Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Tenisice za trčanje – kako odabrati najbolje?

Trčanje je za jedne dio kondicijske pripreme, za druge rekreacija i zabava, a za treće životna filozofija. Bez obzira na kojem se stupnju ljubavi prema trčanju nalazite, jeste li početnik ili iskusni maratonac, kvalitetne tenisice su ono bez čega nikako ne možete. Osim što će vas spašavati od ozljeda, kvalitetne tenisice za trčanje prilagođene samo vama osigurat će vam potpunu udobnost i smanjiti pritisak na kosti i zglobove čime ćete još više moći uživati u svojoj najdražoj aktivnosti!

Sigurno se pitate kako onda od toliko dostupnih modela na tržištu ne pogriješiti i odabrati one najbolje? Trik je u tome da trkačke tenisice moraju biti prilagođene samo vama (i naravno podlozi po kojoj planirate trčati), što znači da ćemo se najprije baviti vašim karakteristikama. 😊

Naime, trkače dijelimo:

  • prema načinu na koji hodaju i trče
  • prema obliku stopala
  • po tjelesnoj težini
  • po stupnju i intenzitetu fizičke aktivnosti

S obzirom na ovu podjelu, evo koje karakteristike trebate uzeti u obzir kako biste pronašli najbolji mogući model za sebe.

Linija hoda

Način na koji hodate, a onda i trčite, jedna je od najvažnijih karakteristika na koju trebate obratiti pažnju. Stopala mogu biti postavljena ravno, prema van ili prema unutra. Ako je stopalo jače zakrenuto prema van, imate veću mogućnost prekomjerne pronacije, a ako je pak jače zakrenuto prema unutra vaš je problem vjerojatno supinacija.

Također, obratite pažnju na koji način koračate, tj. koristite li više prednji, srednji ili stražnji dio stopala. S obzirom na to, izaberite tenisice s dodatnom potporom na dijelu stopala koje „više koristite“.

Vrsta stopala

S obzirom na vrstu stopala, tj. na način gaženja, razlikujemo:

  • neutralno stopalo – bez deformacija, koje ima 80% populacije
  • spušteno stopalo (prekomjerna pronacija) – unutarnji svod stopala je bliže podlozi, pa neprilagođena vrsta obuće kod takvog gaženja može dovesti do bolova u medijalnom djelu koljena
  • stopalo povišenog svoda (supinacija) – najrjeđi oblik u kojem se gazi po vanjskom rubu stopala što najviše opterećuje lateralni dio koljena

Ako još uvijek niste sigurni na koji način vi gazite, evo jednostavnog testa! Mokro stopalo otisnite na papir tako da jasno ostaje trag. Ako je dio između pete i prstiju vidljiv, ali nije u cijelosti povezan, vrlo vjerojatno imate stopalo neutralnog oblika. Ako je vidljiv veći dio sredine potplata, zbog niskog stopalnog luka vjerojatno imate spušteno stopalo. Ako su pak vidljivi samo prsti i peta, a dio između se vidi vrlo malo ili ga nema, stopalni vam je luk visok što znači da vjerojatno imate supinaciju.

U slučaju da ste sretnik s neutralnim oblikom stopala imat ćete najmanje problema s odabirom tenisica za trčanje. Tada vam nije potrebna dodatna podrška ili dodatno ublažavanje u potplatu, ali uz neutralnu tenisicu slobodno možete koristiti i neke od modela za pronacijsko i supinacijsko stopalo.

U slučaju prekomjerne pronacije, tj. spuštenog stopala birajte tzv. stabilizacijske tenisice; one s dodatnom potporom na unutrašnjoj strani stopala, a dodatnu stabilnost mogu vam osigurati i ortopedski ulošci.

U slučaju supinacije prirodno jače izvijate gležanj prema van pa birajte tenisice s više jastučića kako biste stopalu vratili prirodnu amortizaciju.

Širina stopala

Prema širini stopala razlikujemo usko, neutralno i široko stopalo, pa ćete vrlo vjerojatno morati isprobati više modela dok ne pronađete onaj koji vam i po ovoj karakteristici najviše odgovara.

Težina trkača

Tijekom trčanja noge, a samim time i tenisice za trčanje podnose 2-4 puta više tjelesne težine sa svakim korakom, pa tako teži trkači trebaju stabilnije tenisice. Osim toga, što je brzina trčanja veća, veće je i opterećenje na stopala i tenisice pa razlikujemo trkače s obzirom na njihovu težinu.

