Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Zašto smo na putovanju gladniji

Nebitno putujete li na ljetovanje ili na skijanje čim uskočite u taj automobil, vlak, autobus ili avion odmah ste gladniji. I niste jedini. Nebrojene studije potvrđuju kako putovanja zaista mogu otvoriti apetit. I u tome nema ništa loše, ako se i na putovanju držite zdravih navika.  No ovo je na putovanjima često prilično teško. Iz niza razloga na putovanjima mijenjamo prehrambene navike i nerijetko jedemo nezdrave namirnice te štetimo svojim rezultatima. Dokazano je kako ljudi koji često putuju imaju i veće izglede za probleme s kilogramima. Kako ne biste bili jedan od njih saznajmo što nas to tjera da na putovanjima toliko jedemo.

 

Promjena okruženja

Dokazano je kako bilo kakva promjena za sobom povlači posljedice. Isto je i s promjeno fizičke lokacije. Njome dolazi do hormonalnog poremećaja tj. jače se luči hormon grelin, a slabije leptin. Samim time postajemo gladniji i imamo poriv konzumirati visokokaloričnu hranu. Putovanje remet i ritam našeg sna i kučenje kortizola. Sve to zajedno može nas „uputiti“ prema hrani koja „smiruje“, ali i deblja.  Kako se to ne bi dogodilo odaberite zdrave snackove za put. To mogu biti:

  • voće
  • grčki jogurt
  • orašasti plodovi
  • proteinski shake

Ovakva će vas hrana napuniti proteinima koji će vas brže zasititi uz vlakna i zdrave masti.

 

Nedostatak vode

Na putovanju je lako zaboraviti na vodu. Kada nastupi žeđ, a svaka naša stanica žudi za tekućinom već smo pokrenuli negativne procese u tijelu. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica kako se žeđ lako može maskirati u glad. Zbog toga što se žedni vaše vam tijelo šalje signale koje mozak tumači kao potrebu za hranom. Umjesto hamburgera možda zato samo trebate malo nagnuti bočicu s vodom. Nemojte dakle zaboraviti na vodu i izbjegnite unos nepotrebnih dodatnih kalorija. Prije nego krenete na bilo kakav put pripremite nekoliko bočica vode. Posebno ako putujete za vrijeme vrućina iako isto zapravo vrijedi i tijekom zime.

 

Dostupnost

Kad putujemo mijenja se sve od lokacije do našeg stanja svijesti. Sjetite se samo koliko je lagano pokleknuti pred svim onim slatkim stvarima dok čekate avion Ili kad autobus napravi onu pauzu od 15 minuta i svi trče na benzinsku postaju po nepotrebne snackove. Što se dogodi u Vegasu možda ostaje u Vegasu, ali i dodatni kilogrami mogli bi ostati na vama. Nemojte si to dopustiti. Na putovanjima unosimo 20% više hrane nego kod kuće i treba paziti što to unosimo u sebe.

Idealno bi rješenje moglo biti spojiti ugodno i korisno te birati zdravu hranu koja će istovremeno zadovoljiti vaše nepce, ali i koristiti vašim mišićima. Predlažemo namirnice kao što su:

  • kikiriki maslac
  • indijski oraščići
  • sezonsko voće
  • hummus
  • tamna čokolada
  • proteinski snackovi

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se