Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Fitness Index projekt

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tjelesna neaktivnost je na četvrtom mjestu vodećih čimbenika rizika smrtnosti u svijetu i jedan od najvećih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća. Ovaj podatak potaknuo je Fitnes učilište da udruži snage s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Base trainingom (Grčka) te Trainer 4 You (Finska) kako bi potaknuli naše sugrađane na tjelesnu aktivnost u svrhu prevencije raznih bolesti i poboljšanja zdravlja.

 

Što je tjelesno zdravlje?  

Zdravlje je stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti. Stoga je tjelesno zdravlje jedna od više komponenti koje definiraju zdravlje čovjeka. Zdravo tijelo (tjelesno zdravlje) bilo bi ono koje nije pod utjecajem patoloških procesa, odnosno bolesti. Za pravovremeno otkrivanje, a samim time i liječenje otkrivenih bolesti, potrebno je periodično (jednom godišnje) obavljati sistematske liječničke preglede. Ti bi pregledi trebali pravovremeno otkriti eventualnu bolest te njen stadij, odnosno pokazati jeste li tjelesno zdravi ili ne.

„Tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u liječenju i prevenciji preko 40 kroničnih nezaraznih bolesti. Svaka druga ili treća osoba koja dođe kod liječnika ima problem koji se može liječiti ili prevenirati tjelesnom aktivnošću, stoga je propisivanje vježbanja od iznimne važnosti za zdravlje pacijenata“, istaknuo je prof. Matija Dunaj, ravnatelj Fitnes učilišta i voditelj projekta.

Ako se tijekom sistematskog pregleda otkrije neka bolest ili ukaže neka indikacija moguće bolesti, vrše se dodatni specijalistički pregledi. Međutim, ako se na sistematskom pregledu pokaže da niste bolesni, odnosno da ste zdravi, postavlja se pitanje koliko ste zdravi, odnosno, koja je razina vašeg tjelesnog zdravlja? Razina tjelesnog zdravlja zavisi o tjelesnoj spremnosti (fitnesu) da se suprotstavi tjelesnom opterećenju, a može biti usmjerena prema zdravlju – zdravstveni fitnes, ili sportskoj izvedbi – sportski fitnes.

 

Koliko smo ustvari zdravi i fit i kako izmjeriti razinu fitnesa?

Kako bi saznali odgovor na ovo pitanje, stručnjaci s Fitnes učilišta kreirali su protokol testova pod nazivom Fitness Index.

Fitness Index je standardizirani protokol kojim se procjenjuje stvarna razina zdravstvenog fitnesa utemeljen na znanstvenim dokazima. Upotrebom standardiziranih testova dobivaju se rezultati pomoću kojih je moguće brojčano iskazati razinu zdravstvenog fitnesa te odabrati prioritete vježbanja. Standardizirani protokol testova se bazira na procjeni temeljnih komponenti fitnesa koje imaju izravan utjecaj na zdravlje i kvalitetu života. To su: sastav tijela, funkcionalnost lokomotornog sustava, mišićni fitnes i kardio fitnes. Nakon provedenog standardiziranog protokola testova dobiju se rezultati za svaku komponentu koji se uspoređuju s normativnim vrijednostima te se vrednuju ocjenama 1-5. Aritmetička sredina rezultata svih komponenti predstavlja stvarnu razinu zdravstvenog fitnesa, odnosno Fitness Index.

Osim brojčanog rezultata, nakon protokola dobivaju se i informacije o tome je li prije uključivanja u tjelesnu aktivnost potrebna liječnička potvrda te je li za neku komponentu zdravstvenog fitnesa potrebno preporučiti konzultacije s drugim stručnjacima ili bi ta komponenta s najslabijim rezultatom trebala biti prioritet pri definiranju treninga. Na kraju, kod viših rezultata definira se je li potreban napredak ili samo održavanje određene komponente.

