Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Kako do 15000 koraka dnevno?

Iako ste se do sada vjerojatno naslušali o potrebi postizanja 10000 koraka dnevno, nove studije kažu kako bi za optimalno zdravlje broj koraka trebali povećati  na 15000. U sjedilačkom svijetu u kojima nam se uvijek negdje žuri (ali rijetko trčimo) ovo može biti prilično teška zadaća. Izgleda da za sve osim za svoje zdravlje uvijek imamo dovoljno vremena. No hodanje je zaista prekrasna aktivnost koja aktivno pridonosi fizičkom i mentalnom zdravlju. Prošetajmo onda do tih magičnih 15000 koraka dnevno!

 

Hodanjem do forme

Ne mora svaki trening biti trening snage niti intenzivan HIIT trening. Ponekad nas obično hodanje i korištenje naših ekstremiteta za ono za što su stvoreni može dovesti bliže željenim rezultatima. Svakodnevno po ovom pitanju zaista i možete učiniti jako puno. Primjerice sljedeći put kada odete do trgovine po povrće za ručak, zaobiđite svoj automobil i do trgovine radije prošetajte. Ako ste se s prijateljima dogovorili u 18 h u centru grada popiti kavu počnite se spremati pola sata prije i umjesto javnim prijevozom (ili ponovno automobilom) udahnite gradske ulice i protegnite svoje cijenjene noge. Kad za vježbu i nemate pretjerano puno vremena vi ste ti koji ga morate nekako stvoriti. Osim toga hodanje je u ovom svijetu koji svakim danom postaje sve skuplji još uvijek potpuno besplatno.

Hodanje naravno možete i prilagođavati onako kako vam najbolje odgovara. Tempo možete ubrzati i zapravo odraditi prilično dobar kardio i potaknuti brže topljenje masnih naslaga. Brzo hodanje sve to skupa omogućuje ipak čuvajući srce, a hodanjem pojačavate i strukturu vaših kostiju pa smanjujete mogućnost bolnih i neugodnih ozljeda. Hodanjem također jačate zglobove i vezivno tkivo. Hodanje smanjuje razinu stresa i zapravo pomaže kvalitetu cjelokupnog mentalnog zdravlja. Dobra je ideja u hodanje tu i tamo ubaciti i koji čučanj ili iskorak te dodatno „ojačati“ vaš put prema 15000 koraka dnevno.

 

Kako do 15000?

Pa sve što trebate je doći do 10000 i onda napraviti još 5000. Šalu na stranu, no ovo zaista ne mora biti  nemoguća misija. Najbolji je savjet ići korak po korak. Ako se mjesecima niste podigli sa sjedalice teško je očekivati kako ćete prvi put vezati tenisice i napraviti tih 15000 kao od šale. Ovo bi mogao biti poseban problem ako patite od viška kilograma. Zato krenite s 6000 koraka dnevno. Nakon 2 tjedna prijeđite na 8000, pa na deset i stići ćete na željenih 15000 koraka dnevno.

Dobar je savjet i hodati malo brže ako ste u dovoljno dobroj formi. Što brže hodate to ćete brže doći do željenog broj od 15000 koraka dnevno. Uskoro će vam brzo hodanje prijeći u naviku i ovaj ćete broj odrađivati kao od šale. Nije loša ideja ni postaviti nekakvu rutinu, tj. odredite vrijeme u danu rezervirano za hodanje. Ako strukturirate svoje napore lakše ćete dospjeti do željene dnevne brojke prehodanih koraka.

Hodanje će vas ispuniti novom energijom i „probuditi“ vaše usnule moždane stanice, a ako je za vjerovati istraživanjima moglo bi vam doslovno produljiti život i učiniti ga puno kvalitetnijim. Navucite tenisice i osmijeh na lice!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se