Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Metabolički trening – što je i koje su prednosti?

Sigurno ste do sada čuli za metabolički trening, ali moguće da i dalje niste sigurni što isti predstavlja. Iako svaki trening ubrzava metabolizam, ovoj vrsti treninga je to primarni zadatak. Metabolički trening kombinira visoko intenzivni intervalni trening (HIIT) s funkcionalnim pokretima, čime se poboljšava aerobna i anaerobna kondicija, snaga, brzina, fleksibilnost i koordinacija.

Ubrzan rad srca, visoki intenzitet, kratke pauze i angažiranje cjelokupne muskulature tijela, njegove su glavne karakteristike te ima povoljan učinak na potrošnju zaliha masti, poticanje mišićne snage i izdržljivosti, kondicije srčanog rada i oblikovanja tijela.

Tijekom metaboličkog treninga javlja se EPOC (excess post-exercise oxygen consumption), odnosno povećana konzumacija kisika i nakon vježbanja. Dolazi do niza reakcija koje se odvijaju na različitim razinama našeg tijela, a zbog velikog opterećenja tijekom vježbanja, tijelo ubrzano radi, troši energiju i sagorijeva kalorije još dugo nakon treninga.

Znanstveno je dokazano da kombinacija kraćih treninga visokog intenziteta i treninga snage imaju bolji učinak te daju puno bolje i brže rezultate od standardnih, odnosno onih koji se provode odvojeno.

Prednosti metaboličkog treninga

Povećanje sagorijevanja kalorija – Ubrzava metabolizam i omogućuje tijelu da sagorijeva više kalorija, čak i nakon treninga. Efektivno pomaže u gubitku tjelesne masti i održavanju zdrave tjelesne težine.

Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja – Poboljšava cirkulaciju krvi i kardiovaskularno zdravlje, te smanjuje rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i dijabetesa.

Povećanje mišićne mase i snage – Pozitivno utječe na povećanje mišićne mase čime se poboljšava funkcionalnost tijela i smanjuje rizik od ozljeda.

Povećanje fleksibilnosti i koordinacije – MT uključuje različite funkcionalne pokrete koji poboljšavaju fleksibilnost i koordinaciju tijela.

Ušteda vremena – Metabolički trening je učinkovit s obzirom na to da se u kratkom vremenu postižu maksimalni rezultati. Trening ne bi trebao trajati dulje od 45 minuta sa zagrijavanjem i istezanjem, a ovakvu vrstu treninga dostatno je provoditi nekoliko puta tjedno.

Primjeri metaboličkog treninga

  • HIIT trening: metoda treninga u kojoj se izmjenjuju intervali velikog rada / opterećenja i odmora.
  • Kružni trening: ova vrsta treninga ubrzat će vaše disanje i puls te tako poboljšati vašu cjelokupnu kondiciju i zdravlje krvožilnog sustava.
  • Tabata:  pokazalo se da se Tabata treningom postiže jednaka mišićna izdržljivost kao i normalnim 45-minutnim kardio treningom.
  • Crossfit: osnovni cilj crossfit sustava je razvoj funkcionalnog fitnessa koji sprema pojedinca na sve zahtjeve svakodnevnog života. Crossfit je jasan, opći i isključiv fitness program.

Kome je namijenjen?

Metabolički trening preporučuje se onima koji žele poboljšati svoje zdravlje, izgubiti tjelesnu težinu i povećati svoju tjelesnu kondiciju. Idealan je ako želite razbiti monotoniju i uvesti nešto novo u vašu rutinu vježbanja. Međutim, trening je važno prilagoditi vašim individualnim potrebama i ciljevima te valja napomenuti da metabolički trening nije preporučen za početnike s obzirom na to da pri većim brzinama i umoru može doći do ozljeda zbog nepravilnog izvođenja pokreta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se