 

Važnost multidisciplinarnog pristupa

Projekt stavlja naglasak na suradnju liječnika i fitnes stručnjaka te ističe važnost multidisciplinarnog pristupa problemu tjelesne neaktivnosti. U sklopu projekta kreirani su moderni kurikulumi za edukaciju fitnes stručnjaka i liječnika s naglaskom na međusobnu suradnju u propisivanju i provođenju tjelesnog vježbanja usmjerenog zdravlju. Kurikulume prati interaktivna online platforma za učenje s besplatnim edukacijskim sadržajima.

Projekt Fitness Index™ stavlja naglasak na individualne potrebe kako nijedan rekreativac ne bi vježbao na vlastitu odgovornost, već uz stručnu podršku i nadzor.

„Za većinu populacije liječnici predstavljaju autoritet. Stoga bi, uz propisivanje lijekova, liječnički savjet trebao sadržavati ohrabrenje za tjelesnu aktivnost u obliku pisanog recepta za vježbanje. Na taj način bi pacijenti ozbiljnije prihvatili liječnikovu sugestiju i postigli bolje rezultate. Imajući to u vidu, osmislili smo ovaj projekt s ciljem edukacije liječnika o promicanju tjelesne aktivnosti u svojoj praksi te jačanja suradnje kineziologa i liječnika“, objasnila je Mirna Hajnic, mag. cin., Fitnes učilište.

 

Zdravstveni fitnes i sportska izvedba

Između tjelesne aktivnosti i zdravlja postoji uzročno-posljedična veza. Očito je da s povećanom razinom aktivnosti možemo poboljšati našu razinu tjelesne spremnosti – fitnesa i uživati u boljem zdravlju koje pružaju dobrobiti vježbanja.

Razina tjelesnog zdravlja zavisi o tjelesnoj sposobnosti pojedinih organskih sustava i tijela u cjelini da se suprotstavi vanjskom opterećenju, odnosno da ovisi o razini tjelesne spremnosti – fitnesa pojedinca. Fitnes (engl. Physical Fitness; tjelesna spremnost) predstavlja razinu tjelesne spremnosti čovjeka, a može biti usmjeren prema zdravlju (zdravstveni fitnes, eng. Health-Related Physical Fitness) ili sportskoj izvedbi i radnoj sposobnosti (fitnes usmjeren sportskoj izvedbi, eng. Performance-Related Physical Fitness). Iako se komponente zdravstvenog fitnesa procjenjuju pojedinačno, kada se gleda “razina” zdravstvenog fitnesa nužno ih je promatrati u potpunosti kao cjelinu iako je svaka od komponenti namijenjena da u jednakom udjelu pridonese zdravstvenom fitnesu u cjelini. Stoga je ovaj pristup po komponentama prihvatljiv jedino u svrhu mjerenja.

 

Kako nam pomaže određivanje Fitness Indexa?

Svrha testiranja komponenti zdravstvenog fitnesa je educirati vježbača o njegovom trenutnom statusu, upotrijebiti rezultate u izradi individualiziranog programa vježbanja, procijeniti učinkovitost provedenog programa vježbanja te inspirirati vježbača da napravi odgovarajuće korake u poboljšanju stanja.

Još jedan inovativni aspekt ovog projekta su standardi usluge u fitnes centrima pomoću kojih će centri opravdati povjerenje od strane liječničke struke i građana te se profilirati na tržištu. Uz navedeno, partneri u ovom projektu su razvili strateški plan i napisali smjernice za uvrštavanje zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja u sve važne europske i nacionalne dokumente.

Poučeni iskustvom razvijenih europskih zemalja, korak po korak pozicioniramo tjelesno vježbanje kao društveno korisnu djelatnost i kao moćan alat u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti kroz interdisciplinarnu suradnju.

 

I za kraj, ne zaboravite, kada bi tjelesno vježbanje bilo tableta, bila bi najčešće propisivana tableta na svijetu! Jeste li Vi danas uzeli svoju dozu zdravlja?

 

Piše: Mirna Hajnic, mag.cin., Fitnes učilište

 

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se