Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Odnos emocionalnosti i slabosti mišića

Koliko puta ste osjetili napetost u svom tijelu? Je li se ta napetost manifestirala u vratu, očima ili koljenima? Koliko puta ste čuli poznanike koji su imali kirurške zahvate i njihovu reakciju na promjenu vremena? Jeste li razmisli prije nego što odete na masažu, možete li sami učiniti nešto na emocionalnoj bazi kako biste otpustili emociju? Ne, ja nisam psiholog i ne zadirem u nepoznata područja, ali poznajem ljudsko tijelo u tolikoj mjeri da znam da je izloženo vanjskim utjecajima.

Čeljust

Mnogo puta se znalo dogoditi da pacijenti posjećuju stomatologa zbog napetosti u području čeljusti. Najčešće se radi o bruksizmu, spazmu mišića masetera koji su odgovorni za žvakanje. Napetost u temporomandibularnog zglobu (zglob koji povezuje lice s mandibulom/donjom čeljusti) najčešće ukazuje na emocionalnu i verbalnu blokadu, strah i teškoću izražavanja.

Vrat

Usudim se nazvati ga sekundarnim coreom. Jačanje mišića vrata mora biti jednako zastupljeno kao i jačanje mišića trupa. Napetost vratne muskulature, najčešće trapeza, odnosi se na zadržavanje misli i stavova, osjećaj gušenja i krutosti u emocionalnom životu.

Ramena

Ramena su dijelovi tijela odgovorni za nošenje. Strah od odgovornosti najčešće ukazuje na ramene boli i spazam.

Prsa

Mjesto čuvanja vitalnih organa; srca i pluća. Osjećaj težine, grča, strah od promjene, depresija i tuga zahvaćaju prsa.

Nadlaktice

Što su snažnije, bolje se izvodi posao. Bol u nadlakticama najčešće predstavlja strah od djelovanja.

Podlaktice

Podlaktice su inferiornije od nadlaktica. S nadlakticom, hendikepirana osoba može djelovati, s podlakticom teže. Stoga ne čudi što je podlaktica jača, lakše se postiže cilj i ne postoji strah od autoriteta.

Ruke

Ruke su odraz primanja i davanja. Slabost mišića ruku se odnosi na slabo izražavanje ljubavi, teško postizanje ciljeva i strah od akcije.

Gluteus

Najranjiviji dio tijela u kojem se pohranjuje napetost uslijed dugotrajnog očekivanja i nerealnoj percepciji o sebi samom. Strahovi koji se pohranjuju u gluteusima uzrokuju razdražljivost i mentalne brige.

Lumbalni dio leđa

Leđa su oduvijek bila sjedište stabilnosti, života i čvrstih stavova. Strahovi vezani za materijalnu sigurnost nastupaju u lumbalnom dijelu i manifestiraju se kao low back pain.

Srednji dio leđa

Fleksibilnost kralježnice se omogućava sa što većim brojem ponavljanja fleksije, savijanja unaprijed i ekstenzije, savijanja unatrag. Krutost u tom dijelu ukazuje na zadržavanje nesvjesnih emocija kao i psihološku neprilagodljivost.

Lopatice

Naša krila. Bol u tom dijelu ukazuje na nedostatak samopouzdanja, nesigurnost, nagomilani gnjev, sram, krivnja i osjećaj „čahurenja“.

Zdjelica

Sjedište u području L2 kralješka, centar tijela, izvor frustracija, neprihvaćanje sebe. Prema jogi, sjedište Kundalini energije.

Bedra

Koliko vozača, zdravstvenih djelatnika i ostalih profesionalaca, osjeća bol koja se širi iz gluteusa u stopalo. Bedro ukazuje na osobnu snagu. Bolovi i spazam ukazuju na strah od prepreka, strah od straha i nedovoljno snage.

Fleksibilno tijelo ukazuje na fleksibilan um. Naravno, to nije znanstveno dokazano i ne možemo se držati toga. Zna se dogoditi da osobe koje imaju pogrbljen stav, često ukazuju na tugu i depresivno ponašanje. Ni taj podatak ne mora biti točan jer se radi o posturalnim deformacijama.

Uspravan stav je podsjetnik čovjeku na karakternost, sreću i dostojanstvo.

Literatura:

– Gospodnetić, L., (2020), Divine Hatha Yoga: Spoj drevne znanosti i modernog stila života, Šibenik, Vlastita naklada

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se