Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Kako vježbati na putovanju?

Naša avantura krenula je iz mjesta Agios Georgiosa (koji se nalazi na prekrasnom poluotoku Lihada, na sjeverozapadnom dijelu otoka Evia, drugom po veličini grčkom otoku, nakon Krete), i odakle smo unajmili brodić za izlet na vulkanski arhipelag Lichadonisie (Lichadonisia).

Ovaj arhipelag zbog svojeg veličanstvenog tropskog izgleda i mirne atmosfere nazivaju i ”Sejšeli Grčke“. Nalazi se na sjevernom zaljevu otoka Evia i sačinjava ga skup od 15 otočića nastalih prije više hiljada godina od izlivene vulkanske lave. Jedna su od najvećih znamenitosti otoka Evia. Neki od ovih otočića su u prošlosti bili naseljeni, a danas su to prostori prekrasne netaknute prirode i zaštićeno područje gdje žive brojne vrsta ptica, dupini i foke.

Na najvećem otoku ovog arhipelaga, Manolia, nalazi se istoimena egzotično uređena privatna plaža sa super beach barom, gdje sam osim opuštanja i zabave odlučio odraditi i trening.

Kako ni na svojim putovanjima ne propuštam treninge, unatoč uživanju u ovom tropskom raju, nisam htio ni ovog puta napraviti iznimku. Priznajem da je ovakvom okruženju lako vježbati, jer kad se oznojiš i pregriješ, možeš se rashladiti u moru – savršen trening! 😊

More je ovdje i na par desetaka metara od obale plitko i toplo, što s njegovom plavo-zelenom bojom i pjeskovitom plažom s crnim vulkanskim stijenama stvara neponovljiv tropski ugođaj. Također još jedna atrakcija je što se u blizini nalazi brodska olupina iz Drugog svjetskog rata, i to na svega 6 metara dubine (te se može vidjeti bez ronilačke opreme). Njemački brod dug 45 metara stradao je od jakog udara u vulkansku stijenu kada su Nijemci pokušali okupirati taj dio otoka.

Osim broda tu je i obitelj foka koja se ovdje nastanila i često ”pozdravlja” turiste, tako što izrone blizu turističkih brodova. Inače prema čuvenoj grčkoj mitologiji, ove otoke stvorio je glavom i bradom (i mišićima) čuveni Herkules!💪

Ali pustimo mitologiju i Herkulesa, ako želite izgledati i biti jaki kao on – bacimo se na trening! 😊

 

Trening za cijelo tijelo:

  • Na početku treninga dobro zagrijte mišiće i zglobove nekim jednostavnim  vježbama, te lagano kratko istegnite sve mišiće;
  • Svaku vježbu (osim pod brojem 9 i 10) odradite s 8-12 ponavljanja (tako da su vam zadnja ponavljanja teška);
  • Svaku vježbu odradite u 3, 4 serije (osim pod brojem 10);
  • Odmori između serija vježbi (pod brojem: 1, 2, 3, 4, 5 i 6) do 1 minutu (može i kraće), odmori između serija vježbi (pod brojem: 7, 8 i 9) do 30 sekundi.

 

Vježbe iz videa (trening počinje na 04:00):

1. MRTVO DIZANJE ili RUMUNJSKO MRTVO DIZANJE (dizanje na ravne noge);

2. ISKORAK S ROTACIJOM;

3. VESLANJE U PRETKLONU;

4. ČUČANJ S OPRUŽANJEM ispred sebe + ČUČANJ S RAMENIM POTISKOM IZNAD GLAVE

Ako vam ne odgovara spojiti i kombinirati obje vježbe u jednu seriju kao ja (npr. dva ponavljanja čučnja s potiskom ispred i jedno ponavljanje čučanj s potiskom iznad glave), tada možete raditi samo jednu varijantu – čučanj s potiskom kamena iznad glave ili pak čučanj s opružanjem kamena ispred sebe.

Napomena: ako radite samo vježbu čučanj s potiskom ispred sebe, onda zasebno odradite i vježbu PREDNJI RAMENI POTISAK – kako bi u ovom treningu za cijelo tijelo imali i pokret potiska iznad glave (odradite 8-12 ponavljanja).

5. EKSPLOZIVNI SKLEK S KAMENA (klasičan) / lakša varijanta je sklek s koljena;

6. BOČNI ISKORAK (u stranu);

7. BICEPS PREGIB (s dvije ruke) / ili jednoručni biceps pregib ”koncentracijski pregib”;

8. TRICEPS OPRUŽANJE IZNAD GLAVE / ili jednoručno opružanje podlaktice u pretklonu ”kickback”;

9. KOLJENOM DO LAKTA S PODIZANJEM NOGU IZ VISOKOG PLANKA / odradite 12-15 ponavljanja u svaku stranu.

10. KONDICIJA & EKSPLOZIVNOST: BACANJE KAMENA (s ramena 😊) sa šprintom / Odradite 5-10 krugova (ovisno o vašoj utreniranosti), a kratke odmore između bacanja i trčanja radite samo ako baš morate.

Nakon treninga lagano istegnite cijelo tijelo… i nastavite uživati u odmoru!

 

*Ovo je 3. BLOG & VLOG u novom serijalu pod nazivom ”PUTUJ & TRENIRAJ”, gdje pokazujem kako spojiti putovanja i treninge.

I kada putujem redovito treniram… jer zašto bi na putu (a život je putovanje, hehe) odustali od zdravog & aktivnog načina života?

 

Piše: Denis Rajčić (https://www.denisrajcic.com/)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se