću, prema ovoj analogiji, više snage imate u svom tijelu. Povećanje broja građevinskih radnika moglo bi ubrzati proces, ali to nije jedini faktor. Ako građevinski radnici nemaju pravog voditelja na gradilištu, koji je u ovom slučaju vaš mozak, oni će tijekom rada popustiti. Također, ako građevinski radnici nemaju pravi alat (odgovarajuće nutrijente u prehrani) nikada nećete završiti kuću.

Tjelesna snaga kombinacija je svih navedenih faktora. Mišićne stanice nisu samo odgovorne za stvaranje tjelesne snage, ali igraju ključnu ulogu.

Mišići su ipak pokazatelj snage

Ako imate puno mišića, također možete očekivati da ćete biti i snažni. Kao što ste primijetili, količina vaših mišićnih stanica nije jedini faktor u određivanju vaše snage, ali je ključan. Općenito, vaše tijelo će prilagoditi sve ove faktore zbog treninga s utezima – povećat će količinu mišićnih stanica, neuronske veze i unos hranjivih tvari. Jedan od najboljih načina za dobivanje mišića je izgradnja iznimne snage.

Kad trenirate u teretani, pokušajte povećati opterećenje. Većinu vremena zadržite broj ponavljanja između 6-12. Na taj će način vaše tijelo prilagoditi sve svoje strukture kako bi povećalo vašu fizičku snagu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se