Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Mineralna voda – da ili ne?

Svi ju volimo – bilo da ju pijemo jer se želimo osvježiti tijekom velikih vrućina ili ju miješamo s drugim pićima. Mineralna voda jedan je od omiljenih napitaka većine ljudi, a osim što je karakterističnog okusa, može vam pružiti i neke zdravstvene benefite. Ako niste sigurni je li mineralna voda zdrava namirnica i biste li trebali preispitati njen učinak na vaše tijelo, odgovore saznajte u nastavku. 😊

Prednosti mineralne vode:

1. Bogat je izvor magnezija

I obična i mineralna voda mogu biti bogat izvor magnezija. Ova hranjiva tvar igra bitnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka, razine glukoze u krvi i funkcije živaca. Preporučena dnevna doza za odrasle žene iznosi 310-320 mg, dok je za muškarce 400-420 mg. Nedostatak magnezija u tijelu može uzrokovati umor, nedostatak apetita, slabost i grčeve u mišićima te promjene raspoloženja.

2. Smanjuje krvni tlak

Niska razina magnezija može pridonijeti visokom krvnom tlaku, kongestivnom zatajenju srca i stanjima koja uzrokuju nepravilan rad srčanog mišića. No budući da je mineralna voda bogata magnezijem, može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Mala studija iz 2004. godine, u koju je bilo uključeno 70 odraslih osoba s graničnom hipertenzijom i niskom razinom magnezija, otkrila je da ispijanje 1 litre mineralne vode dnevno smanjuje krvni tlak.

3. Regulira krvotok

Mineralna voda može sadržavati velike količine kalcija, magnezija i kalija, što pospješuje cirkulaciju krvi. Kalcij je neophodan za izgradnju i održavanje jakih kostiju, a također regulira brzinu i ritam otkucaja srca.

4. Jača kosti

Mineralna voda sadrži kalcij koji pomaže u povećanju čvrstoće kostiju. Kada se koštano tkivo raspadne, tijelo na njegovo mjesto taloži novu kost. Tijekom adolescencije nova se kost taloži brže nego što se stara razgrađuje. Međutim, nakon 20. godine, gubitak kosti može početi nadmašivati njihovo stvaranje, što može dovesti do lomljivih, slabih kostiju. Redovito vježbanje i dijeta bogata kalcijem mogu ojačati kosti i spriječiti njihov gubitak.

5. Pomaže u zdravlju probave

Unos dovoljne količine magnezija u prehranu može pomoći u prevenciji zatvora i poboljšanju zdravlja probavnog sustava. Magnezij uvlači vodu u crijeva, što poboljšava konzistenciju stolice, a uz to opušta crijevne mišiće, podržavajući redovito pražnjenje crijeva.

Potencijalni negativni učinci

Mineralna voda općenito je sigurno piće. Vrlo malo istraživanja ukazuje na bilo kakve neposredne negativne utjecaje na zdravlje povezane s konzumacijom obične mineralne vode.

Naime, gazirana mineralna voda sadrži ugljičnu kiselinu koja može uzrokovati štucanje ili nadutost. Mineralna voda i druge vrste flaširane vode mogu sadržavati određena onečišćenja. Po definiciji, mineralna voda mora sadržavati minimalnu količinu mikroba. Nadalje, mineralna voda ne može proći isti postupak dezinfekcije kao voda iz slavine jer se flašira na izvoru, pa se raspon mikroba može razlikovati.

Također, mineralna voda može oštetiti caklinu zuba jer ima niži pH od uobičajene vode, što je čini lagano kiselom. Međutim, mineralna voda još uvijek ima manje utjecaja na zube od pojedinih gaziranih sokova. Jedno je istraživanje pokazalo da aromatizirana i obična mineralna voda predstavljaju manji rizik za zubnu caklinu od gaziranih pića poput Coca-Cole.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se