Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Snaga i definicija – idu li zajedno?

Veliki problem većine rekreativaca je nerealno definiranje ciljeva koje žele postići. Fizički izgled i razvoj kondicije, a ponajviše snage, jedni su od najučestalijih ciljeva koje većina želi ostvariti, no postavlja se pitanje je li moguće utjecati na razvoj određene sposobnosti i fizičkog izgleda istovremeno?!

Ukoliko je osnovni cilj razvoj aerobnih sposobnosti, izdržljivosti i mršavljenje ili primjerice razvoj snage i dobivanje na mišićnoj masi, onda koncept treninga i prehrane može istovremeno graditi oba cilja. No problem nastaje kada želja za razvojem određene sposobnosti nije u korelaciji s ciljanim fizičkim izgledom!

Kod muškaraca je vrlo često izražena želja za razvojem maksimalne snage i mršavljenjem, odnosno definiranjem mišića u isto vrijeme. Ova dva cilja mogu ići u istom smjeru jedino kod ljudi koji tek počinju s treningom, pa napreduju u svim segmentima paralelno. U svim ostalim slučajevima ostvarivanje ova dva cilja paralelno je nemoguće. Maksimum koji je moguće odraditi je zadržavanje maksimalne snage uz minimalno gubljenje ukupne mase i to većim udjelom masnog tkiva. U najvećem broju slučajeva, gubitkom viška kilograma, doći će i do malog pada maksimalne snage. Određeni tipovi treninga utječu na dominantni razvoj određene sposobnosti, što kasnije utječe i na fizički izgled. Pogledajte kako izgledaju vrhunski sportaši koji se bave triatlonom ili maratonom, ili pak powerliftingom ili trčanjem na 100m i sve će vam biti jasno.

Kod djevojaka se najčešće događa odbojnost prema treningu s utezima, odnosno prema treninzima za razvoj snage, a istovremeno želja za lijepo izgrađenim mišićima nogu i gluteusa, te definiranim rukama i trbuhom. Trening koji se bazira na razvoju aerobnih sposobnosti kao što je trčanje ili biciklizam nikada neće pozitivno utjecati na razvoj mišićne mase i također će potvrditi pravilo da s određenim tipom treninga možemo utjecati na kreiranje fizičkog izgleda.

Primarni ciljevi u treningu moraju biti jasno definirani, a sve ostalo što donose ti ciljevi treba biti prihvaćeno u samom startu. Ako želite maksimalno napredovati u bench pressu, onda trening i prehrana trebaju biti usmjereni k tom cilju, a fizički izgled bit će posljedica svega što je usmjereno na podizanje maksimalne težine na bench pressu.

Ciljanim razvojem bilo koje sposobnosti, morate biti spremni na fizički izgled koji je najprihvatljiviji da napredujete u toj sposobnosti. Ukoliko je osnovni cilj fizički izgled, onda razina snage ili izdržljivosti nije ključna, već cijeli trening i prehrana moraju biti planirani na način da se postigne željeni izgled.

 

BUDITE JASNI U ODABIRU CILJEVA I TRENIRAJTE U SKLADU S NJIMA! 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se