Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

STUDIJA OTKRILA: tko pije kavu diže više!

Svi oni koji vježbaju čučnjeve u teretani, umjesto uobičajenog pre-workout obroka mogli bi posegnuti za kavom, zaključak je to studije objavljene od strane Journal of Strength and Conditioning Research-a, u kojoj su istraživači analizirali utjecaj kave i kofeina na trening snage.

U studiji je sudjelovalo 9 utreniranih muškaraca u dobi od 24 godine koji su izvodili različite vježbe, no prije svakog treninga su popili jedno od navedenog: kavu, bezkofeinsku kavu, kofein, zatim kombinaciju kofeina i bezkofeinske kave te placebo.

Rezultati studije bili su iznenađujući. U danima treninga kada su muškarci popili kombinaciju bezkofeinske kave i kofeina podignuli su najviše težine utega i to baš u vježbi čučnjeva, čak 3086 funti ili 1400 kilograma tijekom treninga, dok su najmanje dizali u danu kad su pili placebo napitak s kojim su u prosjeku dizali samo 2314 funti ili 1050 kilograma.

Čučnjevi (totalni broj kilograma podignutih tijekom vježbanja):

Kava – 2,976lb (1350 kilograma)
Bezkofeinska kava – 2,447lb (1110 kilograma)
Kombinacija bezkofeinska kava + kofein – 3,086lb (1400 kilograma)
Kofein – 2,557lb (1160 kilograma)
Placebo – 2,314lb (1050 kilograma)

Istraživači vjeruju kako osim kofeina na dobre rezultate utjecaj imaju i druge komponente koje se nalaze u kavi, poput antioksidansa polifenola. Zanimljivo je da nije bilo vidljivijih razlika u učincima navedenih napitaka na veće podizanje težina u bench pressu, pa istraživačima nije jasno kako kava i kofein bolje utječu na pokrete donjih dijelova tijela u odnosu na gornje te ne znaju je li to ima veze s razllikama u veličini tih mišićnih skupina ili su u pitanju neki drugi faktori.

U svakom slučaju, ako želite izvući maksimum iz vaših vježbanja čučnjeva, probajte popiti kavu prije treninga jer bi vam to moglo poboljšati učinak.

 

Ključne riječi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se