Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Deset pokazatelja da ne konzumirate dovoljno proteina

Proteini ili bjelančevine kamen su temeljac zdrave prehrane i mršavljenja te su, uz vodu, najvažnije tvari u tijelu i glavni izvor za izgradnju mišića. Nalazimo ih u brojnim namirnicama kao što su meso, mliječni proizvodi, jaja, riba, orašasti plodovi, soja, sjemenke ili pak cjelovite žitarice.

Prema istraživanjima se pokazalo da obroci i međubroci s visokim udjelom proteina pomažu u smanjenju gladi odnosno produljuju osjećaj sitosti, stoga bi svakako trebalo obratiti pozornost da se zadovolji njihov unos ako je jedan od ciljeva i gubitak kilograma.

Preporučeni dnevni unos za muškarce od 19 do 50 godina je 56 grama, a za žene 46 grama dnevno. Za precizan izračun 0,8 po kilogramu pomnoži se s ukupnom tjelesnom težinom te se dobije minimalni preporučeni unos, dok se za sportaše i aktivnije vježbače preporuča 1,2 do 1,8 grama po kilogramu.

Velika većina neće posegnuti za vaganjem hrane i preciznim izračunom, ali postoje određeni pokazatelji koji upozoravaju da unos proteina nije zadovoljen.

Gubitak mišićne mase

Protein se sastoji od aminokiselina koje su neophodne za izgradnju mišića, a to znači da ako tijelo ne dobiva dovoljno proteina, mišićna masa bi se mogla smanjiti.

Sklonost stresiranju

Uz kalcij, istraživanja su pokazala da je prehrana bogata proteinima korisna za cjelokupno zdravlje kostiju odrasle osobe. U slučaju nedostatka proteina, tijelo će crpiti energiju iz drugih organa, kao primjerice iz skeletnog mišićnog tkiva pa će kosti postati osjetljivije i sklone lomljenju.

Loše raspoloženje

Razdražljivost i nervoza također su znakovi niske razine proteina, koji inače pomažu u stabilizaciji ljudskog raspoloženja.

Česte bolesti

Bjelančevine pomažu u izgradnji antitijela koje proizvodi naš imunološki sustav, zadužen u borbi protiv bakterija i virusa.

Problemi s kosom i noktima

Kod nedostatka proteina nokti mogu postati lomljivi, kao i kosa koja može gubiti sjaj i usporeno rasti.

Period oporavka traje dulje

U slučaju velikog nedostatka proteina, ljudsko tijelo neće se moći adekvatno oporaviti od ozljeda te će rane puno dulje zacjeljivati, kao primjerice nakon operacije.

Nerijetka potreba za ‘snackom’

Čest i nepotreban odlazak do hladnjaka mogla bi biti posljedica manjka proteina jer bez nedovoljnog unosa nećemo osjetiti sitost.

I nakon jela ste gladni

Normalno je da je osjećaj gladi veći nakon napornog treninga nego na dan oporavka, ali ako je isti uvijek prisutan, to može biti znak da tijelu nedostaje proteina.

Anemija

Nedovoljna količina proteina može usporiti metabolizam, što utječe na proizvodnju hormona eritropoetina, koji je ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. To može rezultirati anemijom, stanjem u kojem nedostaje dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica za prijenos kisika.

Nedostatak energije

Manjak proteina može uzrokovati stanje u kojem će do krvožilnog sustava dolaziti manje kisika što će izazvati osjećaj umora, iscrpljenosti i slabosti. Tijelo će crpiti proteine iz naših mišića što može negativno djelovati na našu energiju.

Osim kroz hranu, proteine možete koristiti i u obliku praha kao dodatak prehrani, a ponudu visokokvalitetnih i provjerenih proteinskih proizvoda pogledajte OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se