Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Joga i fitness – jačanje uma i tijela

Zašto bih se bavio jogom kada imam svoju teretanu? Pa ja trčim, što će mi joga? Zašto onda, jogu uvrštavamo kao dio profesionalne karijere sportaša? Zapadnjaci koriste joga položaje, ali ne zovu ih jogom.

Što je fitness?

Fitness je sposobnost osobe da obavlja svakodnevne aktivnosti bez umaranja pritom imajući rezervu energije. Fitness je motorička sposobnost koja omogućava funkcionalno obavljanje svakodnevnih i profesionalnih aktivnosti bez osjećaja opterećenja. Takve kombinacije osobina nam omogućuju izražavanje punih potencijala u obimu koji nam daje osjećaj satisfakcije. Fitness uključuje rad pluća, srca i mišićnih skupina. Kombinacija krvožilnog sustava s tjelesnim radom omogućava napredak u sportskoj aktivnosti, neovisno je li riječ o amateru ili sportskom profesionalcu. Osnovne karakteristike fitnessa su snaga, stamina (izdržljivost), fleksibilnost i kondicija (kardiorespiratorna izdržljivost). Joga je oblik fitnesa u kojem um i tijelo postaju jedno.

Što znači biti fit?

Danas je svatko fit! Ili bar takav želi biti! Znamo li što znači biti fit? Fit osoba je ona koja posjeduje tjelesno i mentalno zdravlje, dobru tjelesnu kondiciju nastalu kao rezultat kontinuiteta tjelesnog vježbanja i ishrane. Stoga, procijeni sam, jesi li u fit formi?

Razlika između fitnessa i joge

Kombinacija mišićne aktivnosti i unutarnje misaone usredotočenosti na svjesnost o sebi, dahu i energiji je mnogo zastupljenija u jogi nego u fitness aktivnostima.

Jedno od istraživanja koje je provedeno u SAD-u je obuhvaćalo 10 vježbača joge u periodu od 8 tjedana. Četiri sata tjednog vježbanja je uključivalo 10 minuta pranayame, 15 minuta vježbi zagrijavanja i 10 minuta meditacije. Rezultatima je prikazana mišićna snaga koja se povećala do 31%, stamina se povećala za 57%, fleksibilnost do 188%, maksimalni primitak kisika 7%. Poboljšanje se odnosilo na period kontinuiranog vježbanja kroz 8 tjedana. Druga studija je uključivala 287 ispitanika u periodu od 15 tjedana. Joga se vježbala 2 puta tjedno, a naglasak istraživanja je bio na kapacitetu pluća. Bilo da je riječ o pušačima, vrhunskim sportašima ili astmatičarima, maksimalni primitak kisika se povećao.

Kontinuitet joge

Jogijske prakse poboljšavaju mišićnu snagu i tjelesnu fleksibilnost, promiču i poboljšavaju respiratornu i kardiovaskularnu funkciju, potiču oporavak i liječenje ovisnosti, smanjuju stres, tjeskobu, depresiju i kroničnu bol, poboljšavaju obrazac spavanja i poboljšavaju opće dobro i kvalitetu života . Uz učinke joge na poremećaje raspoloženja i smanjenje stresa, jogijske prakse pokazuju da poboljšavaju kardiorespiratorne performanse, psihološki profil i razinu melatonina u plazmi, a također značajno smanjuju sistolički i dijastolički krvni tlak, srednji arterijski tlak i ortostatsku toleranciju. Nadalje, joga pomaže poboljšati kardiovaskularnu učinkovitost i homeostazu te rezultira poboljšanjem autonomne ravnoteže, respiratornih performansi i općeg blagostanja. Iako ne postoje konkretne smjernice u vezi s učestalošću prakse, što više vježbate, više ćete imati koristi. Joga je personalizirana praksa i kao takva, učestalost i trajanje su osobna pitanja s individualnim odgovorima. Praksa se treba odvijati s mudrošću i treba je modificirati kako bi se zadovoljile pojedinačne potrebe i ciljevi. Pojedinci bi trebali vježbati što je češće moguće, posebno u početku. Duljina indukcijske faze varirat će ovisno o početnoj razini fizičke spremnosti i zdravstvenog stanja pojedinca. Joga je teža što je pojedinac više treba!

 

Literatura: 

Styles, Amanda et al. “Prenatal yoga for young women a mixed methods study of acceptability and benefits.”BMC pregnancy and childbirth vol. 19,1 449. 28 Nov. 2019, doi:10.1186/s12884-019-2564-4

Gothe, Neha P et al. “Yoga Effects on Brain Health: A Systematic Review of the Current Literature.”Brain plasticity (Amsterdam, Netherlands) vol. 5,1 105-122. 26 Dec. 2019, doi:10.3233/BPL-190084

Woodyard, Catherine.”Istraživanje terapeutskih učinaka joge i njezine sposobnosti za povećanje kvalitete života.”Međunarodni časopis yogavol 4,2 (2011): 49-54. doi: 10,4103 / 0973-6131,85485

Penman, Stephen et al. “Yoga in Australia: Results of a national survey.”International journal of yoga vol. 5,2 (2012): 92-101. doi:10.4103/0973-6131.98217

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se