Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Jednostavni trikovi za ogromne noge

Noge su veliki dio vašeg tijela i definitivno ih nije preporuka potpuno zapostaviti dok bildate ruke, prsa i ramena. No toliko vježbača ipak katastrofalno zanemaruje svoje noge iz hrpe razloga i uspješno postignu ono Johnny Bravo figuru koja je dobra, ali samo u crtiću. Zašto toliki broj preskače leg day? Zato jer je noge čisto mehanički teže trenirati od gornjeg dijela tijela. Deadlift ili čučanj ne dolaze nam toliko prirodno kao sklekovi ili biceps pregib sa šipkom, a i „nabildani“ gornji dio tijela uočljiviji je od donjeg. Barem je to logika kojom se vodi puno muškaraca. Vježbe za noge su bolne, iscrpljujuće i uključuje velike mišićne skupine. Čak i kada ih krenete vježbati imate velike šanse  da rezultati ne budu onakvi kakve ste zamišljali pa se deprimirate i odustanete. Kako se ovo ne bi dogodilo iskoristite nekoliko jednostavnih trikova za puno bolje rezultate kada je treniranje mišića nogu u pitanju.

 

Sačuvajte velike težine za pojedine vježbe

Kada želite rast mišića ne možete izbjeći teške utege, no možete pametnije birati vježbe koje odrađujete. Izbjegnite tako super teške serije odrađivati kroz vježbe poput leg extensions/leg curls jer naša tijela jednostavno nisu dizajnirana za ovu namjenu. Riskirate ozljede i to ozbiljne. Umjesto toga koristite ove vježbe kako biste se zagrijali, a one zaista teške setove sačuvajte za deadlift i čučnjeve. Ove dvije vježbe trebale bi zapravo činiti temelje vašeg treninga za ogromne noge. Fokusirajte se na pravilnu tehničku izvedbu i rezultati će vam bljesnut pred očima i prije nego što ste mislili.

 

Radite unilateralno

Svatko od nas im jednu jaču stranu i svatko nekako nesvjesno inklinira više raditi s njom. I tu se skriva greška. I baš zato postoje unilateralne vježbe koje rješavaju ovaj problem. Njima naime treba ciljati baš onu slabiju stranu kako bi bila jednako ogromna kao i ona dominantna. Nitko ne želi ogroman desni i prosječan lijevi kvadriceps. Stoga probajte unilateralni lunges ili bugarski čučanj te se napokon suočite sa svojim slabostima i ispravite mišićni disbalans.

 

Ne zaboravite na stabilizatore

Stabilizatori u području kuka iznimno su bitni za sprječavanje ozljeda i pravilnu izvedbu vježbi za ogromne noge. Dakle bez jakih abduktora ( vanjska strana bedra) i aduktora ( unutarnja strana bedra) rezultati treninga nogu neće biti najbolji i samo izvođenje vježbi postaje puno opasnije. Savjet je stoga  – radite na ovim mišićima prije nego krenete raditi čučnjeve ili deadlift

 

Zagrijte se

Treba li ovo uopće više i napominjati? 20 minuta na trsci za trčanje ne priznajemo kao zagrijavanje za trening koji cilja ogromne noge. Ono što trebate je dinamičko zagrijavanje i istezanje koje traje barem 10 minuta. Tek onda krećete u lov na ogromne noge. Ne zaboravite ovo pravilo i trik koji će vam uštedjeti puno truda i posjeta liječniku.

 

Tonirajte mišiće izolacijskim vježbama

Sjećate se onih leg extensions/curls koje smo osudili na počeku članka?  Nisu one baš u potpunosti za baciti. Nećemo ih dakle koristiti pri divovskim težinama kojima potičemo onaj inicijalni rast ogromnih mišića nogu. Za te stvari koristimo kompleksne vježbe kao što su deadlift ili čučanj. No kada mišić treba fino tonirati i definirati do savršenstva vraćamo se izolacijskim vježbama. Visok broj ponavljanja uz malo do srednje opterećenje i na dobrom ste putu da do savršenstva izglancate svoje novo narasle mišiće nogu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se