Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Taurin – suplement koji podiže trening na novu razinu

Ako ste u potrazi za suplementima, ali ste već upoznati s whey proteinima, BCAA, kazeinom i drugim dodacima prehrani za povećanje mase, sigurni smo da vas je znatiželja odvela do taurina. Mnogo ste puta čuli za ovaj dodatak prehrani, ali niste sigurni koja je njegova funkcija? Zbog toga u nastavku predstavljamo ovaj suplement koji će vam dobro poslužiti i tijekom i nakon treninga.

Što je taurin?

Naziv taurin izveden je iz latinske riječi Taurus (što znači vol), jer je prvi put izvađen iz volove žuči; ali danas se izrađuje sintetički. Taurin je derivat uvjetno esencijalne aminokiseline cisteina koji sadrži sumpor i kemijski je opisan kao 2-aminoetansulfonska kiselina. Smatra se uvjetno esencijalnim jer se troši u uvjetima jakog fizičkog stresa (npr. tijekom treninga). Uz glutamin, taurin je druga najzastupljenija aminokiselina koja se nalazi u skeletnim mišićima (posebno u brzim mišićnim vlaknima). Iako taurin postoji u većini stanica sisavaca, nalazi se u visokoj koncentraciji u žuči, u crijevima i u tkivima koja imaju visoku brzinu metabolizma (npr. srce, mozak i skeletni mišići).

Poboljšava fokus

Taurin postoji u vrlo visokoj koncentraciji u mozgu i igra neuromodulacijsku ulogu u tom području. Ova tvar mijenja djelovanje inhibicijskih neurotransmitera kao što je GABA, za koju se sugerira da je mehanizam za povećani fokus primijećen kod suplementiranja taurina. Za bodybuildere i vježbače je važno da suplementi ili energetski napici na bazi taurina povećavaju rad mozga, fokus i vrijeme treninga.

Povećava snagu

Poznato je da smanjenje koncentracije taurina u skeletnom mišiću vodi do smanjenja snage. Zanimljivo je da suplement taurina povećava razinu taurina u mišićima, pa time i mišićnu snagu. Jedno istraživanje je pokazalo da je suplementacija taurina tijekom 2 tjedna povećala sadržaj taurina u brzim mišićnim vlaknima kod laboratorijskih štakora, što je rezultiralo povećanom proizvodnjom mišićne snage, smanjenim umorom i povećanom mišićnom funkcijom tijekom oporavka. Mehaničke studije pokazale su da, kada se stimulira mišić, taurin omogućuje oslobađanje više kalcija (unutar mišićnih stanica) što dovodi do snažnijih kontrakcija.

Povećava volumen stanica

Taurin je poznat kao regulator staničnog volumena, jer djeluje kao osmolit – regulira ravnotežu tekućina. Kao takav, taurin djeluje na optimizaciju stanične hidratacije i maksimiziranje funkcije mišića. Ovakva funkcija daje neizravan poticaj anabolizmu – izgradnji mišićnog tkiva.

Antikatabolički učinak

U nedavnoj studiji otkriveno je da taurin pokazuje značajno smanjenje razgradnje mišića smanjenjem kataboličkog 3-metilhistidina za 20% nakon intenzivnog trčanja. U istoj studiji, izlučivanje kreatinina i kreatina mokraćom nakon vježbanja značajno je smanjeno dodavanjem taurina, što dodatno ilustrira njegovu sposobnost sprječavanja katabolizma.

Pomaže u regulaciji krvnog šećera

Postoji nekoliko studija koje pokazuju da suplement taurina može regulirati razinu šećera u krvi. Nedavno istraživanje pokazalo je da su miševi koji su se hranili taurinom tijekom 30 dana povećali toleranciju na glukozu i osjetljivost na inzulin kada im je prehranom dana velika količina glukoze.

Produljuje vrijeme treninga

Mišićna je izdržljivost važna svim rekreativcima i profesionalnim vježbačima. Što više možete opteretiti svoje mišiće bez pretreniranosti, to je veći anabolički odgovor. Dokazano je da dva tjedna suplementacije taurina povećavaju vrijeme treninga do iscrpljenosti za 50%. Ovaj učinak na izdržljivost mišića korelira s povećanom/održavanom razinom taurina, za razliku od pada razine mišićnog taurina bez korištenja suplementa.

Ubrzava oporavak

Znanost je više puta pokazala da je taurin snažan antioksidans i sredstvo za stabiliziranje stanične membrane. Stres uzrokovan vježbanjem destabilizira i oštećuje mišićne stanice nizom različitih mehanizama, uključujući oksidativni stres, a antioksidativna svojstva taurina mogu spriječiti ove štetne učinke. Dokazano je i da taurin smanjuje upalu povezanu sa staničnim oštećenjima. Na temelju zaštitnih svojstava taurina, jedno je istraživanje pokazalo da ovaj dodatak može spriječiti oštećenje mišića izazvano vježbanjem i ubrzati oporavak nakon treninga.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se