Kod muškaraca, laganim se trkačima smatraju oni do 70 kg tjelesne težine, srednje teškima od 70 do 90 kg, a teškim trkačima se smatraju svi teži od 90 kg. Kod žena je, naravno, drugačiji raspon težine pa su lagane trkačice one do 55 kg, srednje teške od 55 do 75 kg, a teške one preko 75 kg.

 

 

Podloga na kojoj trčite

Prije kupnje svojih novih trkačkih tenisica trebate, naravno, razmisliti i na kojoj podlozi uglavnom planirate trčati. Prema podlozi koju odaberete za trčanje, birat ćete i karakteristike vaše tenisice.

Travnata podloga

Trava je mekša od staze pa je udarac stopalom o podlogu znatno blaži, no bit će vam potreban veća snaga kod odraza. Iako je trčanje na travi znatno sporije od trčanja na tvrdoj površini, manjkavost travnate površine sigurno je veći rizik od ozljeda. Naime, stopalo se nalazi na mekšem tlu, pa je sklonije pomicanju u tenisici. No ako je unatoč tome travnata podloga vaš odabir, birajte tenisice s dobrom potporom za svod stopala te s obujmicom oko pete za bolju stabilizaciju.

Asfaltna ili betonska podloga

Slobodno možemo reći da je to najčešća podloga za trčanje, iako trčanje na takvoj površini predstavlja znatnije opterećenje za ljudsko tijelo u odnosu na neke druge podloge. Zato je primarna zadaća tenisica za cestovno trčanje zaštita noge od udaraca na tvrdu površinu. Osim toga, laganije su i najčešće s gumenim i grubljim potplatom za brži i bezbolniji odraz od površine te za zaštitu od proklizavanja. Iako trebate grublji potplat, pripazite da on ujedno bude i ravan s plitkim ripnama. Takvu vrstu tenisica slobodno možete koristiti za šljunčane i zemljane ravne podloge.

Trail podloga

Iako neki trail trčanjem smatraju sve oblike trčanja koji se ne provode na popločenim podlogama, ovdje prvenstveno mislimo na neravne podloge, tj. staze koje imaju različite prirodne prepreke te promjene oblika terena. U praksi to znači da ćete trčeći po jednoj stazi promijeniti nekoliko vrsta podloge, od travnatih, šumovitih, stjenovitih, sve do fizičkih prepreka na putu (poput srušenih stabala) do velikog nagiba terena.

Zbog toga je trkačka tenisica za trail ili outdoor trčanje po planinama i brdima uglavnom kombinacija tenisica za trčanje i planinarenje. Takva je tenisica teža od cestovne kako bi zaštitila nogu od ozljeda. Osim toga, ona je dovoljno stabilna, a na potplatu ima izraženiju ripnu zbog boljeg prianjanja na podlogu te za manju mogućnost proklizavanja.

Stupanj i intenzitet tjelesne aktivnosti

Trkačke tenisice, također birajte prema učestalosti korištenja i intenzitetu same aktivnosti. Ako planirate trčati nekoliko puta godišnje, gotovo vam sigurno neće biti potrebne sve značajke i mogućnosti skupljih tenisica. No ako planirate trčati znatno češće i ako ćete se igrati s intenzitetom samog trčanja, naša je preporuka da uložite u kvalitetnije tenisice koje će vam osigurati udobnost i sigurnost te koje će zasigurno vaše trčanje dovesti na potpuno novu razinu!

 

Potrčite prema zadnjem tjednu ljetnih popusta

Ove sezone uživajte u svojoj najdražoj aktivnosti i prekrasnim pejzažima u novim savršenim tenisicama po najnižoj cijeni! Obnovite svoju trkačku kolekciju i osvojite bolju formu u punom sprintu! Nikako ne propustite posljednji tjedan Summer Sale ponude u Polleo Sport poslovnicama ili na web shopu koja najkvalitetnije trkačke tenisice najpoznatijih brendova donosi na dodatnih 20% vrućeg ljetnog popusta. Cjelokupnu ponudu muških tenisica uz koje ćete voljeti trčati pronađite ovdje. Nismo zaboravili ni na pripadnice ljepšeg spola koje svoje trkačke favorite mogu odabrati jednim klikom. Uz prave tenisice trčanje postaje pravo zadovoljstvo.😊

 

 

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
144.49
-15%
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
12.74
-25%
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
25.49
-15%
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
42.49
-15%
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
29.99
-25%
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
29.74
-15%
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se