Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Kako uzimanje magnezija utječe na san i vježbanje?

San je nezaobilazan element našeg zdravlja i dobrobiti te ne obnavlja samo naše tijelo, već ima i ključnu ulogu u fitness rutini svakog vježbača i sportaša. Sigurno vam se barem jednom u životu dogodilo da ste imali problema s nesanicom, a vjerujemo da neki ovu borbu vode i češće.

Magnezij i san

Jedan od ključnih elemenata koji može poboljšati kvalitetu sna i potaknuti oporavak tijela je magnezij. Ovaj esencijalni mineral ima širok raspon funkcija u tijelu, a nedostatak magnezija može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući i poremećaje spavanja.

Magnezij je neophodan za normalno funkcioniranje živčanog sustava te igra važnu ulogu u opuštanju mišića. Osim što pomaže u sprječavanju grčeva, što je iznimno bitno za one koji se bave fitnessom, magnezij je također povezan s poboljšanjem kvalitete sna. Nedostatak ovog minerala može uzrokovati nemiran san, češće buđenje tijekom noći i općenito lošu kvalitetu sna.

Što kažu studije?

Uzimanje magnezija redovito može imati pozitivan utjecaj na san. Studije su pokazale da magnezij pomaže u poticanju dubokog sna tako što podržava zdrave razine neurotransmitera GABA (gama-aminomaslačna kiselina), koji su ključni za opuštanje tijela i umirenje živčanog sustava. Održavanje zdravih razina magnezija može pridonijeti postizanju dubljeg, obnovljivog sna, ključnog za oporavak nakon tjelesnih napora i vježbanja. U slučaju da uzimate određene vrste lijekova, poput kontracepcijskih pilula, antibiotika, kortikosteroida i lijekova za tlak, postoji mogućnost da patite od nedostatka magnezija. U tim slučajevima, dodatak može poboljšati kvalitetu vašeg sna.

Loš san smanjuje učinak vježbanja

Kako se integrira vaša fitness rutina u ovu priču? Pa, dobar san je bitan za oporavak mišića nakon treninga. Tijekom sna, tijelo obnavlja oštećene mišiće i tkiva te gradi mišićnu masu. Nedostatak sna može usporiti taj proces oporavka i čak smanjiti učinke vježbanja.

Magnezij kao dodatak prehrani

Uzimanje magnezija kao dodatka može biti korisno, ali važno je konzultirati se s liječnikom prije nego započnete bilo kakvu suplementaciju. Prekomjerna konzumacija magnezija može rezultirati nuspojavama poput proljeva, stoga je važno pridržavati se preporučenih doza.

Važno je napomenuti da suplementacija ne bi trebala zamijeniti uravnoteženu prehranu. Magnezij se također može unositi putem hrane kao što su orašasti plodovi, tamno zeleno lisnato povrće, sjemenke i cjelovite žitarice.

Prema općim smjernicama, uzimanje magnezija jednom dnevno se smatra sigurnim, ali svakako biste se trebali konzultirati s liječnikom. Prosječna preporuka doze iznosi 270 do 400 miligrama dnevno za odrasle muškarce i adolescente te 280 do 300 mg dnevno za odrasle žene. Magnezij kao dodatak prehrani je idealno uzimati 30 minuta prije odlaska na spavanje.

U konačnici, uzimanje magnezija, uz uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, može biti korak prema boljem snu i efikasnijem oporavku nakon vježbanja. Zdrav san ne samo da će poboljšati vašu fitness rutinu već će imati i pozitivan utjecaj na vaše opće zdravlje i blagostanje.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Magnesium Liquid, 20 ampula
Magnesium Liquid, 20 ampula
27.99
Read more
ZMA, 90 kapsula
ZMA, 90 kapsula
19.99
Read more
ZMA + Melatonin, 60 kapsula
ZMA + Melatonin, 60 kapsula
18.00
Read more
Magnesium + Vitamin B6, 80 ml
Magnesium + Vitamin B6, 80 ml
1.99
Read more
Proseries 100% Magnesium Citrate Powder, 250 g
Proseries 100% Magnesium Citrate Powder, 250 g
19.99
Read more
GoFitness Magnesium Citrate, 120 kapsula
GoFitness Magnesium Citrate, 120 kapsula
19.99
Read more

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se