Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Pitanja na koja bi svaki vježbač trebao imati odgovore

Bez obzira jeste li profesionalac ili ste tek krenuli s vježbanjem, znati odgovore na ova pitanja iznimno je važno za vaš napredak u budućnosti.

1. Koliko dugo bi trebala trajati upala nakon treninga?

Točan odgovor je da varira. Kombinacija razine fitness spremnosti nekog pojedinca i intenzivnosti treninga odredit će koliko ćete dugo nakon treninga imati muskulfiber. Prosjek, bez obzira na razinu utreniranosti i intenzitet treninga je od jednog do tri dana. Postoji i svima poznata upala koja nastupa 24 do 48 sati nakon treninga – ona je apsolutno normalna, samo je pokazatelj da ste mišić trenirali izvan njegove zone komfora.

2. Što bi trebali jesti nakon treninga?

Odgovor: proteine.
Proteini su ključni za oporavak mišića i njihovu regeneraciju. Bez obzira bila to jaja i piletina ili proteinski shake – uzmite ga 30 do 60 minuta nakon treninga. Prosječnom muškarcu najbolje je uzeti 20 do 30 grama, dok je prosječnoj ženi dovoljno 15 do 25 g. Osim toga, stvari koje biste inače izbjegavali poput šećera i bijelog kruha, nakon treninga smijete konzumirati. Vodite se omjerom 1:3 (proteini:ugljikohidrati) i birajte hranu ispod 6% masnoće.

3. Može li se treningom „poništiti“ loša prehrana?

Nema šanse! Ubijati se od treninga zbog hamburgera ili općenito loše prehrane samo iscrpljuje tijelo. Bez obzira na trening: kada prijeđete svoju granicu kalorijskog unosa – sve kalorije viška prelaze u salo.
Obilniji ručak ili sinoćnju večeru možda i možemo „razraditi“ treningom – no većina ovdje misli jesti bez granica, a treningom ne potroši niti približno koliko unese! Treba imati na umu da se treningom iscrpljuje tijelo i ne unosimo li kvalitetno i hranjivo gorivo za tijelo – ono će se teže oporavljati i može imati kontra-efekt.

4. Je li kardio nužan za gubitak kilograma?

Odgovor je: Ne!
Kilograme gubimo od kalorijskog deficita, ne nužno od kardio treninga. No, ako to volite, izvolite!

5. Treba li trenirati do otkaza mišića?

Odgovor je: Ne.
Ljudsko tijelo je odličan adaptogen i kada se navikne na nešto – čak i na trening do otkaza – rezultati neće biti toliko vidljivi. Za najbolje rezultate najbolje je svako malo promijeniti trening, tako tijelo neće imati priliku naviknuti se i postići fazu zasićenja.

6. Koliko često treba mijenjati trening rutinu?

Ovo ovisi o vašem stupnju utreniranosti. Početnici bi to trebali činiti svaka tri do četiri mjeseca, dok uvježbaniji pojedinci trebaju mijenjati svaka tri do šest tjedna svoj trening – kako ne bi došlo do zasićenja. No, možete se i odlučiti na sitne promjene prilikom svakog treninga – izmjena se ne mora odnositi na kompletnu promjenu trening rutine!

7. Koje su najbolje vježbe za snagu?

Čučnjevi, mrtvo dizanje, rameni potisak, nožni potisak i bench press. ALI… Lipowski ističe da će bilo kojih pet složenih vježbi dati bolje rezultate od bilo koje izolirane vježbe. Nabrojane vježbe rade na svim najvećim mišićnim skupinama, no želite li sveukupno biti snažniji, priklonite se i složenijim vježbama.

8. Koliko dugo bi treninzi trebali trajati?

Odgovor na ovo pitanje je: 30 minuta treninga s maksimalnim zalaganjem. Tome treba pridodati vrijeme za zagrijavanje i rastezanje + neki faktori npr. gužva u teretani.

9. Koliko kalorija treba unositi?

Odgovor na ovo pitanje je: to varira. Nekoliko je faktora koji određuju koliko kalorija trebate unositi, a to su: godine, spol, visina, stil života, razinu utreniranosti i slično. Online postoji mnoštvo kalkulatora koji mogu dati dobre procjene koliko kalorija trebate dnevno unositi. Pronađite svoj sretni broj! 😉

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se